Guider Internet

Allt om internetmarknadsföring (affiliate marketing)

Personer marknadsfor nagonting online

Det är populärt att marknadsföra produkter online för att på så sätt tjäna pengar. Begreppet kallas för affiliate marketing eller internetmarknadsföring.

Men vad är affiliate marketing egentligen, och hur fungerar det?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing är en marknadsföringsprocess där du får en ekonomisk ersättning för att förmedla produkter åt ett företag. Internetmarknadsförare (affiliate marketers) marknadsför alltså produkter de gillar, och får betalt för varje klick som leder till ett köp.

Så fungerar affiliate marketing

 1. Du går med i ett affiliatenätverk. De ser till att du får tillgång till olika annonsprogram.
 2. Du går med i ett eller flera annonsprogram. Varje annonsprogram tillhör ett företag som ger dig pengar för att marknadsföra deras produkter.
 3. Du promotar produkterna. I detta steg marknadsför du dina produkter. Det är vanligast att marknadsföra sina produkter via en webbsida som använder sig av WordPress som publiceringssystem.
 4. Du kontrollerar hur mycket du tjänar. Det kan du göra när du vill genom att gå in på ”dina sidor” i affiliatenätverkets gränssnitt.
 5. Du tar ut din ersättning. Vanligtvis betalar affiliatenätverket ut de pengar du tjänat en gång per månad, men du kan även välja att låta pengarna växa under en längre period på ditt affiliatekonto.

Affiliate marketing teknikguiden infografik

4 aktörer som inkluderas i affiliate marketing

 1. Ett företag som säljer produkterna.
 2. Affiliatemarknadsföraren.
 3. Affiliatenätverket.
 4. Konsumenten.

Nedan pratar vi mer om de aktörer som precis nämnts i större detalj.

Läs mer: Så fungerar konverteringsoptimering.

Marknadsforing via sociala medier

1. Företaget (säljer produkterna)

De företag som säljer produkterna kan bland annat vara en e-butik såsom Netonnet, eller en solcellsinstallatör såsom Jämtkraft. Företaget är alltid den part som betalar internetmarknadsföraren, det vill säga dig som affiliate marketer.

2. Affiliate marketern (som gör reklam för produkter)

Internetmarknadsföraren ser till att uppmärksamma, och ofta recensera och/eller testa produkterna. Du som marknadsförare förmedlar kunder åt företaget via så kallade affiliatelänkar, som fungerar ungefär som vanliga länkar på internet. Den stora skillnaden är att dessa länkar är spårbara, så att företagen ska veta hur mycket de ska betala ut i ersättning åt dig.

3. Affiliatenätverket (sammankopplar företaget och marknadsföraren)

Affiliatenätverket kopplar samman företaget och internetmarknadsföraren. Du som affiliate marketer behöver i regel bli medlem i ett affiliatenätverk, och där ansöka om att få ta del av ett affiliateprogram. Detta program reglerar bland annat hur mycket då får i ersättning, samt de villkor som gäller för programmet.

En vanlig ersättning ligger på mellan cirka 2 och 5 % av den slutgiltiga köpesumman. Om ersättningen ligger på 3 % får du alltså 300 kr om du vidareförmedlar en besökare till Netonnet, som i sin tur köper en iPhone för 10 000 kronor i deras e-butik.

Värt att notera är att du inte måste använda dig av ett affiliatenätverk för att kunna marknadsföra saker och få betalt för det. Affiliatenätverken tar faktiskt ut en viss provision (vad den ligger på säger de oftast inte) för att koppla samman företaget med dig som affiliate marketer.

Mer specifikt kan du marknadsföra produkter utan att blanda in ett affiliatenätverk, men det är både svårt och osäkert. Affiliatenätverket ansvarar bland annat för att du får betalt i tid, samt för att förtaget faktiskt håller det de lovat.

Utan ett affiliatenätverk i ryggen tjänar du förvisso mer pengar procentuellt sett, men tryggheten du får av att vara med i ett affiliatenätverk är svårslagen.

Läs mer: Så mycket kostar en webbsida med WordPress.

4. Konsumenten (besöker din webbsida)

Konsumenten, eller besökaren är de personer som tar del av din marknadsföring. De besöker till exempel din marknadsföringswebbsida, eller ditt Instagram- eller Facebook-konto. De är även den part som köper slutprodukten, efter att du tipsat dem om det.

Exempel: Så går affiliate marketing till i praktiken

 1. Kalle gillar båtar, och vill tjäna pengar på det. Han skapar en webbsida och börjar marknadsföra båtar.
 2. För att Kalle ska kunna få betalt för att förmedla kunder går han med i ett affiliatenätverk. Där får han affiliatelänkar som han publicerar på sin webbsida. Så fort besökarna klickar på någon av Kalles affiliatelänkar och efter det köper en båt på båtförsäljarens webbsida, då får Kalle en ersättning av båtförsäljaren.
 3. I slutet av varje månad sammanställer affiliatenätverket vad Kalle har tjänat. Företagen som Kalle marknadsför båtar för betalar i sin tur affiliatenätverket, som tar en viss provision och betalar det återstående beloppet till Kalle.

Bästa plattformarna för att marknadsföra produkter på internet

 1. En webbsida. De personer som tjänar mest på affiliate marketing har en snabbladdad och snygg webbsida. Värt att notera är även att du behöver ett bra webbhotell för att kunna drifta din webbsida. Läs gärna mer om svenska webbhotell här.
 2. En sociala medie-plattform såsom Facebook eller Instagram. Det är relativt ovanligt att ägna sig åt affiliate marketing via sociala medier, men om du är duktig på att knyta kontakter kan även det fungera. Det är en bra idé att komplettera sin sociala medie-marknadsföringsstrategi med en webbsida.
 3. Via e-postlistor. Det är svårt att få en stor e-post-följarskara utan en webbsida, men det går. Även i detta fall rekommenderar vi att du skaffar en webbsida, för att du på så sätt ska kunna marknadsföra din e-postlista så att den kan växa.

Läs mer: Så fungerar digital marknadsföring.

Lämna en kommentar