Internet

Jon Karlung: EU kan skapa en överstatlig myndighet för dataövervakning

Jon3.92425285

Bahnhofs VD Jon Karlung har tagit till Twitter, och detta för att informera oss om att alla EU-länder snart kommer kunna tvinga till sig information om oss medborgare, helt utan domstolsprövning. I förlängningen ska allting skötas via en central EU-myndighet som sköter hela inhämtningsprocessen automatiskt.

I samma tweet bifogar han även en blankett som beskriver hur det hela ska gå till. Enligt Jon ska alla medlemsstater omfattas och de nya reglerna ska kunna användas mot bland annat internetoperatörer, IT-tjänster såsom Dropbox och Gmail samt VPN-tjänster.

De politiker som står bakom EU-förslaget menar att straffrätten på internet måste förbättras, och att de metoder som används idag inte är effektiva nog. Samtliga myndigheter inom EU ska kunna vända sig till vilken internetoperatör som helst och kräva att utvald information sparas och skickas över på momangen.
Utländska tjänsteleverantörer måste även ha en juridisk representant inom EU för att förenkla inhämtningsprocessen, och gissningsvis handlar detta om större, multinationella företag, såsom Google och Apple. I den rapport Karlung länkade till står det ordagrant att: ”Regeringen har en i huvudsak positiv syn på förslagen”, vilket gör att Karlung knappast ropar ”vargen kommer” i onödan.
Karlung menar även att myndigheter själva ska få samla in information från internetoperatörernas databaser, utan att ens behöva fråga. Han befarar slutligen att EU kommer att skapa en gigantisk överstatlig datainsamlings-myndighet som kommer få arbeta fritt samtliga medlemsländer.
I artikel 7 i EU-stadgarna står det att:

”var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.”

Om jag tolkar ordet korrespondens rätt innebär det ”kommunikation i form av text”, vilket är just det som hämtas in enligt det nya EU-förslaget. I artikel 7 står det även skrivet att:

”en offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.”

EU:s jurister har bevisligen garderat sig rejält verkar det som.

År 2013 flydde Snowden till Ryssland efter att han avslöjat att amerikanska myndigheter massövervakade både den egna befolkningen och vissa EU-länders medborgare. Efter detta tänkte EU om och förbjöd året efter generell datalagring. Med andra ord behövde inte längre mobil- och internetoperatörer lagra information om vem kunderna ringde till och vad de gjorde på nätet.

På senare år har EU dock kommit med en hel del kontroversiella förslag som inskränker individers frihet på internet, såsom den så kallade ”länkskatten” och ”uppladdningsfiltret”, som båda lär klubbas igenom i sina nuvarande former.

Läs mer: Bahnhof förlorade strid mot Elsevier men ger igen på oväntat sätt

Det jag personligen har gillat med EU är att de ofta verkat ställa sig på individens sida, då de exempelvis straffat storföretag som betett sig tvivelaktigt. Roamingavgifter har försvunnit och vi har även fått ”rätten att bli glömda” från sökjätten Google. Om det Jon varnar för blir verklighet misstänker jag att EU kan förvandlas från en god vän till en ständigt övervakande förmyndare.

Jon Karlungs tweet:

Bildkälla: Bahnhof.

Lämna en kommentar