Mobil

Hur fungerar ett trygghetslarm (+ vilka har det?)

DallE min
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Nästan alla trygghetslarm som säljs idag är smarta. En del har till och med en egen app. Här berättar vi bland annat vad trygghetslarm är, hur trygghetslarm fungerar och vilka som generellt har nytta av trygghetslarm.

Vad är ett trygghetslarm?

Trygghetslarm är en teknisk lösning som gör att personer som riskerar att befinna sig i en utsatt situation får hjälp när behov för det finns. Vanligtvis larmar brukaren genom att trycka på en knapp på en specialutvecklad klocka, och de som kommer och hjälper till kan vara allt ifrån anhöriga till ambulanspersonal och hemtjänstpersonal.

Hur fungerar ett trygghetslarm?

De mest tekniskt avancerade trygghetslarmen, exempelvis de från Sensorem, har en huvudenhet som är en smart klocka. Med den kan bäraren larma om något skulle hända, och då får anhöriga en notis och ett sms-meddelande med GPS-position. 

Läs mer: Vad är GPS egentligen?

När bäraren larmat rings anhöriga upp i en förutbestämd ordning. Anhöriga kan själva säkerställa att bäraren får hjälp, men om ingen svarar går larmet i stället till en trygghetscentral som drivs och bemannas av det företag som tagit fram larmlösningen.

Bäraren kan prata med såväl anhöriga som trygghetscentralen via en högtalare som finns på klockan. I fallet med Sensorem sker kommunikationen med anhöriga direkt genom trygghetslarmets inbyggda högtalartelefon samt via en app som finns för alla vanliga mobiler.

Vilka är det som använder larm?

Äldre personer med sviktande hälsa

Äldre personer kan exempelvis ramla och skada sig, vilket ställer krav på att man som bärare får hjälp snabbt.

Personer med demens

Personer som har demens kan exempelvis gå iväg på långa promenader och inte hitta hem. Då är det bra med ett trygghetslarm som anhöriga kan använda för att till exempel markera ut trygga zoner och ringa upp den anhörige vid behov.

Personer som ensamarbetar

Traditionella trygghetslarm kan också användas som överfallslarm, som även kallas för personlarm. Dessa larm fungerar på samma sätt som larm för äldre; den person som behöver hjälp larmar och ett samtal kommer till larmmottagare och/eller en bemannad trygghetscentral.

Person som ar i fara min

Personer som har epilepsi

Personer som har epilepsi behöver snabb hjälp vid eventuellt anfall, vilket personen också får om hon har en larmklocka.

Vanliga frågor

Här nedan svarar vi på vanliga frågor om trygghetslarm med larmklocka.

Är trygghetslarm bara för äldre?

Nej, trygghetslarm är till för alla som riskerar att hamna i situationer då man behöver extra hjälp.

Kan jag få trygghetslarm utan hemtjänst?

Ja, det går att få trygghetslarm utan att själv ha hemtjänst genom att köpa ett trygghetslarm privat. 

Vad är skillnaden mellan mobilt trygghetslarm och fast trygghetslarm?

Ett mobilt trygghetslarm är ett larm som fungerar överallt tack vare att det är uppkopplat mot mobilnätet. Exempel på fasta trygghetslarm är de som bara fungerar när de är uppkopplade mot ett privat nätverk, till exempel ett wifi-nät på ett demensboende.

Behöver jag en app för att trygghetslarmet ska fungera?

Nej, det behövs inte. Om du tar Sensorem som exempel har deras klocka ett inbyggt sim-kort med eget nummer. Om användaren larmar ringer trygghetslarmet automatiskt upp anhöriga och anhöriga kan då svara med vilken telefon som helst då larmsignalen förmedlas som ett vanligt samtal.

En app alltså är bra att ha för att kunna justera avancerade funktioner, men baskfunktionaliteten som krävs för att trygghetslarmet ska fungera får du alltid oavsett om du eller anhöriga har företagets app eller inte.

Lämna en kommentar