Guider Prylar

Hur fungerar en drönare?

En modern dronare som flyger min
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

I denna korta guide om drönare berättar vi först vad en drönare är och därefter hur en drönare fungerar. Vi avslutar med att ta upp vanliga användningsområden för drönare. Så om du vill ha kort och kompakt information om drönare har du hittat rätt.

Vad är en drönare?

En drönare är en obemannad flygfarkost som styrs av någon på avstånd, och som klarar av att flyga under en längre period. Det finns drönare som exempelvis används som skogsverktyg eller som anfallsvapen inom det militära.

När man pratar om drönare är det oftast en hobbydrönare man syftar på. En hobbydrönare har nästan alltid fyra propellrar, och kallas för quadcopter. Men det finns också drönare med tre propellrar (tricopter), sex propellrar (hexacopter) och åtta propellrar (octacopter).

Hur fungerar en drönare?

En drönare fungerar ungefär som en helikopter med några viktiga undantag. En helikopter behöver en förare som finns i själva helikoptern, men samma krav gäller inte för drönare då föraren alltid befinner sig någon annanstans.

En annan unik sak med drönare är att de oftast har en motor för varje propeller, så om en propellermotor går sönder jobbar de fungerande motorerna tillsammans för att styra farkosten.

Det finns enkla drönare där flera propellrar delar motor, men de är oftast inte av så bra kvalitet. För att ge dig ett exempel på hur vanligt det är med drönare med egen motor för varje propeller har alla drönare som Allradio.se tagit upp det.

Men hur flyger drönaren?

Drönaren flyger genom att propellrarna pressar luft åt det håll som krävs för att den ska flyga så dit föraren vill. Föraren kontrollerar drönaren med en fjärrkontroll med olika spakar och reglage som kontrollerar alla drönarens funktioner.

Kommunikationen mellan drönaren och piloten sker i regel via 2,4 GHz-bandet, GPS och/eller wifi. Drönare med stöd för GPS-kommunikation har nästan alltid en funktion som kallas ”return to home”.

När du aktiverar den funktionen flyger drönaren ”hem” till dig utan att du själv behöver styra den. Likaså är drönare med stöd för GPS smarta nog att flyga tillbaka till dig om de känner att batteriet håller på att ta slut.

5 sätt att använda en drönare

1. Inom fotografi

Nästan alla proffsfotografer har en riktigt bra drönare med bra räckvidd och en extremt bra kamera. Att kunna ta bra fotografier är i princip alltid den viktigaste funktionen som hobbydrönare har.

Dronare pa en ang min

2. Inom lantbruk och skogsbruk

Det finns avancerade drönare som letar efter barkborrar eller andra skadedjur i skogen. Och det finns även drönare som mäter tomtgränser för lantbrukare eller skrämmer bort fåglar som skadar grödor.

Att man använder drönare inom skogs- och lantbruk är fortfarande ganska ovanligt, men det händer.

3. Inom räddningstjänsten

Räddningstjänsten använder kraftfulla drönare med kamera för att bland annat säkerställa att deras personal kommer fram säkert vid svåråtkomlig terräng.

Det är även vanligt att drönare letar efter nödställda i terräng där människor omöjligt kan ta sig fram.

Drönare är i regel ett mer effektivt sök- och räddningsverktyg då man enkelt kan driftsätta många drönare som klarar av att söka snabbare och i svårare terräng än en helikopter kan göra.

4. Inom underhållning

Drönare används ofta som rena underhållningsverktyg. Det finns drönare som fungerar tillsammans med VR-headset som du kan flyga i förstapersonsläge med mycket hög precision.

Drönare som används som actionkamera finns också. Där kan du trycka på en knapp så följer drönaren efter dig när du exempelvis åker skidor eller springer.

Man kan säga att dessa drönare fungerar som ett portabelt kamerastativ som rör sig precis dit du som förare vill.

5. Inom polisen

Polisen använder ofta drönare i deras arbete. Som SVT säger använder polisen drönare i Stockholm där de övervakar över 60 platser där de misstänker att kriminella saker händer såsom drogförsäljning.

Lämna en kommentar