Guider

Vad är och hur fungerar ett ekolod?

Fiskar som simmar pa i ett hav

Du känner säkert igen ”pip pip pip”-ljudet från valfri ubåtsfilm, eller kanske den coola maskinen som letar efter fiskar och är fastsatt på kompisens fiskebåt? Om ja, då har du kommit i kontakt med ett ekolod.

I den här artikeln berättar vi allt om hur ett ekolod fungerar samt vad det är för någonting.

Vad är ett ekolod?

Ett ekolod är en maskin som används på båtar för att skapa sin en uppfattning om vad som finns under ytan. En viktig nytta som ekolod bidrar med är att de maximerar möjligheterna för att du inte ska gå på grund med båten då du enkelt upptäcker hinder under ytan, som stenar.

Ekolod används även vid fiske. Det är nämligen populärt att fiska med hjälp ett ekolod på båten, för att således ta reda på var fiskarna befinner sig och hur stora de är.

Tips: Testapan har skrivit en köpguide för ekolod. I den artikeln kan du bland annat läsa mer om vad ett ekolod kostar, samt vilka funktioner och egenskaper som särskiljer ett bra ekolod för fiske mot ett mindre bra ekolod för fiske.

Hur fungerar ett ekolod?

Ett ekolod, som även kallas för sonar, skickar ut pulserande ljudvågor som tar sig ner genom vattnet. När ljudvågorna träffar någonting som inte är vatten, såsom en sten eller en abborre, då reflekteras ljudvågorna tillbaka till ytan.

Genom att mäta hur lång tid det tar för ljudvågorna att ta sig från ekolodet till föremålet, och sedan tillbaka till ekolodet igen får du en bra uppfattning om var föremålet befinner sig.

Ekolodet mäter också de återgående ljudvågornas styrka, så i detta fall gäller denna regel: Ju hårdare föremålet är, desto starkare är de återkommande ljudvågorna.

Videoguider över hur sonarer/ekolod fungerar

Searchlight Sonar image 1

Searchlight Sonar image 2

Scanning Sonar image

Ekolodisering är vanligt inom naturen

Fladdermöss, valar och delfiner är tre djur som förlitar sig starkt på ekolodisering. Tack vare sonar kan djuren lägga märke till såväl byte som rovdjur, vilket i förlängningen hjälper dem överleva.

Värt att lägga märke till är att sonarer/ekolod med hög effekt gör djur som är beroende av ekolodisering förvirrade, medan ekolod med svag effekt är bra för djuren. Detta då svaga sonar-signaler varnar djuren om att det kommer en båt, medan starka sonarsignaler bara stör dem.

Ekolod används även inom forskning

Ekolod används även vid vetenskapliga undersökningar där forskarna letar efter försvunna föremål på havsbottnen. I det fallet använder man en ”Side-scan sonar”, som fästs på ett föremål som bogseras genom vattnet och registrerar allt som finns på vardera sida.

Svar på vanliga frågor om ekolod

🐟 Vad är plotter?
En plotter är ett slanguttryck som fiskare använder för att beskriva en GPS med inkluderade kartor. Värt att notera är att det är en god idé att skaffa en plotter som både inkluderar en GPS samt ett ekolod, för då får du det bästa av två världar.
🐟 Hur ser man fisk på ett ekolod?
Börja med att stäng av alla nybörjarfunktioner såsom animerade fiskar, och ta en titt på alla rådata i stället. Leta sedan efter streck i olika tjocklekar. När du ser ett tjockt streck på ekolodets skärm, då har du fått syn på en stor fisk och vice versa.
🐟 Vad är downscan-ekolod?
Ett downscan-ekolod eller en downscan-sonar visar hur det ser ut under din båt, så att du således ska kunna undersöka bottenstrukturen. Att ha bra koll på hur bottnen ser ut är viktigt, för då kan du släppa ner dina drag på ett mer strategiskt sätt.

Lämna en kommentar