Internet

Det sociala nätverket Gab – yttrandefrihetskämpar eller näthatare?

GAB socialt nätverk

Gab lanserades år 2017 och skulle fungera som en motvikt till övriga mediejättar likt Twitter och Facebook, som enligt grundaren Andrew Torba var för vänsterorienterade. Människor med mer högerorienterade åsikter flockades till tjänsten som innan nedstängningen hade över 430 000 medlemmar.

Kritiker menar att Gab är ett dåligt modererat hatforum där nationalister, antisemiter och abortmotståndare samlas efter att dessa blivit utsparkade från till exempel Twitter, Reddit eller Facebook. En högt uppsatt man på Gab, Utsav Sanduja, menar att tjänsten bara ser till yttrandefriheten upprätthålls, ett uppdrag som han menar att de andra mediejättarna inte klarar av. Han säger vidare:

”Många politiska diskussioner blir ofta klassade som hatbrott och därmed snabbt sopade under mattan”

Enligt en studie som undersökt innehållet på sajten, kan mycket av det som har skrivits klassas som rasistiskt, och forskarna bakom studien säger:

”Gab menar själva att de vill värna om yttrandefriheten, men detta verkar bara vara en bortförklaring som används för att locka till sig fler användare med extrema högeråsikter”

Sanduja håller inte med och kontrar:

”Gab är öppet för precis alla. Men då det bara är högeråsikter som tystas ner av de stora jättarna blir det dessa användare som strömmar över till oss, och därför kan vårat nätverk verka vara högerextremt”

För bara några dagar sedan bestämde sig det amerikanska webbhotellet GoDaddy och betaltjänsten Paypal för att klippa alla band med Gab. Detta efter att en man gått in i en synagoga i Pittsburgh och skjutit ihjäl minst elva personer, strax efter att han skrivit ett antisemitiskt meddelande på tjänsten.

Gab har själva gått ut och fördömt dådet:

”Vi är förtvivlade över våldet i Pittsburgh, och offren och deras familjer är i våra tankar och böner.”

Sanduja menar samtidigt att Gab fyller en viktig funktion. Han påstår även att tjänsten kommer växa kraftigt i framtiden och vara en riktig tagg i baken för bland annat vänsterstyrda regeringar.

Läs mer: Många iOS-appar sänder användardata till externa företag

Den kanadensiska tidningen Vice är inte lika övertygade och menar, efter att själva ha provat tjänsten:

”Jag klickar mig runt bland trådar som gör narr av feminister, mördade judar i Nazityskland och barn som dödats vid skolskjutningar. Det är svårt att se hur denna hatiska lilla plats skulle kunna bli större än vad den är nu.”

Gab meddelar via sin hemsida att de samarbetar med FBI för att kunna hjälpa till i deras utredning, och att tjänsten kommer att vara uppe igen inom kort.

Lämna en kommentar