VPN

Så hittar du bästa VPN för Mac just nu

Basta vpn for mac cover

Alla VPN-tjänster säger att de är ”bäst för MacOS”. Men det stämmer inte.

Det finns bara ett fåtal VPN-tjänster som är det, och dessa berättar vi om i denna artikel.

Den bästa VPN-tjänsten för Mac

Den svenska VPN-tjänsten OVPN är bäst för Mac. En viktig anledning till det är att de har en lättanvänd VPN-app för Mac som finns på svenska. De erbjuder även svensk support och de sparar inte heller några känsliga loggar.

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Lite längre ner i artikeln får du reda på information om två ytterligare VPN-tjänster som fungerar riktigt bra för dig som har en MacOS-dator.

Snabbt svar

Så väljer du bästa VPN för MacOS

Alla VPN-tjänster vi berättar om i denna artikel erbjuder bra och säkra VPN-appar för Mac, och de uppfyller även de krav vi berättar om nedan.

Krav for VPN for MacOS

1. OVPN

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Läs gärna vårt test av OVPN om du vill veta mer om hur de presterar.

2. Cyberghost

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Läs gärna vårt test av Cyberghost om du vill veta mer om hur de presterar.

3. Private Internet Access

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Läs gärna vårt test av Private Internet Access om du vill veta mer om hur de presterar.

Lästips: Om du vill ha ännu fler VPN-tjänster att välja på, läs gärna vår artikel om de bästa VPN-tjänsterna.

Så fungerar en VPN för Mac

En VPN för MacOS ser till att skapa ett skyddande ”mellanlager” (d.v.s. kryptering) mellan din Mac och Internet. Detta lager gör att du surfar säkrare, mer anonymt och att du kan låsa upp streaming i andra länder såsom svenska tv-plattformar utomlands eller amerikanska Netflix.

VPN hur fungerar VPN guiden 1

Läs mer: Guide för hur en VPN fungerar. 

Svar på vanligt ställda frågor

Ska jag skaffa en VPN för min Macbook?

Ja, det är en bra idé att skaffa en VPN för din Macbook. Fast värt att veta är att de VPN-tjänster vi berättar om fungerar på alla MacOS-datorer såsom Mac Mini, Macbook Air och iMac.

Fungerar OpenVPN och WireGuard med MacOS?

Ja, både OpenVPN och WireGuard (som är de bästa säkerhetsprotokollen i världen) fungerar bra tillsammans med din MacOS-dator. Alla VPN-tjänster vi berättar om i denna artikel har stöd för både WireGuard och OpenVPN.

Vad är en ”Mac VPN”?

En så kallad ”Mac VPN” är en VPN-tjänst som fungerar särskilt bra tillsammans med din Macdator. Värt att tänka på är samtidigt att många VPN-tjänster säger att de fungerar bra tillsammans med MacOS-datorer när de i själva verket inte gör det.

Ska jag skaffa en gratis VPN till min MacOS-dator?

Nej, du ska inte skaffa en gratis VPN till din Mac. Gratis VPN-tjänster tjänar inte pengar med hjälp av månadsavgifter, och måste därför tjäna pengar på oärliga sätt. Det vanligaste sättet gratis-VPN-tjänster tjänar pengar på är att sälja din internethistorik till annonsbolag.

Det är även vanligt att gratis VPN-tjänster innehåller virus och spionprogram. Med hjälp av bilden nedan ser du hur betal-VPN-tjänster för Mac skiljer sig från gratis-VPN-tjänster för Mac.

Gratis vs betald vpn utvalda viktiga aspekter att tanka pa

Är det säkert att fildela med min Mac utan en VPN?

Nej, du ska inte fildela med din Macdator om du inte har en VPN-tjänst. Det finns nämligen privata aktörer som skickar kravbrev till personer med MacOS-datorer som fildelar. Det spelar ingen roll om du fildelar något upphovsrättsskyddat eller inte då deras träffsäkerhet är lika med noll.

Det är även vanligt att hackare försöker ta över din MacOS-dator om du laddar ner torrenter med hjälp av en torrentklient. Det kan hackarna göra när du visar upp ditt riktiga IP-nummer i torrentklienten, vilket du inte gör om du använder en VPN.

Detta då VPN-tjänsterna döljer ditt riktiga IP-nummer vilket medför att du blir anonym på nätet, och att således ingen kan se vad du laddar ner. Inte ens upphovsrättstrollen.

På bilden nedan ser du hur en bra betal-VPN skyddar din dator när du fildelar.

VPN vid fildelning

Lämna en kommentar