Samhälle och miljö

Vad är och hur fungerar solceller?

Vad ar och hur fungerar solceller
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är populärt att installera solceller. Men vad är solceller och hur fungerar solceller egentligen? Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

Vad är solceller?

Solceller är halvledardioder av kristallin kisel som använder solens strålar för att skapa elektrisk ström. För att solcellerna ska klara av att producera så mycket ström som möjligt seriekopplas de och bildar solcellspaneler. Så en solcellspanel är alltså flera sammankopplade solceller.

Värt att veta är även att flera solcellspaneler i sin tur bildar ett solcellssystem tillsammans med bland annat en växelriktare, monteringsramar och kablage. Mer om hur ett solcellssystem fungerar berättar vi lite längre ned i artikeln.

Hur fungerar solceller?

När solcellerna träffas av solens strålar uppstår spänning mellan de olika skikten i solcellerna vilket medför att elektrisk likström skapas. Men likström kan du inte använda i din villa, så en växelriktare behövs som gör likströmmen till växelström.

Så fort likströmmen transformerats till växelström ser systemet till att du i första hand använder solelen i din egen villa, medan du säljer den el som blir över till ett elbolag. Att sälja överbliven solel till elbolag är obligatoriskt, men som tumregel tjänar du mest på att använda solelen i din villa.

5 steg som visar hur ett solcellssystem fungerar

1. Solcellerna omvandlar solenergi till solel

Solcellerna på ditt tak ser till att den solenergin från solens strålar förvandlas till ström, mer specifikt likström.

2. Växelriktaren gör likström till växelström

All likström som tillverkas av dina solcellspaneler transporteras till en växelriktare som förvandlar likströmmen till växelström.

3. Din elportal fördelar växelströmmen

Strömmen förstår inte var den ska ta vägen, men det gör ingenting för det är elcentralens uppgift. Elcentralen ser alltså till att den solel du producerar på taket kommer till användning där den behövs såsom i tv-rummet och i köket.

4. Du säljer den el du inte behöver

Den el som du inte gör av med säljs till det elbolag du tecknat avtal med. Det medför att ingen elektricitet går till spillo samtidigt som du tjänar pengar som du bland annat kan använda för att betala av på ditt solcellssystem.

5. Elmätaren håller koll på hur mycket el du säljer

Den elmätare som är kopplad till ditt solcellssystem håller koll på hur mycket solel du använder i villan kontra säljer till elbolaget. Tack vare det kan du vara säker på att du får rätt ersättning för den solel du säljer.

Läs mer: Vad är och hur fungerar kärnkraft?

Svar på vanligt ställda frågor

Finns det några fungerande alternativ till solceller?

Ja, om du vill göra ditt för miljön men samtidigt inte vill investera i ett solcellssystem är DoGoodEl.se en bra resurs. De kan lösa ett 100 % förnybart elavtal till dig med el från förnybara källor såsom solenergi och vattenkraft. De säger även att de kan fixa det billigaste elavtalet till dig.

Fungerar solceller på vintern?

Ja, solceller fungerar på vintern. Solcellerna är inte lika effektiva på vintern som på sommaren, men du ska samtidigt tänka på att varken snö eller kyla är några större problem för ditt solcellssystem.

Verkningsgraden för solceller är faktiskt högre när det är 0 grader jämfört med 25 grader. Detta då ditt solcellssystem använder ljusenergi och inte värmeenergi för att tillverka solel.

Det faktum att solcellerna kan använda ljus som reflekteras är också positivt. Detta då solens strålar därför inte behöver träffa rakt på panelen för att systemet ska klara av att tillverka rikligt med solel.

Värt att tänka på är också att solceller är en lönsam investering och oftast har en återbetalningstid på mellan cirka 10 och 15 år.

Solceller har en genomsnittlig avbetalnignstid pa 125 ar

Fungerar solceller i skugga?

Ja, solceller fungerar i skugga men det är samtidigt viktigt att du placerar dina solcellspaneler skuggfritt. Även om solcellspaneler klarar av att producera solel i skugga försämras solels-tillverkningen markant, vilket betyder att du ska se till att ditt solcellssystem har fri sikt till solen så länge den är ute.

Värt att veta är att du kan satsa på en konverterare för att således öka solelstillverkningen för ett skuggat system. Men att placera sitt solcellssystem skuggfritt från första början är alltid den bästa vägen att gå, så se gärna till att göra det.

Läs mer: Därför blir litiumbatterier allt vanligare

Fungerar solceller utan underhåll?

Ja, solceller fungerar i princip alltid utan att du behöver underhålla dem. Snö ramlar av efter någon timme bara du har en bra lutning på panelerna (30+ grader), och smuts tar i princip alltid regnet hand om. Den enda del du behöver byta ut är växelriktaren som i sin tur håller i cirka 15 år.

Om du mot förmodan skulle behöva rengöra dina solcellspaneler, tänk på att:

  • Använda en mjuk svamp som inte repar solcellernas yta.
  • Använda ett tvättmedel som är specialanpassat för rengöring av solceller.
  • Aldrig rengöra dina solceller med kranvatten för då kan ett lager av kalk bildas på solcellerna.

Läs mer: Hur miljövänligt är det att använda fossila bränslen?

Lämna en kommentar