Guider

Vad är en hacker – och vad gör en hacker?

Bild pa en anonym hacker

Vissa kanske betraktar hackers som opålitliga personer som bara är ute efter att ställa till problem, men så är det faktiskt inte. Det finns nämligen många typer av hackers, som alla har olika syften.

I den här artikeln svarar vi på frågor som bland annat inkluderar vad en hacker är, vad en hacker gör samt vilka typer av hackers som existerar.

Vad är en hacker?

En hacker är en person som använder en dator eller en annan elektronisk produkt för att lösa ett tekniskt problem. Det finns alltså hackers som arbetar på ett etiskt sätt, och hackers som mest vill vara elaka och bryta sig in i system för att tjäna pengar.

Vad ordet hacker betyder är dock omtvistat. Vissa menar att en hacker är en person som du ska se upp till, som är både duktig och kreativ. Men i dagligt tal är det vanligast att hackers beskrivs som oärliga och egoistiska personer som är ute efter att skapa oreda.

Tips: Gratisblogg.nu har skrivit en perfekt guide om hur du återställer en hackad webbsida, samt hur du ser om din webbsida blivit hackad.

Hur fungerar hacking?

Med hacking menas att en hacker letar efter säkerhetshål med mål att ta sig in i ett system där han inte har tillträde. När hackern har kommit åt ett system bestämmer han själv vad som händer. Vissa hackare är etiska och varnar systemägaren, medan andra pressar ut dem på pengar.

Hur blir man en hacker?

För att bli en hacker måste du skaffa dig bra kunskaper inom bland annat datorkod och nätverksteknik. Du behöver inte heller plugga på universitet för att bli en hacker, för det finns nämligen webbforum där du kan få hjälp med att komma i gång med att bli en hacker.

Tips: Hackernoon är en bra resurs för alla som vill läsa intressanta artiklar om hur hacking fungerar.

Exempel pa vad en hacker kan gora

7 exempel på olika typer av hackers

1. Etiska hackers

Etiska hackers, eller white hat hackers, arbetar för att skapa ordning och reda i stället för kaos. En vanlig arbetsuppgift för etiska hackers är att skydda företags datornätverk mot black hat-hackare som bara vill ställa till med problem i utpressningssyfte.

2. Black hat hackers

Black hat hackers är den raka motsatsen till etiska hackers. De bryter sig in i system för att skapa oreda med mål att exempelvis stjäla data, låsa hela systemet, pressa ut systemägaren och/eller sprida virus såsom ransomware eller spionprogram.

Värt att lägga till är att black hat hacking är olagligt. Detta då hackaren försöker tjäna pengar genom att bryta mot lagen.

3. Grey hat hackers

Grey hat hackers är en blandning mellan etiska hackers och black hat hackers. Dessa hackare gillar att ta sig in i system där de inte har tillträde, men det är inte säkert att de ställer till med problem för den sakens skull.

I de flesta fall väljer grey hat hackers att varna systemägaren om att deras systemet hackats, och det är även vanligt att dessa hackare kommer med lösningsförslag som täpper till det säkerhetshål han använde för att komma åt systemet från första början.

Grey hat hackers är sällan motiverade av att tjäna pengar. De ser ofta hacking som en ”kul grej”, och kan de hjälpa någon på vägen gör de oftast så.

Värt att lägga märke till är att det också finns grey hat hackers som ibland pressar ut systemägare på pengar, medan de ibland i stället väljer att hjälpa dem.

4. Red hat hackers

Red hat hackers är ungefär samma sak som etiska hackers. De ser båda till att skapa ordning och reda, men den stora skillnaden är att red hat hackers använder sig av olagliga metoder för att skydda exempelvis företag mot hackare.

Medan en etisk hackare endast väljer att stoppa anfallet väljer red hat hackers ofta att gå steget längre och ”attackera tillbaka”, så att black hat hackern får det hett om öronen.

5. Blue hat hackers

Blue hat hackers, som ofta kallas för ”revenge hackers”, är hackare som ger igen på personer eller företag som de tycker förtjänar det. Om en blue hat hacker bestämt sig för att göra livet surt för dig väljer hon i regel att hacka dina sociala medie-konton samt dina e-postkonton.

Efter det ställer hon till så mycket oreda att ditt rykte i regel blir helt totalförstört.

6. Script kiddies

Script kiddies är ett skällsord för hackare som inte är särskilt bra på det de gör. Dessa hackare använder i regel färdigutvecklade script för att skapa oreda, och därefter skryta på diverse hackerforum om hur duktiga de är. I regel orsakar script kiddies ingen egentlig skada.

7. Hacktivister

Hacktivister är en grupp av hackers som tillsammans använder sig av sina kunskaper för att sprida ett politiskt budskap. För att nämna ett exempel drivs VPN-tjänsten AirVPN av hacktivister som anser att alla ska ha rätt att surfa på nätet utan att bli övervakade.

Läs mer: Så fungerar en VPN-tjänst. En komplett guide!

Lämna en kommentar