Mobil

Är fri surf verkligen fri surf – vilka regler gäller?

Personer som surfar med olika enheter

Det finns många mobiloperatörer som erbjuder fri surf, men stämmer verkligen de vackra orden? Får du verkligen surfa hur mycket du vill helt utan begränsningar när du köpt ett obegränsad surf-abonnemang?

I den här artikeln svarar vi bland annat på vilka begränsningar det finns gällande dagens fri surf-abonnemang, samt vad dessa begränsningar innebär för dig som kund.

3 begränsade fri surf-abonnemang

  1. Chilimobil, har en dygnsbegränsning på 20 GB/dag.
  2. Telia, har en dygnsbegränsning på 50 GB/dag.
  3. Tele2, har en dygnsbegränsning på 20 GB/dag.

Nedan pratar vi mer om de begränsningar som precis nämnts i större detalj.

Läs mer: Vad kostar ett mobilabonnemang?

1. Begränsningar på Chilimobils fri surf-abonnemang

Hos Chilimobil måste du fylla på ditt fri surf-abonnemang efter att du förbrukat mer än 20 GB surf per dag. Du kan som mest fylla på ditt abonnemang med 5 GB per tillfälle, och du får fylla på ditt obegränsad surf-abonnemang hur ofta du vill.

Om du förbrukar mer än 999 GB/månad förbehåller Chilimobil sig rätten att begränsa hastigheten på ditt fri surf-abonnemang.

2. Begränsningar på Telias fri surf-abonnemang

Hos Telia får du förbruka 50 GB per dag innan du måste fylla på ditt abonnemang via SMS. Det får fylla på ditt abonnemang hur ofta du vill, och du kan som mest fylla på ditt abonnemang med 5 GB surf per tillfälle. Telia har även rätt att begränsa din surfhastighet, men de skriver ingenting om när de begränsar hastigheten.

3. Begränsningar på Tele2:s fri surf-abonnemang

När du har ett fri surf-abonnemang hos Tele2 måste du fylla på med mer data efter att du förbrukat 20 GB på en och samma dag. Du får fylla på ditt abonnemang hur ofta du vill, och du kan som mest fylla på ditt abonnemang med 5 GB surf per tillfälle.

Tips: När man jämför mobilabonnemang hos Abonnemangkoll får man en bra översikt gällande vilka regler som gäller.

Personer som surfar pa mobiltelefoner

Varför får du inte riktig fri surf?

De svenska operatörerna skriver att kundernas fri surf-abonnemang måste vara begränsade för att alla det inte ska uppstå kapacitetsbrist i deras nät. De pekar på något som kallas för ”fair use policy”, som säger att de har rätt att ”skydda sina egna mobilnät” mot kunder som förbrukar ”för mycket” data.

Läs mer: Vad kostar en iPhone egentligen?

Operatörerna vill vinstmaximera

En operatör skriver att de måste begränsa kundernas surfmängd då kunderna kan ha datakrävande tjänster påslagna utan att de märker det. Sanningen kan i stället vara att operatörerna vill tjäna så mycket pengar som möjligt, då det är billigare att begränsa kundernas abonnemang än att utöka kapaciteten i sitt eget mobilnät.

Att tjäna pengar är förstås helt okej, alla företag måste tjäna pengar för att finnas kvar på marknaden. Men de svenska operatörerna bör samtidigt vara mer transparenta gällande varför de väljer att begränsa sina kunders obegränsad surf-abonnemang.

I Finland får du billigare mobilabonnemang

I Finland kostar fri surf-abonnemangen cirka hälften så mycket som i Sverige. Vi har själva försökt kartlägga varför Finlands operatörer erbjuder så pass billiga fri surf-abonnemang. Sannolikt fungerar konkurrensen bättre i Finland jämfört med här i Sverige.

Sannolikt borde även mobilnäten vara starkare hos vår granne i öst då i princip alla finländare har ett fri surf-abonnemang, utan att någon kapacitetsbrist råder.

Läs mer: Priser för mobilabonnemang – Sverige vs Finland!

Det finns inga begränsningar på fiberabonnemang

När du surfar via fiber finns det inga begränsningar gällande surfmängd, åtminstone inte i Sverige. I USA är det däremot vanligt att operatörerna sätter databegränsningar på kundernas fiberabonnemang. De amerikanska operatörerna skyller på kapacitetsbrist i fibernätet, precis på samma sätt som svenska operatörer skyller på kapacitetsbrist i mobilnätet.

Vad tror du – är det en riktig kapacitetsbrist det är frågan om i de svenska mobilnäten, eller vill de svenska operatörerna bara tjäna mer pengar?

Lämna en kommentar