VPN

Vad är en VPN? (och varför du behöver en VPN)

VPN bild till artikel

En VPN, eller ett virtuellt privat nätverk, är ett mjukvaruprogram som kapslar in din internetuppkoppling i ett skyddande lager. Tack vare det kan du bland annat låsa upp tv-plattformar, surfa säkrare på publika WiFi-nät samt fildela utan att behöva bry sig om kravbrev.

Tips: Cyberghost erbjuder en nybörjarvänlig VPN-tjänst som kostar från cirka 20 kronor per månad. De erbjuder snabba hastigheter, begripliga och säkra program på svenska samt en pengarna tillbaka-garanti på 45 dagar. Tack vare det kan du prova på en begriplig VPN utan risk.

Vi har testat 60 av de mest högpresterande VPN-tjänsterna, och kan därför slutleda att det är enkelt att använda sig av en VPN. Du behöver inte ha några förkunskaper över huvud taget, då allt du behöver göra är att följa de steg som anges nedan.

Så kommer du i gång med en VPN

 1. Välj en passande VPN-tjänst.
 2. Ladda ner programmet till den enhet som du vill skydda.
 3. Koppla upp dig mot en VPN-server.

Sen är du fullständigt skyddad.

Hur fungerar en VPN?

När du inte är skyddad med en VPN kan bland annat hackare, myndigheter, annonsföretag och internetoperatörer se vad du gör på nätet. Men då en VPN fungerar som en skyddande mellanhand som krypterar all trafik, kan övervakarna inte längre bli varse om vilka sidor du besöker på nätet.

När trafiken krypterats med hjälp av VPN-företagets servrar kan du även låsa upp exempelvis Netflix i USA, BBC iPlayer samt svenska tv-plattformar för utomlandstittande. Mer specifikt byter du IP-adress, dvs. din personliga identifierare på nätet, till det land som väljer att koppla upp dig mot.

VPN hur fungerar VPN guiden 1

Vad en VPN är – en mer djupgående förklaring

Som du ser nedan kan din internetoperatör bli varse om precis allt du gör på nätet, såvida du inte skyddar dig med en VPN. Men när du väl skyddar dig med en VPN-klient som kopplar upp dig mot en VPN-server, då kan din internetoperatör inte se vad du gör på internet tack vare att din anslutning krypterats.

SA fungerar vpn infogram Teknikguiden 1

4 skäl att skaffa en VPN

1. Din internetuppkoppling krypteras

Det medför att du blir anonym på internet, så att inte ens din internetoperatör kan se vad du gör på nätet. Det betyder även att din operatör, exempelvis Telia eller Comhem, kan strypa din internetuppkoppling vid tider då många exempelvis tittar på Netflix, vilket sker på kvällar och helger.

Det extra krypteringslager du får ta del av medför även att hackare och cyberbrottslingar inte kan övervaka din webbtrafik när du kopplat upp dig mot ett publikt Wifi-nät, på exempelvis McDonalds, ett café eller en flygplats.

2. Din IP-adress döljs

Webbtjänster likt Netflix, Facebook och Google kartlägger din IP-adress för att ta reda på var du befinner dig. Google och Facebook tillämpar det förfarandet för att kunna delge dig riktade annonser, medan Netflix kartlägger ditt IP för att kunna visa upp det innehåll som erbjuder för det land du befinner dig i.

Med en VPN kan du dock “lura systemet” genom att exempelvis koppla upp dig mot en amerikansk server för att låsa upp Netflix, eller en svensk server för att låsa upp SVT Play och Viaplay medan du solar i Spanien.

Du kan även “lura systemet” när du befinner dig i länder såsom Turkiet, Iran, Irak, Syrien eller Kina, för att slippa både statlig censur samt statlig övervakning.

3. Somliga VPN-tjänster inkluderar säkerhetsprogram

VPN-tjänster såsom Cyberghost inkluderar ett säkerhetsprogram i sin VPN-mjukvara, som i sin tur blockerar annonser, pop-up-fönster samt skyddar dig mot skadliga webbsidor. Tack vare det minimerar du risken för att din enhet ska smittas med virus, samtidigt som du kan titta på Youtube utan reklamavbrott.

Notera dock att det endast är ett fåtal VPN-tjänster som inkluderar kostnadsfria säkerhetsprogram.

4. Du kan hitta bättre priser utomlands

Då bra VPN-tjänster kostar pengar, är det skönt att man kan använda en VPN för att spara pengar. Mer specifikt skiljer sig priser på bland annat flygbiljetter och hotellrum sig, beroende på vilket land du köper produkten från. Det kan exempelvis skilja tusentals kronor, när man ska köpa exakt samma flygbiljett.

Det är även populärt att använda en VPN-tjänst för att köpa billiga digitala tv-spel från exempelvis Indien, Argentina eller USA. Så om du laddar ner en bra VPN och därefter exempelvis väljer att koppla upp dig mot Indien, då kostar nästan alla digitala produkter en bråkdel av vad de gör i Sverige.

