Mobil

Priser för mobilabonnemang – Sverige vs Finland!

Finland flagga

Nästan alla svenskar har ett mobilabonnemang, men är det pris du betalar rimligt eller inte jämfört med vår granne till öst? Det vill säga Finland.

Det får du ett tydligt svar på i den här artikeln.

Är finska mobilabonnemang billigare än svenska mobilabonnemang?

Finska mobilabonnemang kostar i regel hälften så mycket jämfört med svenska abonnemang. Det finns bra mobilabonnemang för svenskar, men prisskillnaden mellan Finland och Sverige är såväl stor som oförklarlig. Läget med billiga obegränsade abonnemang är unikt för Finland.

Det konstaterar en finsk professor vid namn Jukka Manner, som i sin tur är expert på mobilanvändning. Han menar att abonnenter i Finland inte använder lika mycket data jämfört med abonnenter i Sverige, och att det skulle vara anledningen till att finska mobiloperatörer kan tjäna pengar trots sina låga priser.

Men kan professorn som talat med SVT ha rätt – eller är det en undermålig konkurrens som är anledningen till att de mobilabonnemang som säljs i Sverige är betydligt dyrare än abonnemangen i Finland?

Företeelsen kan inte heller bero på befolkningsdensitet, då Finland är mer glesbebott jämfört med Sverige. Det blir därmed svårt att köra med ”det kostar pengar att leverera abonnemang till kunder som är geografiskt utspridda”-kortet, för de svenska operatörerna.

Befolkningstathet statistik

Läs mer: Vad kostar ett mobilabonnemang?

Hur mycket skiljer sig priserna – Sverige kontra Finland?

I Finland har ett 4G-abonnemang med obegränsad surf ett ordinarie pris på cirka 300 kronor (€30) per månad.

Abonnamang telia finland

I Sverige kostar ett 4G-abonnemang med fri surf 659 kronor per månad vilket medför att prispåslaget ligger på över 100 procent, trots att det rör sig om samma telebolag.

Mobilabonnemang pris for telia i Sverige

Kan det vara så att konkurrensen fungerar bättre i Finland, när det kommer till mobilabonnemang? Det vill säga att operatörer som inte erbjuder billiga priser självdör?

I Sverige har nya operatörer som Chili och Fello kapat priserna rejält, vilket i framtiden kan bidra till att de svenska priserna för mobilabonnemang sjunker närmare Finlands nivåer.

Vad tror du – är hela den svenska mobilnätsmarknaden ett stort oligopol, där stora aktörer samsas om att erbjuda exakt samma priser för samtal och mobildata? Eller har forskaren rätt, och det är de skilda användningsmönstren som bidrar till prisskillnaden, Sverige kontra Finland.

Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Lämna en kommentar