Guider Mobil

Vad kostar ett mobilabonnemang?

Mobiltelefon
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Ett abonnemang för en mobiltelefon kostar i regel mellan 100 och 500 kronor i månaden. Den exakta summan du behöver betala skiljer sig beroende på aspekter såsom vilken operatör du väljer, hur mycket surf du behöver, den bindningstid som tillämpas samt hur gammal du är.

I den här artikeln uppmärksammar vi 4 viktiga faktorer som påverkar priset för ditt mobilabonnemang. Om du tar del av de råd som uppges nedan ökar du dina möjligheter för att kunna skaffa ett mobilabonnemang till ett särskilt lågt pris.

4 faktorer som påverkar priset för mobilabonnemang

  1. Val av operatör: Mobiloperatörer såsom Hallon, Telia och Telenor tillämpar alltid separata prislistor.
  2. Val av dataplan: Mer månatlig surf medför i regel ett dyrare mobilabonnemang.
  3. Bindningstid: Om du väljer att knyta dig mot en specifik operatör får du i regel ett billigare mobilabonnemang.
  4. Din ålder: Barn under 18 år samt seniorer över 55 år har i regel rätt till ett prisavdrag på sina mobilabonnemang.

Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

1. Välj rätt operatör

Telia och Telenor är i regel mer kostsamma i jämförelse med lågprisoperatörer såsom Penny, Hallon och Vimla. I många fall erbjuder lågprisoperatörerna en mer begränsad kundsupport i jämförelse med traditionella operatörer, men många anser att den lägre prisnivå som tillämpas väger upp för det tillkortakommandet.

Läs mer: Tips för att köpa en vikbar smartphone

2. Välj en lämplig dataplan

Det är av stor vikt att välja en dataplan som passar med din månatliga dataförbrukning i åtanke. Om du exempelvis har som vana att förbruka 10 GB data per månad, då är det lämpligt att teckna sig för en dataplan med 10 GB.

Som Nyttmobilabonnemang.se förtydligar finns det även aktörer som inte tillämpar något datatak överhuvudtaget, samt aktörer som låter dig spara överbliven surf till nästa månad.

3. Välj rätt bindningstid

En längre bindningstid medför nästan alltid ett lägre pris för ditt mobilabonnemang, så om du är nöjd med ditt mobilavtal är det i regel en god idé att teckna sig för minst ett år. Somliga operatörer tillämpar dessutom bara en månads bindningstid, såsom Chili Mobil, Vimla och Hallon.

4. Din ålder påverkar priset

Somliga operatörer likt Vimla och Tele2 erbjuder ett särskilt lågt pris för seniorer samt barn under 18 år. Detta är generöst då personer i de åldersspann som precis nämnts i somliga fall har en låg inkomst som medför att det kan vara svårt att ha råd att teckna sig för ett mobilabonnemang.

Läs mer: Var kan man köpa en begagnad mobiltelefon?

3 prisexempel på mobilabonnemang

Nedan följer ett urval av de prisnivåer som tillämpas för mobilabonnemang i Sverige år 2021.

  • Hallon: Från 99 kr/mån. Fria samtal samt SMS inkluderas, och du får även möjlighet att spara överbliven surf till nästa månad.
  • Vimla: Från 160 kr/mån. Även här inkluderas fria samtal och SMS, och du kan precis som hos Hallon spara överbliven surf till nästkommande månad.
  • Chili Mobil: Från 299 kr/mån. För under 300 kronor månatligen kan du surfa hur mycket du vill med Chili Mobil. Fria samtal och SMS inkluderas, och utöver det tillämpas ingen bindningstid.

2 saker som påverkar priset

Kampanjkoder och erbjudanden

Det finns erbjudanden på mobilabonnemang som i många fall är en kampanjkod eller ett tidsbegränsat erbjudande över exempelvis julen.

Genom att ta del av erbjudanden och rabattkoder för mobilabonnemang kan du alltså få ett lägre pris än personer som bara surfar in direkt på webbsidan och tecknar ett abonnemang.

Prutning

Om du redan är kund hos en operatör kan det ibland vara värt det att höra av dig till supporten och fråga om du kan få en billigare månadsavgift. I många fall får du en sänkt månadsavgift för att de vill behålla dig som kund.

Fast tänk på att det är en bra idé att ha en direkt jämförelse mot en konkurrent till hands. Då kan du till exempel säga: Hos konkurrenten kan jag få fri surf i 5G för 499. Ge mig samma pris tack, annars går jag över dit i stället.

Vad genomsnittspriset för ett mobilabonnemang är hos respektive operatör vet man inte. Operatörerna berättar inte hur många det är som prutar, och då vet ingen vad det egentliga snittpriset för operatörernas abonnemang är.

I manga fall tjanar du pa att pruta hos operatoren

Lämna en kommentar