Prylar

Test och recension av Xiaomi Pad 5

Test och recension av Xiaomi Pad 5

Är Xiaomi Pad 5 en värdig utmanare till surfplattor såsom iPad Air och iPad Pro? Utöver det, vad får du får pengarna?

De frågorna och fler svarar vi på nu.

Snabba fakta om Xiaomi Pad 5

Fördelar

  • Skärm på 120 hz.
  • Snygg och smal design.
  • Prestandastark.

Nackdelar

  • Inget hörlursuttag.

Är Xiaomi Pad 5 en bra surfplatta?

Ja, Xiaomi Pad 5 är en bra surfplatta och ett bra alternativ till Apples surfplattor. Skärmen är högupplöst och den snabba uppdateringsfrekvensen på 120 hz medför att den känns lika följsam som en iPad Pro. Sammanfattat får du mycket för pengarna om du köper en Xiaomi Pad 5.

En komplett recension av Xiaomi Pad 5

Xiaomi pad 5 Pro pa ett bord framfor en blomma

Hur är designen?

Xiaomi Pad 5 har en snygg, tunn och minimalistisk design som påminner om en iPad Pro. Måtten på denna surfplatta ligger på cirka 25,5 x 16,6 cm, och den väger in på totalt 511 gram.

Det är inte den lättaste surfplattan som någonsin funnits, men vikten störde aldrig mig under de cirka 3 veckor jag provade på den här surfplattan.

Läs mer: Recension av Dell G5 15 → en prispressad speldator med klös

Hur är skärmen?

Skärmen är 11 tum stor, har en upplösning på 1 600 x 2 560 och en uppdateringsfrekvens på 120 hz.

Vid inställningsmenyn kan du justera saker såsom färgtemperatur, mängden blått ljus samt ljusstyrka, men efter att jag lekt runt lite bland de inställningarna behåll jag till slut standardinställningarna som bör passa i princip alla.

Utöver detta fungerar den automatiska ljusinställningen utmärkt, vilket (enligt mina erfarenheter) är ovanligt när det kommer till surfplattor från andra tillverkare än Apple.

Hur är prestandan?

Xiaomi Pad 5 har utrustats med ett Snapdragon 860-chips, 6 GB RAM-minne och mellan 128 och 256 GB SSD-lagring. 256 GB lagring är att föredra, i synnerhet om du spelar då i princip alla spel som tar tillvara på hårdvaran till max är ganska stora.

När jag spelade märkte jag inte av något lagg eller några frysningar, och det var aldrig några problem att köra spelen på de högsta grafikinställningarna.

Det faktum att det är en skärm på 120 hz som gäller gjorde också sitt.

Att byta flikar i webbläsaren gick hur bra som helst, så det var alltså inte frågan om något ”mikro-lagg” som lite svagare Android-tablets som jag testat tidigare haft.

Allt som allt kan man inte klaga på prestandan. Xiaomi Pad 5 är lite prestandasvagare än iPad Pro-modeller med M1-chippet, men jag surfar med en sådan till vardags och jag märkte ingen större skillnad.

Hur bra är batteritiden?

Enligt Xiaomi ligger batteritiden på omkring 10 timmar om du spelar, eller cirka ett dygn vid blandad användning. Enligt mina erfarenheter stämmer det bra.

En sak jag gillade med denna surfplattan var att den var snabbladdad. Jag kunde till och med ladda den snabbare än min iPad Pro 11″, vilket var imponerande.

Med den USB-C-laddare som inkluderas i förpackningen kan du ladda surfplattan i 22,5W, men den använde inte jag.

Med hjälp av IKEA:s laddare Åskstorm och en snabb USB-C-kabel kom jag sannolikt upp i maxhastigheten på 33W, vilket medförde att jag kunde ladda plattan från 0 till 100 % på omkring en timme.

Läs mer: 3 gaming-laptops som är bäst i test [Komplett guide]

Är Xiaomi Pad 5 bättre än moderna iPads?

Xiaomi Pad 5 är i mitt tycke bättre än iPad 10,2″ (2021), men inte iPad Pro (med M1-chippet). Men för att vara rättvis kan du faktiskt köpa 2 st Xiaomi Pad 5 för priset av en iPad Pro 11″, så det är inte en helt rättvis jämförelse.

Men om vi jämför denna surfplatta med Apples lite enklare modeller har de inte en chans mot denna surfplatta.

Xiaomi Pad 5 kostar idag från cirka 4 300 kr, och det är ett lågt pris med tanke på det du får ta del av.

Prestandan är grym, skärmen likaså och hårdvaran med.

Om du inte nödvändigtvis måste ha en surfplatta från Apple är Xiaomi Pad 5 det absolut bästa valet med tanke på vad du får för dina pengar.

Lämna en kommentar