8 steg för att välja rätt VPN som nybörjare

 1. 256-bitars kryptering ska inkluderas: 99,9 % av alla VPN-företag erbjuder AES 256-kryptering, så det här behöver du i regel inte tänka på.
 2. Inga loggar får sparas: Om ett VPN-företag sparar loggar, då kan de även lämna ut dessa loggar till övervakare. En loggfri VPN är ett måste.
 3. Kill Switch för alla enheter: En Kill Switch kopplar bort dig från internet vid exempelvis en applikationskrasch. Kill Switch ska erbjudas för samtliga enheter som du vill skydda.
 4. Dygnet runt-support: De bästa VPN-tjänsterna ger dig tillgång till chattsupport som håller öppet dygnet runt och alltid svarar inom ett fåtal minuter.
 5. Ett stort servernätverk ska erbjudas: Ju fler VPN-servrar som erbjuds, desto större är din möjlighet att hitta en snabb server i det land du önskar koppla upp dig mot.
 6. Begripliga program på svenska: Programmen ska finnas tillgängliga på svenska, och ha samma utformning på alla enheter så du slipper lära dig allt på nytt när du ska skydda en ny enhet.
 7. Servrarna ska vara optimerade för fildelning: De VPN-servrar som finns tillgängliga ska tillåta torrent- och p2p-trafik, det vill säga medge snabb och anonym fildelning.
 8. Du ska kunna koppla upp flera enheter på samma gång: Det är brukligt att få koppla upp fem enheter på ett och samma VPN-abonnemang, men ju fler desto bättre.

Är VPN-tjänster lagliga i Sverige?

Ja, det är lagligt att använda sig av en VPN-tjänst i Sverige och resten av den fria världen. I länder som tillämpar stark censur likt Kina, Iran, Irak samt Turkiet är det dock olagligt att skydda sig med en VPN. Men det spelar ingen roll – både turister och invånarna använder sig av en VPN i alla fall.

Kom igång med en VPN på två minuter

 1. Välj en passande VPN-tjänst: Vi pratar mer om tre perfekta VPN-tjänster som lämpar sig väl för nybörjare nedan.
 2. Installera VPN-programmet på din enhet: Såsom din dator, din telefon eller din surfplatta.
 3. Koppla upp dig mot en server: Sen är du fullständigt skyddad.

Nybörjartips: Om du vill dölja din identitet på nätet, välj en svensk server för att få ta del av den högsta möjliga hastigheten. Men om du vill låsa upp regionslåst innehåll, exempelvis det amerikanska Netflix-biblioteket, då måste du välja en amerikansk server.

De 3 bästa VPN-tjänsterna för nybörjare

1. Cyberghost

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna och är det bästa VPN-alternativet, oavsett om du är nybörjare eller inte. Samtliga program finns tillgängliga på svenska, och har dessutom exakt samma utformning. Du får även tillfälle att prova CyberGhost gratis i 45 dagar, tack vare öppet köp-garantin.

Viktiga fakta om Cyberghost

 • 6 851+ servrar i 112 länder.
 • Lätt att installera.
 • Program på svenska och alla nordiska språk.
 • Världens snabbaste VPN.
 • Kundsupport som svarar inom en minut.
 • En pengarna tillbaka-garanti på 45 dagar.
 • Ett lägsta pris på cirka 20 kronor (€2) om du tecknar dig för 3 år.
 • Låser upp BBC iPlayer, Netflix amerikanska utbud samt alla svenska tv-plattformar.

2. ExpressVPN

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

ExpressVPN är en av världens mest populära VPN-tjänster. VPN-applikationer finns tillgänglig för alla vanliga enheter, och servernätverket är såväl snabbt som stort. Om du har råd att teckna dig för en VPN med extremt bra funktioner och prestanda, då är ExpressVPN ett utmärkt val.

Viktiga fakta om ExpressVPN

 • 3 000+ servrar i 94 länder.
 • Program på svenska och alla nordiska språk.
 • Presterar lika bra som Cyberghost, men är mer kostsam.
 • Blixtsnabb kundsupport.
 • En pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar.
 • Ett lägsta pris på cirka 55 kronor per månad ($6,67) om du tecknar dig för 15 månader.
 • Låser upp BBC iPlayer, Netflix amerikanska utbud samt alla svenska tv-plattformar.

3. IvacyVPN

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

IvacyVPN presterar väl eller mycket väl i alla mätbara kategorier. Några svenska program inkluderas dock inte, och servernätverket är marginellt mer långsamt i jämförelse med ExpressVPN samt Cyberghost. Applikationerna är dock begripliga och funktionsrika, så du får mycket VPN för pengarna för nybörjare.

Viktiga fakta om IvacyVPN

 • 1 000+ servrar i 100 länder erbjuds.
 • Inga program på svenska.
 • Mycket VPN för pengarna.
 • Snabb kundsupport.
 • En pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar.
 • Ett lägsta pris på cirka 11 kr/mån ($1,33) om du tecknar dig för 5 år.
 • Låser upp BBC iPlayer, Netflix amerikanska utbud samt alla svenska tv-plattformar.

Lämna en kommentar