Samhälle och miljö

Kinas nya styre: Allt om digitala krediter

monks 1822571 1280

Kina håller på att bygga ett nytt, högteknologiskt övervakningssystem, som när det är klart år 2020 kommer att kunna övervaka samtliga av landets 1.4 miljarder invånare. Systemet, som har varit i görningen i cirka 10 år, sifferrankar Kinas medborgare och poängsätter dem, för att senare tilldela dem sociala krediter.

För att kunna lyckas övervaka en så pass stor befolkning har över 200 miljoner övervakningskameror installerats. Dessa är utrustade med ansiktsigenkänning som i realtid kan visa upp invånarens kreditvärdighet, eventuellt klammeri med rättvisan samt sjukjournaler. Dessa uppgifter hamnar och behandlas i sin tur av ett större AI-nätverk.
Systemet är redan igång i somliga kinesiska städer, där dess invånare får ett sifferbetyg beroende på hur framgångsrika och lydiga de är.

Läs mer: Främlingar gillar dig mer än vad du tror

Medborgare belönas positivt om de till exempel betalar räkningar i tid eller ägnar sig åt välgörenhet. Belöningarna består bland annat av billigare transporter samt kortare väntetid om de skulle behöva besöka ett sjukhus. Om medborgarna däremot skulle slarva kan de räkna med det motsatta samt att reserestriktioner införs.

En undersökande journalist, Liu Hu, jobbade till sig ett digitalt följe på totalt 2 miljoner kineser, som intresserat läste om hans kritik gentemot regeringen. Samma man straffades dock hårt då han bedömdes som opålitlig av systemet, som även förbjöd honom att resa via järnväg. Samma man menar:

”Medborgarna håller för öronen och är som förblindade. De vet mycket lite om världen utanför Kina och bor i en sorts illusion.”

De socioekonomiskt starka grupperna i landet verkar dock gilla systemet, som redan nu gett samma grupp ett flertal fördelar. Systemet rullas ut undan för undan för att hela tiden innefatta fler och fler medborgare.

År 2020 är det förmodligen få som kan stå utanför systemet, där människor rankas utefter hur väl de passar in i regeringens föreställning om hur det perfekta samhället ser ut.

1 kommentar

Lämna en kommentar