Samhälle och miljö

Kan labbodlat kött vara framtiden?

laboratory 2815641 1280

Det är svårt att inte förundras över vackra, ståtliga, och snälla kor, som lite försynt betar på någon åker. Lika lätt, om inte lättare, är det dock att ta vägen förbi en hamburgerkedja och sätta tänderna i en onödigt stor hamburgare. Inom en inte alltför lång framtid kan vi kunna ta del av konstgjort kött som i sin tur bidrar till många fördelar.

Den första av dessa är även den mest uppenbara, djur behöver inte längre dö för att vi ska kunna äta kött. Om labbodlat kött slår igenom kan även vår miljöpåverkan minska påtagligt tack vare bland annat minskade transport- samt foderbehov.

Det konstgjorda köttet tillverkas genom att man först tar ett prov från ett djurs muskelfiber. Från samma prov identifieras stamceller och dessa multipliceras sedan i väldig fart, och voila – kött! En och samma muskelfiber ska kunna producera upp till 80 000 hamburgare. Det finns dock i huvudsak tre hinder som måste övervinnas för att konstgjort kött verkligen ska slå igenom.

Läs mer: 50 miljoner Facebook-konton hackade i enorm säkerhetsläcka

Det första hindret är att det för närvarande inte smakar gott nog, detta mycket på grund av att köttet blir för torrt, då det ofta är för fattigt på fett. Det andra problemet består av att det rena köttet (som det konstgjorda köttet marknadsförs som) än så länge är för dyrt att tillverka. En labbodlad hamburgare kostade för några år sedan över två miljoner kronor och enligt dagens prisnivåer ligger samma burgare på cirka 50 000 kronor.

Det sista hindret består av att man måste få människor att också vilja äta köttet, något som kan vara utmanande, även om vi blivit mer positiva till konstgjort kött på senare tid.

Många nya startupföretag som tillverkar och forskar i rent kött har fått mer pengar från investerare och välgörenhetsorganisationer. Om det rena köttet kan slå igenom på bred front trots utmaningarna som nämnts kan dock bara framtiden utvisa.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar