Guider Internet

Så gör du för att använda Google Translate

Sa fungerar Google Translate
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Google Translate är ett kraftfullt verktyg som många gillar. Men vad kan du översätta med Google Translate, och hur fungerar Google Translate?

Dessa frågor och fler svarar vi på precis nu.

Vad är Google Translate?

Google Translate (eller Google Översätt) är en översättningstjänst från Google som översätter såväl webbsidor som vanlig text och dokument. Google Translate fungerar med över 100 språk, och deras plattform översätter över 100 miljarder ord per dag.

För att ta dig till webbsidan för Google Translate, och för att kunna följa med i guiden ska du ta dig till webbadressen: https://translate.google.se/

3 sätt att använda Google Translate

1. Du kan översätta ord och meningar

Som du ser nedan kan du översätta löpande text. Det smidigaste är att be Google identifiera vilket språk du vill ha översatt, men du kan även uppge det själv via en rullist. Idag kan du som mest översätta 5 000 ord på en och samma gång.

Du kan oversatta

Om du trycker på högtalarikonen läser Google Översätt upp hela meningen åt dig. Du kan även lägga till nya ord och meningar via tal genom att klicka på mikrofon-ikonen. Men det smidigaste är i regel att skriva det du vill att verktyget ska översätta.

2. Du kan översätta dokument

För att översätta ett dokument ska du välja fliken Dokument längst upp i Google Translate. Därefter ska du klicka på Bläddra efter filer på den här datorn och ladda upp den fil du vill översätta.

Ladda upp dokument med Google Translate

För att nämna ett exempel kan du översätta ett dokument från Microsoft Word genom att ladda upp det på Google Translate.

Detta dokument:

Worddokument som laddas upp pa google translate

Blir alltså till detta dokument efter att Google Translate fått översätta det:

Google translate oversatt dokument 1

Bland de filtyper som Google Translate klara att översätta inkluderas:

  • .docx
  • .pdf
  • .pptx
  • .xlsx

3. Du kan översätta en hel webbsida

Att översätta en hel webbsida med Google Translate är mycket enkelt. Allt du behöver göra är att klicka på Webbplatser och därefter uppge den webbsideadress du vill översätta.

 

Webbplats uppge via google translate

Så här ser det ut när du låter Google Translate översätta denna webbsida från svenska till engelska:

Oversattning av hel webbsida med Google Translate

Värt att tänka på är att Google Translate idag inte översätter bilder. Utöver det kan webbsidans design bli lite konstig när du använder Google Translate för att översätta en hel webbsida.

Svar på vanligt ställda frågor

Hur fungerar Google Translate?

Google Translate använder maskininlärning och en avancerad algoritm för att översätta ord och meningar från ett språk till ett annat. Exakt hur Google Translate fungerar vet ingen förutom Google själva, för det är en av Googles affärshemligheter som ingen får reda på.

Hur bra är Google Translate?

Google Translate är en bra, men inte helt perfekt översättningstjänst. Translatepress uppskattar att Google Översätts träffsäkerhet ligger på 94 %. Du får alltså räkna med lite småfel, såsom stavfel och grammatiska fel när du använder Google Translate.

Så att använda Google Translate för att översätta en hel uppsats eller en hel rapport går inte. Manuell korrigering krävs nämligen i princip alltid.

Kostar det något att använda Google Translate?

Nej, det kostar ingenting att använda dig av Google Translate. Detta översättningsverktyg kommer alltid vara gratis.

Är jag anonym när jag använder Google Translate?

Ja, Google säger själva att du är anonym när du använder Google Translate. Men om du vill vara 100 % säker på att du använder Google Translate anonymt kan du alltid välja att skaffa en VPN-tjänst.

Läs mer: Vad är en VPN egentligen?

Lämna en kommentar