Prylar

Recension av Dell G5 15 – en prispressad speldator med klös

2021 11 29 09 35 38 Speldatorn Dell G5 15 → Komplett recension och test【2021】

Dells G15-laptop är en prispressad spelmaskin. Men får du mycket gaminglaptop för pengarna, och får du ta del av en bra prestanda trots den relativt blygsamma prislappen?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här recensionen.

Snabba fakta om testexemplaret av Dell G5 15

  • Processor: AMD Ryzen 7 5800H.
  • Operativsystem: Windows 11 Home.
  • Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 3060 (6 GB)
  • RAM-minne: 16 GB (2 × 8 GB) DDR4-minne på 3 200 MHz
  • Lagring: M.2 SSD på 512 GB
  • Bildskärm: 15,6 tums full HD-skärm på 1 920 × 1 080 pixlar. Uppdateringsfrekvensen ligger på 120 Hz.
  • Trådlöst nätverkskort: Ja, med stöd för Wi-Fi 6.
  • Batteri: Ett 6-cellsbatteri med en batteritid på strax över 10 timmar vid videouppspelning.

Priset

Dells G15-laptop kostar idag från cirka 10 500 till 19 500 kr. Priset du betalar beror främst på det grafikkort som inkluderas. Du får det mest kraftfulla grafikkortet, ett GeForce RTX 3060, om du betalar cirka 15 000 kr eller mer. I detta test är det 15 000 kronors-datorn vi lär känna lite bättre.

Priset är i sin tur lågt med tanke på prestandan och de komponenter som inkluderas. Det stämmer i synnerhet om vi jämför med de Alienware-märkta datorerna som har likvärdig prestanda, men samtidigt kostar omkring 20 % mer jämfört med Dells datorer i G-serien.

Med Alienware-datorerna får du mer lyxiga funktioner såsom ett bakgrundsbelyst tangentbord. Men om det är mest bang for the buck du är ute efter, då ska du köra på en dator i G-serien.

Designen

Datorn kommer i en fyrkantig och brun kartonglåda som inte säger någonting. Det är alltså inget avancerat designtänk när det kommer till kartongen, men för oss spelar det ingen roll. Det är bra att Dell tänkt på miljön, då kartongen i princip alltid hamnar i en garderob eller lämnas vid en miljöstation.

Dells G15-laptop har en robust och relativt snygg design. Chassit går i plast samt metall, och skärmen har relativt små kanter. Men helt befriad från kanter (”bezels”) är den inte. Utöver detta är gångjärnet extremt solitt.

Det märks tydligt att Dell satsat på att erbjuda en utmärkt byggkvalitet, och det är inte frågan om något skärm-wobblande vilket man ofta behöver stå ut med när man provar bärbara datorer i budgetsegmentet.

Portar

Portar finns det även gott om. Som du ser på bilden ovan inkluderas en USB-C-port, en HDMI-port och 3 USB A-portar (2 finns på ena sidan).

Prestanda

Denna laptop erbjuder mycket bra prestanda om vi har pris kontra prestanda-formeln i åtanke. Med en processor i AMD Ryzen 7-serien, snabbt RAM-minne på 16 GB och ett NVIDIA RTX 3060-kort är det svårt att klaga. Utöver det är lagringen snabb tack vare M.2 SSD-disken på 512 GB.

Skärmen har i sin tur ”bara” en upplösning på 1 920 × 1 080 pixlar, men den är faktiskt ljusstark med sina 250 nits i ljusstyrka. Uppdateringsfrekvensen på 120 Hz gör även att internetsurfandet blir mer behagligt, och då främst scrollandet i webbläsaren, tack vare att alla rörelser blir lite mer mjuka.

Skärmen passar faktiskt bra ihop med hårdvaruspecifikationerna. Dell kunde ha valt att inkludera en 4K-skärm på 60 Hz, men om det hade gjort så hade datorn gått på knäna vid spel samt varit mer ryckig vid webbsurfande. Den högre upplösningen hade således inte varit ”värt det”.

Läs mer: De 5 bästa offline-spelen just nu!

Spel

Vi installerade två spel; Diablo 2 Resurrected och Command & Conquer Remastered, som båda har relativt tilltagna systemkrav. Datorn klarade av att driva båda av spelen med de bästa grafikinställningarna, och det som slog oss mest var att Dells G15-laptop oftast var i princip helt knäpptyst.

Spel med Dell dator

Det väl tilltagna ventilations- och fläktsystemet gör sitt jobb på ett utmärkt sätt. Att spela på en helt (eller ibland nästintill helt) knäpptyst maskin är en fröjd, så den extremt låga ljudnivån var tacksam och en faktor som höjde spelglädjen.

Datorn fick även nöjet att kopplas mot en 4K-skärm på 32 tum, och när datorn drev den lite mer högupplösta skärmen blev ljudnivån något högre, det vill säga strax under samtalsnivå.

Rent prestandamässigt hade denna laptop inga problem att hänga med grafikinställningar på medium när vi spelade de 2 ovanstående spelen i 4K. Det är en stark prestation med tanke på såväl prislappen som det faktum att det är en laptop vi spelade med.

Du kan utöver detta optimera såväl grafikinställningar som energiinställningar i Alienware Command Center, som faktiskt inkluderas trots att detta inte är en Alienware-dator.

Alienware control center

Batteriet

Det batteri som inkluderas är en 6-cellsvariant på 86 wattimmar. Tack vare den goda prestandan kunde jag spela i omkring 5 timmar, och titta på HD-film på Youtube i cirka 10 timmar på en laddning.

Vissa speldatorer är mer släpbara än bärbara, men den problematiken lider inte denna laptop av.

Sammanfattning

Dells G15-laptop kommer förmodligen inte vinna några designpriser, och datorer i deras Alienware-serie är mer kraftfulla. Men om du är ute efter en prispressad speldator med bra specifikationer och en solid byggkvalitet, då bör denna laptop vara en stark kandidat för dig.

En bra resurs för jämförelser av datorprodukter

Om du letar efter en bra gamingdator eller datortillbehör såsom en ny skärm finns det många bra artiklar att välja på hos gamingtips.se. På den webbsidan hittar du allt ifrån billiga gamingdatorer till mer påkostade varianter, och språket är inte säljigt som det kan vara på majoriteten av alla affiliate marketing-webbsidor.

Lämna en kommentar