Internet

EU röstade igenom upphovsrättsdirektivet inkl. länkskatten och uppladdningsfiltret

flag 2608475 1280

Det nya och omarbetade direktivet röstades igenom tidigare idag med de omtalade tilläggen intakta. Ja-sidan vann med med stor marginal, det vill säga med 438 röster gentemot nej-sidans 226 röster. Direktivet ska dock klubbas igenom ytterligare en gång i Januari nästa år. Många experter tror dock att slaget redan är förlorat då direktiv mycket sällan röstas ner vid den slutgiltiga omröstningen. Om, eller tragiskt nog när, det nya direktivet klubbats igenom fullständigt är det upp till de enskilda EU-staterna att tolka och därmed välja hur de vill implementera direktivet.

De viktigaste, och mest impopulära, delarna av direktivet består av artikel 11 och 13. Artikel 11 innebär att etablerad press (t.ex. Aftonbladet, DN, Expressen) ska kunna kräva företag likt Google och Facebook på licenspengar för att de i sin tur länkar till mediejättarnas nyheter. Artikel 13 innebär i sin tur att plattformar såsom bland annat Youtube implementerar ett uppladdningsfilter som kontinuerligt söker efter olicensierat, upphovsrättsskyddat material.

Läs mer: Det sociala nätverket Gab; yttrandefrihetskämpar eller näthatare?

De som ställer sig kritiska till Artikel 11 hävdar att detta redan har provats och misslyckats vid ett tidigare tillfälle samt att samma tillägg riskerar att utnyttjas av upphovsrättstroll. Artikel 13, det vill säga uppladdningsfiltret, misstänks leda till en ökad mängd censur samt att mindre plattformar drabbas på ett närmast katastrofalt sätt. Detta då de mindre plattformarna ofta inte har de verktyg som krävs för att automatiskt söka efter och ta bort innehåll.

Om direktivet röstas igenom i Januari har det en mycket destruktiv påverkan på internet, både i EU samt i resten av världen. En något positiv faktor är att förändringen består av ett direktiv och inte en lag. Om förordningen varit lagstadgad på EU-nivå hade den blivit bindande för att gälla samtliga EU-länder per automatik. Ett direktiv kan tack och lov tolkas lite friare innan de nationella lagarna stiftas. Rapporteringen vad gäller detta ärende fortsätter löpande. Till dess, kika gärna in och ta del av vad EU:s egen Piratpartist, Julia Reda, har att säga.

Lämna en kommentar