Internet

Bahnhof förlorade strid mot Elsevier men ger igen på oväntat sätt

old books 436498 1920

Bahnhof förlorade för ett tag sedan kampen mot publicisten Elsevier och på grund av detta blir internetoperatören tvungen att blockera en större mängd domännamn, inklusive Sci-Hub. Bahnhof menar själva att beslutet går emot allt vad företaget står för, men de måste ändå snällt lyda för att inte riskera att bli bötfällda.

Bahnhofs påtvingade blockering av bland annat sci-hub.tw, sci-hub.mu, sci-hub.se och libgen.io verkställdes igår, men skam den som ger sig. Bahnhof valde att efter detta blockera Elseviers webbsida, som nu inte kan nås av alls av företagets kunder.

Besökare som försöker ta sig in på sidan möts av en väldigt 90-talsaktig sajt där Bahnhof förklarar läget, och i högtalarna spelas det ett burkigt ljud från ett gammalt telefonmodem.

Elsevier dummy page e1541198824655Bahnhofs VD Jon Karlung har själv pratat med Torrentfreak, och menar att Patent- och marknadsdomstolen är jäviga och därmed med största sannolikhet skulle döma till upphovsrättshållarnas fördel om domen skulle överklagas.

Läs mer: Upphovsrättstroll fick på nöten i Finland

För att stoppa en snigel i ögat  på domstolen har Bahnhof nu blockerat Patent- och marknadsdomstolen från att kunna besöka Bahnhof.se. Besökare från samma domstol möts av meddelandet:

“Din dator eller det nätverk du befinner dig på tillhör Patent- och marknadsdomstolen, och du är därför blockerad från bahnhof.se. Du och Patent- och marknadsdomstolen har nyligen beslutat er för att tvinga internetoperatörer att blockera vissa webbsidor så att deras kunder inte längre kan komma åt ett fritt internet.”

Jon Karlung menar vidare:

“Bahnhof har flera gånger bevisat att upphovsrättslagen gång på gång utnyttjas av giriga opportunister, och när det kommer till kritan blir det alltid kreti och pleti som får betala notan”

Bahnhof ger även Elsevier en känga på blockeringssidan:

”Styrelseledamöter från många universitet har berättat hur Elsevier använder sin dominerande ställning när det kommer till att erbjuda tillgång till forskningspublikationer. Elsevier berövar forskare rätten att äga sina egna studier och kräver stora summor pengar för att utföra enkla tjänster.

 

Under bara 2017 betalade svenska forskare 120 miljoner kronor i licenskostnader till Elsevier och fler och fler universitet väljer nu att avsluta sina samarbeten med organisationen. Elsevier arbetar emot ett öppet forskningsklimat och gör det svårare för universitet med mindre ekonomiska medel att kunna bedriva forskning”

Elsevier ville ha en blockering – och Bahnhof uppfyllde deras önskan.

Lämna en kommentar