Internet

Är Initiative Q framtidens betalmedel?

Initiative Q

Många har säkert hört talas om Initiative Q (eller bara Q) via till exempel exempel Facebook eller via någon meddelandetjänst. Säkerligen har både kompisar och ”kompisar” erbjudit dig att gå med om du använder dig av deras länk.

Initiative Q sägs vara skapat av ”The PayPal Guys”, och möjligheten att bli rikare än Joakim von Anka ska vara stor enligt gänget bakom tjänsten. Valutan marknadsförs som ett försök att bräcka dagens betalsystem. Kreditkort, Apple Pay, Google Pay och kontanta betalningar beskrivs som antingen för dyra eller för omoderna. Bitcoin beskrivs som något bättre, men samtidigt sägs kryptovalutan vara en miljöbov som slurpar upp all världens energi.

Läs mer: Hur mycket datatrafik kräver Netflix-tittande

Q har för närvarande en användarbas på drygt 3 miljoner människor och fler och fler strömmar in hela tiden. Du kan själv välja att registrera ett konto, det är gratis. Men innan du gör detta, utvärdera gärna om du tycker det är värt besväret. Nedan listas de viktigaste för- och nackdelarna:

På minussidan:

1 – När något är gratis är det ofta du som är produkten. Du belönas förvisso med riktig valuta om du värvar nya medlemmar, men du kan inte göra någonting med pengarna du tjänat.

2 – Initiative Q har samlat på sig en enorm databas med både mejladresser och lösenord. Hur vet vi att denna hålls säker om projektet misslyckas?

3 – Vi vet inte vilka som ligger bakom valutan. Det enda namnet som presenteras är Saar Wilf, en israelisk IT-miljardär som sålde sitt säkerhetsföretag till Paypal för ett drygt årtionde sedan. Men någon PayPal-grundare har vi inte sett skymten av, såsom t.ex. Elon Musk eller Peter Thiel.

4 – Valutan är centraliserad, vilket innebär att de som driver projektet har all kontroll. Om Initiative Q till exempel skulle läggas ner riskerar man att stå med skägget i brevlådan. Som systemet är utformat idag är det myndigheter och regeringar som reglerar betalmarknaden, vad säger att ett privat företag skulle sköta detta bättre?

5 – Marknadsföringen påminner om ett pyramidspel. Du kan bara gå bli medlem om du blir inbjuden, och som medlem måste du bjuda in ytterligare fem personer för att få din belöning.

6 – Användarbasen är för liten och behovet finns inte. Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, Bitcoin, Litecoin, Visa, Mastercard och Paypal erbjuder alla likvärdiga tjänster och har tillsammans en användarbas på miljarder och åter miljarder människor. Det verkar inte finnas någon egentlig plan för hur Initiative Q ska kunna slå sig in på en redan överfull betalningsmarknad, när de dessutom inte har något unikt att erbjuda.
Initiative Q logo 2

På Plussidan:

1 – Valutan är skapad för att vara stabil över tid.

2 – Initiative Q är mer miljövänligt än Bitcoin, som faktiskt är lite av en energibov.

3 – Det kostar inget att bli medlem. Det du betalar med är din tid och (eventuellt) din integritet.

Sammanfattning:

Jag tror själv att gänget bakom Initiative Q är driftiga, kompetenta och verkligen tror på sin tjänst. Men de erbjuder trots allt inget som inte redan finns. För att bli en stor spelare på betalmarknaden krävs en innovativ produkt, och jag är långt ifrån säker på att Initiative Q är tillräckligt nyskapande för att den breda massan ska välja att byta betalmodell.

Men köper man ingen lott så kan man inte vinna. När Bitcoin introducerades skrattade många och viftade bort det som rent trams. Initiative Q kan säkerligen växa till sig och bli en valuta att räkna med. Men chansen för att detta inträffar är enligt mig lika stor som att jag hittar en Ferrari på garageuppfarten imorgon, istället för en snart uttjänt Volvo.

Lämna en kommentar