Mobil

Ska du köpa en vikbar smartphone? Detta bör du tänka på innan du slår till..

woman 4246954 1280

Mobilmässan i Barcelona närmar sig med stormsteg, och samband med denna mässa presenteras en större mängd vikbara telefoner från mobiljättar såsom Samsung, Huawei, Motorola, Xiaomi, LG och Oppo.

Världens första vikbara hybridlur, Royole FlexPai, lider av många barnsjukdomar och fick ett relativt svalt mottagande. Med tanke på detta kan det vara bra att gå igenom vad som är viktigt innan du köper din första vikbara smartphone.

Åt vilket håll viks telefonen?

För det första; vill du ha en telefon som viks inåt eller utåt? På ryktesvägar är det bara Samsungs hybridlur som kan vikas inåt, vilket innebär att skärmen får ett bättre skydd.

Läs mer: Många iOS-appar sänder användardata till externa företag

Den stora nackdelen är dock att denna teknik fortfarande är dyr, och Samsungs vikbara enhet kommer förmodligen även bli mässans dyraste.

Är gångjärnet av bra kvalité?

Gångjärnet, och närmare bestämt dess kvalitet, kommer att vara avgörande för användarupplevelsen. Din vikbara telefon kommer med stor sannolikhet att vikas upp och ihop ett antal gånger per dag, vilket sätter rejäla krav på just denna mojäng.

Alla tillverkare utvecklar sina egna gångjärn som i sin tur kommer att vara av skiftande kvalitet. Ett bra tips kan vara att läsa ett större gäng expertrecensioner och titta på lite hands on-videor innan du slår till.

Är prisläget rätt?

De vikbara enheter som presenteras under MWC 2019 ska kosta mellan omkring 13.000 till 19.000 kronor. Huawei och Xiaomi ska på ryktesvägar släppa de billigaste enheterna, och Samsungs Galaxy Fold-lur blir förmodligen mässans dyraste.

Om du känner att du inte kan avvara de slantar som krävs gör du bäst i att vänta ett år till. Nästa år lär många barnsjukdomar ha arbetats bort och med lite tur blir även prisläget något mer humant.

Teckna en bra hemförsäkring och köp ett fodral

Det finns många risker med att vara först ut. En av dessa är att få vet hur man lagar de vikbara rackarna, och priset för att fixa till en sprucken skärm kan förmodligen få vem som helst att sätta kaffet i halsen. Det är förmodligen en bra idé att skaffa en hemförsäkring med drulle-tillägg och/eller köpa ett fodral som skyddar enheten väl.

Enligt Letsgodigital har både Otterbox och Motorola passande skärmskydd på ingång, och kostnaden för ett sådant är förmodligen rätt försumbar om man jämför med eventuella reparationskostnader.

Lämna en kommentar