Guider Internet

Hur mycket kostar en webbsida med WordPress egentligen?

We webbsida pa en laptop
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

WordPress är världens mest populära publiceringsplattform, och det är dessutom gratis att använda sig av WordPress.

Men trots att du inte måste betala någonting för att använda WordPress kostar det pengar att drifta sin webbsida via exempelvis ett webbhotell. Utöver det tillkommer en utvecklingskostnad om du har höga krav på att webbsidan ska vara såväl snabb som snygg.

I den här artikeln ger vi dig ett komplett svar på vad en webbsida i WordPress kostar. Såväl fasta som rörliga kostnader uppmärksammas.

Vad kostar en webbsida med WordPress?

En webbsida med publiceringsverktyget WordPress kostar i regel 3 720 kronor det första året. WordPress-tillägg och WordPress-teman behöver du bara betala för en gång, men kostnader för driften av din webbsida och domännamnet är utgifter du måste betala varje år.

Guide: Vad är WordPress?

4 saker som avgör priset för en WP-webbsida

  1. Kostnad för domännamn.
  2. Kostnad för Webbhosting.
  3. Kostnad för WordPress-tema.
  4. Kostnad för WordPress-tillägg.

Nedan pratar vi mer om de kostnader som precis nämnts i större detalj.

1. Köp av domännamn (snittpris på ca. 120 kr/år)

Att köpa ett domännamn hos ett webbhostingföretag kostar ofta omkring 120 kr/år. Värt att lägga märke till är att hostingföretag såsom Hostinger erbjuder gratis domännamn, för att år 2 begära över 200 kr årligen för att du ska behålla ditt domännamn.

Du ska alltså se till att du får ett lågt och fast pris när du skaffar ett domännamn. Det är i regel smidigast att köpa domännamnet hos det företag som driftar din webbsida.

2. Köp av webbhosting (snittpris på ca. 2 000 kr/år)

Det kostar ungefär 2 000 kronor per år att drifta sin webbsida hos ett företag som erbjuder den tjänsten. I regel kan du välja mellan ett webbhotell, en virtuell server och en dedikerad server. Nedan kan du lära dig vilka för- och nackdelar som finns beroende på vilket hostingalternativ du väljer.

Infogram for jamforelse mellan kostnader for hosting

Som tumregel kostar ett webbhotell 1 000 kronor per år, medan en dedikerad server kostar cirka 2 000 kr per år. Den mest kraftfulla lösningen, det vill säga att skaffa en dedikerad server medför en årskostnad på minst 3 000 kr.

3. Köp av WordPress-tema (snittpris på ca. 1 000 kr i form av en engångssumma)

Ett WordPress-tema kostar i regel omkring 1 000 kr. När du köper ett färdigt tema är det lätt att anpassa designen på din webbsida, men du är samtidigt något begränsad. Om temat inte erbjuder den funktionalitet du är ute efter måste du lämna ett önskemål om att utvecklarna inför den funktionaliteten. Det kan ta åratal innan den funktion du vill ha införs, om utvecklarna ens säger ja till din idé.

Värt att notera är att företag såsom Looplabz utvecklar webbsidor i WordPress åt dig mot betalning. Om du har särskilt höga krav på såväl funktionalitet som snabbhet är det en bra idé att läsa mer om vad de erbjuder. Jag har själv beställt webbsidor av dem och är mycket nöjd med resultatet.

We webbsida pa en laptop

4. Köp av WordPress-tillägg (snittpris på ca. 600 kr i form av en engångssumma)

Det finns tusentals gratis WordPress-tillägg i WordPress-butiken, som alla WordPress-användare har tillgång till. Men om du har högre krav på funktionalitet och prestanda rekommenderar vi att du låter en webbyrå utveckla tillägget åt dig.

Det finns även WordPress-tillägg som kostar pengar på webbsidor såsom ThemeForest.net. På den webbsidan kostar ett genomsnittligt avancerat tillägg cirka 600 kronor. Att köpa ett tillägg på en online-marknadsplats är en bra idé om du vill få mycket för pengarna, men du får samtidigt bättre support och i princip alltid ett bättre tillägg om du anlitar en webbyrå.

Värt att lägga märke till är att det är du som äger tillägget om du köper det av en webbyrå, medan utvecklaren äger det om du köper tillägget via exempelvis ThemeForest. Om du köper ett tillägg av en webbyrå har du alltså ensamrätt till tillägget, vilket ger dig konkurrensfördelar och således bättre möjligheter att tjäna pengar.

Läs mer: Hur fungerar konverteringsoptimering egentligen?

Lämna en kommentar