Guider Prylar

Så väljer du rätt kamerastativ

Kamerastativ
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Att välja rätt kamerastativ är i många fall svårt, i synnerhet om man är ny inom fotografi. Så av den anledningen berättar vi nu hur du gör för att köpa ett kamerastativ som passar bra för dina behov.

Ställ dig de här frågorna

  • Hur ofta ska du använda kamerastativet? Om du ska använda det ofta. Exempelvis på jobbet, är det motiverat att köpa ett mer påkostat stativ.
  • Kommer du ofta bära runt på stativet? Om så är fallet, köp då ett lite lättare stativ som du orkar bära runt på.
  • Hur tung är din fotoutrustning? Du måste säkerställa att stativet klarar av att hålla uppe all din fotoutrustning på ett säkert sätt.
  • Måste stativet kunna bli högt eller lågt? Om ja, då måste du se till att stativet är höj- och sänkbart enligt de krav du har.
  • Vilket stativhuvud föredrar du? Det finns bland annat trevägshuvud och kulhuvud att välja på.
  • Hur stor är din budget? Det är en bra idé att snabbt ta reda på det för att således kunna sortera bort de kamerastativ som inte är i din prisklass.

6 tips för att välja rätt stativ

  1. Kontrollera vilken maxbelastning stativet har.
  2. Kontrollera hur väl stativet går att höja och sänka.
  3. Kontrollera hur tungt stativet är.
  4. Kontrollera vilket stativhuvud kamerastativet har.
  5. Kontrollera vilken låsmekanism stativet har.
  6. Kontrollera hur stabilt kamerastativet är.

Nedan berättar vi om de tips vi precis nämnt i större detalj.

1. Maxbelastningen

Uppskatta vad den fotoutrustning som ska vara på stativet väger, och välj ett kamerastativ som klarar av dubbla den vikten. Det kan låta konstigt att ta i så mycket, men tänk på att du själv lägger på vikt på stativet när du exempelvis lutar dig mot det.

Vad maxbelastningen ligger på uppges alltid på förpackningen, eller online hos den e-butik där du köper stativet. Det finns bland annat kamerastativ hos kaffebrus och en lång rad andra onlineåterförsäljare.

2. Höj- och sänkbarhet

Stativet ska kunna justeras så det är i din ögonhöjd. Så se till att inte köpa ett för litet kamerastativ som gör att du måste huka dig för att kunna ta bra bilder.

Det är även bra om stativet inte måste vara uppskjutet till max när du har det i ögonhöjd för då försämras nämligen stabiliteten och balansen.

Läs mer: Test av iTop Screen Recorder – ett bra video- och fotoprogram.

3. Vikten

Det är nästan bara tillverkningsmaterialet som avgör hur tungt ditt kamerastativ är.

  • Kamerastativ i kolfiber är lätta och tåliga. Men kolfiber är också det dyraste materialet.
  • Kamerastativ i aluminium är tåliga men lite tyngre än kolfiber. Aluminium är samtidigt ett ganska billigt material.
  • Kamerastativ i basalt är relativt ostabila och tyngst av alla stativ. Den enda fördelen är att kamerastativ i basalt är billigare än kamerastativ i aluminium och kolfiber.

Kamerastativ i kolfiber ar bast och dyrast

4. Stativets huvud

Det finns normalt tre stativhuvud att välja på:

  • Trevägshuvudet, som är det enklaste stativhuvudet. Det är lätt att hantera och klarar av tung fotoutrustning.
  • Kulhuvudet, som är flexibelt och kan vridas i många olika riktningar.
  • Gimbalhuvudet, som klarar av tunga och stora objektiv. Detta huvud är också bra på att stabilisera din fotoutrustning.

5. Låsmekanismen

Det finns i huvudsak två lås att välja på: Vridlås och klicklås. Vridlås är oftast mer hållbara, men klicklås är i regel snabbare och mer bekväma att arbeta med. Vad du väljer här är helt upp till ditt eget tycke och smak, så du kan egentligen inte välja fel.

6. Stabiliteten

Om du behöver extra bra stabilitet, exempelvis om det blåser. Då är det en bra idé att köpa ett stativ som har en krok där du kan hänga något tungt såsom en sandsäck eller en väska.

Generellt är också dyrare kamerastativ mer stabila då de nästan alltid har en bättre byggkvalitet jämfört med de billigare kamerastativen.

Tänk på att drönare är ett alternativ

Så fort du lärt dig hur en drönare fungerar vet du också att de fungerar som ett verktyg inom fotografi. De fungerar också som ett mobilt kamerastativ då det är du som bestämmer var drönaren och dess kamera ska befinna sig.

Lämna en kommentar