Mobil

Hur mycket datatrafik förbrukas vid Youtube-tittande?

Youtube datatrafik

Om du har ett telefonabonnemang med en begränsad surfmängd kan det vara bra att hålla koll på hur mycket datatrafik som förbrukas under månadens gång. Det är ofta videotjänsterna, såsom främst Netflix och Youtube, som gräver det största hålen i din månatliga surfpott.

Youtube är världens största videoplattform och det är inte svårt att göra av med hela surfpotten på en kvart, om man väljer att titta på väldigt högupplösta videor.

Hur stor datamängd krävs vid Youtube-tittande?

Beroende på vilken videokvalitet du väljer skiljer sig svaret du får ganska rejält. Om du tittar på Youtube när du är uppkopplad via ett WiFi-nätverk förbrukar du samma mängd datatrafik som när du tittar via 3G- eller 4G-nätet. Om du tittar på Youtube och samtidigt är uppkopplad mot ett WiFi-nät påverkas dock inte din surfpott.

Men ibland har man inte tillgång till ett WiFi-nätverk och då gäller det till att hålla koll så att surfpotten inte försvinner alltför fort. Youtube nämner själva på sin supportsida att de videor som finns upplagda på tjänsten förbrukar olika mängder data beroende på den videokvalitet du väljer.

Läs mer: Julia Reda: Youtubes VD lobbar för att uppladdningsfiltret ska införas

De flesta videos som laddas upp på Youtube spelas som standard upp i 480p, vilket innebär du gör av med cirka 560 MB data per timme. Vid 480p spelas dina videos upp i upplösningen 854×480, vilket kan ses som acceptabelt. Men denna upplösning är knappast särskilt mycket att sätta kaffet i halsen över, särskilt med tanke på alla högupplösta skärmar som finns på våra bärbara enheter nuförtiden.

Den högsta upplösningen som erbjuds idag är 2160p, med en upplösning på 3840×2160, eller äkta 4K-upplösning, som det ibland även kallas. Kvalitetsskillnaden mellan 360p- och 4K-videor är enorm, men så är även dataförbrukningen.

En annan faktor som påverkar dataförbrukningen är antalet bildrutor per sekund, varav 30  är standard. Om du väljer att titta på dina videor i maximala 60 bildrutor per sekund blir uppspelningen jämnare och enligt många mer behaglig att titta på. Det är säkert enkelt att tro att dataförbrukningen dubbleras om man väljer att spela upp en video i 60 bildrutor per sekund, men så illa är det inte. I verkligheten visar det sig att dataförbrukningen ökar med cirka 25 till 50 procent om vi väljer att titta på en YouTube-video med 60 bildrutor per sekund, istället för 30. Nedan kan vi se när en låt framförs i först 144p, för att senare avslutas i 4K-upplösning, det vill säga 2060p. Skillnaden är enorm.

Dataförbrukning Youtube – en jämförelselista

I nedanstående lista anges den mängd data som förbrukas per timme. Videor med en upplösning som överstiger 720p kan spelas upp i både 30- och 60 bildrutor per sekund. I listan nedan översätts bildrutor per sekund till FPS, eller ”frames per second”.

360p = 0.31 GB/timme
480p = 0.55 GB/timme
720p – 30 FPS = 1.2 GB/timme
720p – 60 FPS = 1.9 GB/timme
1080p – 30 FPS = 2 GB/timme
1080p – 60 FPS = 3 GB/timme
1440p(2K) – 30 FPS = 4.3 GB/timme
1440p(2K) – 60 FPS = 6 GB/timme
2160p(4K) – 30 FPS =10.5 GB/timme
2160p(4K) – 60 FPS = 16 GB/timme

360p-upplösning är ovanligt idag, och 480p kan ses som standardupplösningen. Att titta på videor med lägre upplösning än 480p kan vara ett bra sätt att spara data, dock blir det knappast särskilt njutbart för ögat. 720p är det vi kallar för HD-upplösning och 1080p räknas in som Full HD-upplösning.

Videokvaliteten har förbättrats på Youtube

Antalet videor på plattformen som kan spelas upp i Full HD har ökat lavinartat under de senaste åren, och denna upplösning kan ses som ett lämpligt mellanting om du har ett mobilabonnemang med generös surfpott. Videor i 2K- och 4K-upplösning är relativt ovanliga, men de erbjuds ibland, och i synnerhet i flådiga naturvideor där filmarna vill att vi ska kunna se varje detalj.

Om du surfar via ett WiFi nät spelar upplösningen inget större roll. Detta då den datatrafik du använder inte räknas av gentemot surfpotten. För dina ögons skull bör du välja den högsta upplösningen som finns tillgänglig, eller åtminstone HD-upplösning, det vill säga 720p.

Håll koll på dataförbrukningen

Om du däremot ofta är på resande fot kan det vara bra att hålla koll på dataförbrukningen, och hur detta går till rent praktiskt går vi igenom mer detaljerat under nästa rubrik. Att titta på Youtubevidor i 480p bör ses som en bra kompromiss.

10 timmars Youtubetittande per månad (utanför WiFI-nätet) kostar dig vid sådana fall cirka 5.2 GB, vilket förhoppningsvis inte bränner för stora hål i surfpotten. Nedan har vi ett filmklipp som spelas upp i den högsta videokvaliteten som erbjuds av Youtube, 4K-upplösning med 60 bildrutor per sekund.

Hur kan man se hur mycket datatrafik som gått åt?

Det kan vara bra att veta hur mycket datatrafik som du förbrukat via YouTube-applikationen, och detta kan du få reda på rätt enkelt, på både iOS och Android.

Android

För att kunna hålla reda på hur mycket data som YouTube-applikationen ätit upp gör du enligt följande:

Steg 1: Välj ”Inställningar” -> ”Nätverk och Internet” och slutligen ”Dataförbrukning”. Under denna flik ser du hur mycket datatrafik som förbrukats under en viss period (som du kan ställa in själv).

Steg 2: Välj ”Dataanvändning per applikation”. Därefter kan du se hur stora datatjuvar dina olika applikationer är. De applikationer som förbrukat mest data hamnar i toppen av listan, och chansen är stor att du hittar Youtube-appen högst upp. Du ser nu hur mycket datatrafik YouTube-appen har tuggat upp, både i helskärmsläge och i bakgrundsläget. Om du vill kan du avaktivera bakgrundsläget, eller det minimerade läget, för att spara lite datatrafik i det långa loppet. Men om du gillar att lyssna/titta på Youtube i bakgrunden medans du till exempel surfar på webben, bör du låta Youtube-appen få konsumera data, även när applikationen är minimerad.

iOS

iPhone- och iPad-användare kan även de få reda på hur mycket datatrafik som YouTube-applikationen tuggat i sig.

Steg 1: Välj ”Inställningar” och därefter ”Mobilnät”. I denna flik får du reda på hur mycket datatrafik som förbrukats under den nuvarande tidsperioden. Den aktuella perioden kan nollställas längst ner i samma flik genom att du trycker på ”Nollställ statistik”. Därefter inleds en helt ny mätperiod.

Lämna en kommentar