Guider

Så kan du köpa en bra gaming-skärm

Spelskarm

Om du är ute efter en bra gaming skärm men inte vet vad du ska leta efter? Då passar den här guiden utmärkt för dig. Här uppmärksammar vi alla faktorer och begrepp som du behöver ha vetskap om för att du ska kunna göra ett bra köp.

5 viktiga faktorer för att köpa en bra gaming skärm

  1. Storleken och upplösningen. En skärm på 27 tum är ideal.
  2. Uppdateringsfrekvensen. En snabb uppdateringsfrekvens är att föredra.
  3. Responstiden. En responstid under 10 ms är att föredra.
  4. Val av panel. Det finns tre paneltyper att välja på, alla med sina egna för- och nackdelar.
  5. Byggkvaliteten. Ett solitt stativ är att föredra, så skärmen inte rör på sig.

Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

1. Gaming-skärmens storlek och upplösning

En skärm som är avsedd för gaming har en ideal storlek på mellan 24 och 27 tum. För bärbara speldatorer för gaming är det dock ofta en storlek på mellan 15 och 17 tum som lämpar sig bäst. Med en skärm på mellan 24 och 27 tum ser du med enkelhet alla detaljer i spelet, samtidigt som den relativt stora ytan ger dig en bra spelupplevelse.

En upplösning på 1440p eller 4k är perfekt om du har en kraftfull speldator, men om din dator är av en enklare modell kan det vara svårt att spela moderna spel likt Fortnite på en högupplöst skärm. Då passar en 1080p-skärm bäst.

Det finns även ultrabreda skärmar med 21:9-format, med om du köper en sådan kan du bli tvungen att stå ut med svarta ränder på sidorna då långt ifrån alla moderna spel har anpassats för det formatet. Widescreen, eller 21:9-formatet är dock fortfarande vanligast, och i våra ögon det säkraste valet.

Tips: Du kan även spela bra Xbox Series X-spel på en spelskärm.

2. Gaming-skärmens uppdateringsfrekvens

Nästan alla gaming-skärmar som säljs i Sverige har en upplösning på antingen 60, 120, 144 eller 240Hz. Gaming-skärmar med en lägre uppdateringsfrekvens är i regel billigare, och är i många fall mer högupplösta i jämförelse med gaming-skärmar med högre uppdateringsfrekvens.

Gaming skärmar med högre uppdateringsfrekvens visar en mindre suddig bild när din spelkaraktär exempelvis vänder sig snabbt i ett actionspel. Utöver detta ger skärmar med en hög uppdateringsfrekvens upphov till mindre ”tearing”, det vill säga artefakter som ibland kan uppstå vid snabba rörelser.

Gaming room

3. Gaming-skärmens responstid

Responstiden består av de millisekunder det tar från att datorn signalerar till skärmen att spelkaraktären ska röra på sig, tills det att spelkaraktären verkligen flyttar på sig. En responstid på under 10 millisekunder är ett måste för en gaming-skärm värd namnet.

En responstid över 10 ms medför dels att du får en sämre spelupplevelse, och dels att det blir svårt att hävda sig mot motspelare med bildskärmar med en lägre responstid.

4. Gaming-skärmens panel

Det finns tre typer av bildskärmspaneler, och skillnaderna dessemellan berättar vi mer om nedan.

  • IPS-panelen: Har i regel en uppdateringsfrekvens på 5 ms eller lägre. Skärmar med IPS-paneler är relativt dyra, och har utöver det en hög strömåtgång.
  • TN-panelen: Har i regel en uppdateringsfrekvens på 3 ms eller lägre. Skärmar med TN-paneler är i regel billiga, men betraktningsvinkeln från sidorna är dock lägre i jämförelse med de andra paneltyperna.
  • VA-panelen: Har i regel en uppdateringsfrekvens på 5 ms eller lägre. Skärmar med VA-paneler är billiga, men de enklaste VA-skärmarna kan ibland ha problem med artefakter.

5. Gaming-skärmens byggkvalitet

En bra gamingskärm har ett robust och orubbligt stativ som man inte kan välta. Med ett stativ av hög kvalitet är det ovanligt att skärmen flyttar på sig eller gungar fram och tillbaka när du spelar. Det är även visuellt snyggt att ha en gaming-skärm utan tjocka kanter.

Lämna en kommentar