Mobil Internet

Många iOS-appar sänder användardata till externa företag

smartphone 1894723 1280

En grupp säkerhetsforskare menar att ett dussintal iPhoneapplikationer på ett dolt sätt används för att dela med sig av din personliga data till externa företag. De applikationer som anklagas för detta kräver ständigt internetuppkoppling och är ofta helt gratis. En av säkerhetsforskarna menar:

“Jag både tror och hoppas på att mobilanvändare vill kunna använda vilken applikation de önskar utan att behöva oroa sig över vilket tredjepartsföretag det är som behandlar deras personliga data”

Den data du delar med dig av kan på ett relativt enkelt sätt användas för att räkna ut var du befinner dig och därmed vilka platser du väljer att besöka. Med denna information kan tredjepartsföretagen visa mer träffande annonser, som med andra ord nästan helt är baserade på din platshistorik. Många applikationsutvecklare vill tona ner värdet av upptäckten och hävdar att ingen data som riskerar att identifiera dig som person delas med tredjepartsföretag.

Läs mer: 50 miljoner Facebook-konton hackade i enorm säkerhetsläcka

Dock kan dessa företag med enkla medel se precis var du befinner dig då applikationsutvecklarna ofta delar din positionskoordinater med tidigare nämnda företag.

Ett axplock av de applikationer som delar med sig av din användardata är:

ASKFM – En fråge- och svarsapplikation.
Perfect 365 – En AR-applikation med över etthundramiljoner användare.
Buzzfeed – En glorifierad skvallertidning i appformat.
Photobucket – En applikation som främst används för att spara bilder via molnet
Weather Live – En populär väderapplikation som betygsatts över 100 000 gånger på App Store

Vilka är då dessa tredjepartsföretag?

Ett exempel (av cirka 20) är Mobiquity Networks. Företaget skryter på sin hemsida om att de samlar användardata från över 65-miljoner användare varje månad. Mobiquity menar själva att de inte samlar in någon data som riskerar identifiera någon enskild person.

Säkerhetsforskarna har dock kommit underfull med att företaget samlar in information om  användarnas annons-ID, positionsdata (longitud/latitud), MAC-adress (om du har iOS 10 eller lägre) samt namnet på det WiFi-nätverk du befinner dig på.

Lämna en kommentar