Internet

50 miljoner Facebook-konton hackade i enorm säkerhetsläcka

twitter 292988 1280

Nästan 50 miljoner Facebookkonton har blivit hackade och de som har lyckats med konststycket har kunnat ta över användarnas konton helt och hållet. De användare som drabbades loggades automatiskt ut ur tjänsten som en extra säkerhetsåtgärd och VD:n, Mark Zuckerberg själv, menar att han är glad över att säkerhetshålet kunde täppas till så snabbt som möjligt.

Angriparna lyckades med sin attack genom att de lurade till sig tillgång till användarnas säkerhetsnycklar, som i sin tur används för att du alltid ska kunna vara inloggad på Facebook, utan att behöva ange ditt lösenord i tid och otid. Med denna kontroll fick angriparna stora friheter att ställa till det för kontoinnehavarna.

Läs mer: Hur ska förarlösa bilar bete sig vid nödsituationer?

Bland annat kunde de logga in i alla applikationer som använde sig av Facebooks inloggningstjänst. Denna hackerattack kommer särskilt olägligt då Facebook redan sedan tidigare haft bekymmer med bland annat moderering av oliktänkande, valpåverkan och fejknyheter.

Om du är någon av de användare som automatiskt blivit utloggad bör du ändå kunna känna dig relativt säker. Detta då denna säkerhetsåtgärd nollställde den nyckel som angriparna använt för att komma åt ditt konto.

Experter menar att de hackers som dragit ner byxorna på Facebook med största sannolikhet är mycket kompetenta, detta då sårbarheterna bör varit mycket svåra att hitta. Men även om angriparna fått full kontroll verkar de varit relativt passiva. Detta då Facebook själva menar att inga nya meddelanden skickats eller nya inlägg postats av hackarna. Dock försökte de vid vissa fall komma åt profilinformation, vilket kan vara integritetskränkande nog.

Som en följd av skandalen föll aktien med tre procent och artiklar som delades på Facebook, med information om intrånget, markerades felaktigt som spam. Detta menar företaget själva beror på att deras automatiserade modererings-system varit felinställda, och bad om ursäkt.

Lämna en kommentar