Samhälle och miljö

Litiumbatterier blir allt vanligare

Telefon

Vi har länge varit beroende av litiumbatterier till våra telefoner och bärbara datorer. Ett litiumbatteri idag kan kännas som en självklarhet för många. Men faktum är användningsområdena fortfarande är ganska få men att utvecklingen fortsätter gå framåt. Inom ett par år tror man litium har tagit över marknaden fullständigt.

Litiumbatterier har många fördelar gentemot traditionella blybatterier, oavsett användningsområde. Mindre elektronikapparater blev först ut att implementera den nya tekniken men en nisch som halkat efter är våra fordon.

Elfordon är helt beroende av litium men övriga biltyper är fortfarande ett stort frågetecken. Ett startbatteri byggt i litium är än så länge en omöjlighet då bensin & dieselbilar kräver så pass mycket kraft vid startögonblicket. I dagsläget är det endast traditionella blybatterier som klarar detta.

Läs mer: Kvinnor är mer osjälviska i arbetslivet

Men det finns faktiskt andra fordon som efterfrågar dom. Litiumbatterier vid förbrukning är något helt annat.

Där litium tagit stora andelar av marknaden är inom förbrukningsbatterier. Idag är inte alls ovanligt att stöta på en bodel i en husvagn utrustat med litiumbatterier. Detsamma gäller även båtar och solceller. Tänker man efter lite så inser man ganska snabbt att det är många saker som kräver kontinuerlig ström för att fungera – och just där lämpar sig litium allra bäst.

Tips:batterihjälpen.se kan du fördjupa dig ytterligare i olika batteriladdare, och vilka som är värda att investera i. Det finns även artiklar som rör just ämnet litiumbatterier.

Telefon med powebank

Men det har inte varit helt enkelt. Ett problem man tidigt stötte på var laddningen av ett litiumbatteri. En traditionell batteriladdare rekommenderas inte, då spänningen inte alls lämpar sig för litium.

Nu har man istället tillverkat särskilda laddare för litium, och ett av de företagen i framkant är det svenskbaserade företaget CTEK. Dom med flera andra tillverkare har dom senaste åren pushat gränserna för att ta fram en passande laddare för att möta den ökande efterfrågan. Just CTEK:s laddare har blivit prisade för sin kvalité och pålitlighet.

Vad är risken med litiumbatterier?

Ingenting kommer gratis här i världen, och det gäller även batterier. Fördelarna är uppenbara men det finns även en baksida med tekniken. En stor anledning till att man ännu inte använder litium ännu mer är dess miljöpåverkan.

Litium är likt olja en naturresurs som i framtiden kommer ta slut. Idag utvinner man främst litium via enorma gruvsystem i Australien och Sydamerika, förtydligar NS Energi Business,  och dess påverkan av naturen har snabbt blivit ett faktum.

Läs mer: Främlingar gillar dig mer än vad du tror

Chile är ett av de länder där det snabbt blivit tydligt. Utvinningen förorenar vattendrag och floder, och dödar samtidigt inhemska arter. En av de viktigaste frågorna i Chile förutom miljöpåverkan är också vattenförbrukningen i samband med litiumbrytning. För varje ton producerat litium används 500 000 liter vatten. Det är i dagsläget inte hållbart.

Den sista nackdelen är dess återanvändning. Idag är vi duktiga på att återvända våra resurser men det går ännu inte med batterier – oavsett batterityp. Det här är ett par viktiga frågeställningar för forskare och företag då vi allt mer går in i ett samhälle där elbilar och batterier kommer ta större plats.

Lämna en kommentar