Internet

Julia Reda: Youtubes VD lobbar för att uppladdningsfiltret ska införas

youtube 1158693 1280

Youtube varnade i början av veckan för att EU:s artikel 13, det vill säga uppladdningsfiltret, skulle ha katastrofala följder för EU-medborgare. I värsta fall menade Youtubes VD Susan Wojcicki att videotjänsten kunde bli helt otillgänglig i Europa om kravet på ett automatiskt uppladdningsfilter skulle bli verklighet.

Åsikterna går isär vad gäller Artikel 13, i vilken alla tjänster där användare kan ladda upp material tvingas införa ett uppladdningsfilter som kontinuerligt scannar av efter upphovsrättsskyddat material. Upphovsrättslobbyn är föga förvånande överlyckliga, men många teknikjättar och privatpersoner inom EU är mycket negativt inställda till förslaget.

Läs mer: Hur mycket datatrafik förbrukas vid Youtube-tittande?

EU-parlamentarikern Julia Reda, som företräder piratpartiet, menar nu att Youtube lobbar för att ett uppladdningsfilter ska införas. Reda menar också att Youtube bara låtsas vara emot uppladdningsfiltret, när de egentligen ser det hela som en acceptabel kompromiss:

”Youtube har redan installerat ett upphovsrättsfilter. Om alla videoaktörer skulle bli tvungna att införa samma filter skulle Youtube ligga flera mil före i utvecklingen, och därmed skulle de kunna sälja eller hyra ut sitt eget filter till konkurrenterna mot betalning. I förlängningen skulle större plattformar som har råd att hänga med i utvecklingen bara växa sig starkare, medans mindre konkurrenter tynar bort.”

Youtubes VD har nyligen varit i Strasbourg. Reda menar att hon besökte EU-högkvarteret för att slippa eventuella rättsliga åtgärder vid ett införande, och inte för att lobba mot förslaget. Julia Reda menar vidare:

“Youtube är bara rädda för att få böter vid eventuella upphovsrättsintrång, och de har flera gånger presenterat alternativa uppladdningsfilter som en vettig kompromiss. Det upphovsrättssystem som existerar idag på Youtube är mycket orättvist då det tar bort videor automatiskt, och oftast helt utan anledning.”

Reda har tidigare anklagats för att inte vara tillräckligt hård mot Youtube, vilket hon och hennes parti knappast kan anklagas för längre. Youtubes VD har inte kommenterat det hela, och omröstningen vad gäller artikel 13:s vara eller inte vara sker i januari 2019.

Lämna en kommentar