Guider Övrigt

Vad är GPS egentligen?

Vad ar GPS
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vad är GPS egentligen?

I princip alla använder sig av GPS-teknik, inte minst när man åker bil eller ska hitta till rätt affär på stan. Men var är egentligen GPS, hur fungerar själva tekniken och finns det andra positionssystem som konkurrerar med GPS?

Dessa frågor och fler svarar vi på i denna artikel.

Vad är GPS?

GPS, som står för Global Positioning System är ett positions- och navigeringssystem som gör att du kan få reda på viktiga saker, däribland var du befinner dig just nu. Allt du behöver för att kunna använda GPS-systemet är en enhet med stöd för GPS-systemet.

Själva GPS-systemet består av 24 satelliter som roterar på en höjd på omkring 2 000 mil över jorden. Din enhet, såsom din telefon får som bäst kontakt med 5 satelliter åt gången. Hur många satelliter du når på samma gång beror främst på var du befinner dig, men kontakt med minst 3 satelliter är ett måste.

Satelliter

Som du själv säkert förstår lyder formeln: Ju fler satelliter du är uppkopplad mot, desto bättre träffsäkerhet får du i GPS-systemet.

Vad behövs för att använda GPS-systemet?

För att använda dig av GPS-systemet behöver du en enhet som klarar av att kommunicera med GPS-satelliterna som går i omlopp över jorden. Om du köper en ny telefon är det i princip 100 % säkert att den har ett GPS-chipp som gör att telefonen fungerar tillsammans med GPS-satelliterna.

Värt att veta är även att det finns tjänster såsom Minifinder som erbjuder skräddarsydda GPS-tjänster (i detta fall en GPS tracker) för bland annat djur, vård och omsorg och fordon.

Läs mer: Vad är ett ekolod?

Hur fungerar GPS?

Din enhets GPS-chipp har alltså kontakt med många satelliter på en och samma gång. Exakt var du befinner dig får GPS-systemet reda på tack vare att din enhet kommunicerar med satelliternas atomklockor som har en sorts almanacka som berättar var både du och satelliterna befinner sig.

Förenklat kan du säga att GPS-systemet delat in jorden i ”rutor” som har en storlek på en kvadratmeter. GPS-systemet kan alltså prata med din GPS-mottagare på ett så pass träffsäkert sätt att det förstår vad du befinner sig i dessa kvadratmetersstora rutor.

GPS fungear pa i princip alla digitala enheter

Vem äger GPS-systemet?

Det är den amerikanska regeringen som äger och underhåller GPS-systemet. Men även om det är USA:s regering som äger GPS-systemet får svenska och andra icke-amerikanska myndigheter och företag använda sig av systemet.

Läs mer: Det finns trygghetslarm med GPS.

Tre konkurrenter till GPS

Galileo (EU:s positionssystem)

EU:s satellitsystem Galileo utvecklades främst för att EU skulle slippa vara beroende av USA:s positioneringssystem GPS. Värt att veta är att Galileo inte är 100 % driftsatt ännu, men så fort systemet fungerar kommer alla kunna använda sig av det gratis.

Galileo

Beidou (Kinas positionssystem)

Beidou är Kinas eget satellitsystem som ska vara bestyckat med 35 satelliter när det väl är driftsatt, vilket det inte än är. I första hand ska systemet stötta Kinas militära flotta som bland annat inkluderar kryssningsfartyg och långdistansmissiler.

Om civila, och mer specifikt civila utanför Kina kommer att få använda sig av Beidou är det ingen som vet.

GLONASS (Rysslands positionssystem)

Rysslands positionssystem GLONASS är driftsatt och består idag av 24 satelliter. En viktig skillnad mellan GPS och GLONASS är att GLONASS fungerar bättre på nordligare breddgrader, vilket är logiskt då Ryssland är ett land som befinner sig på de nordligaste breddgraderna i världen.

Lämna en kommentar