VPN

Vad är WireGuard egentligen? (+ tips på bästa VPN för WireGuard)

Vad ar och hur fungerar Wirehiard

Vad är WireGuard, hur fungerar WireGuard och är WireGuard säkert? Dessa frågor och fler får du svar på precis nu.

Vad är WireGuard?

Nästan alla känner igen WireGuard som ett säkert och snabbt VPN-protokoll. Men WireGuard är även ett VPN-program som fungerar tillsammans med protokollet WireGuard. Det bästa med WireGuard är att det protokollet är mycket snabbare än likvärdiga protokoll såsom OpenVPN.

Den största anledningen till att WireGuard är snabbare än OpenVPN är för att koden för WireGuard är mer minimalistisk och avskalad. Helt utan att WireGuard skulle vara mer osäkert än OpenVPN förstås.

Wireguard har en kompakt och publik kallkod

OVPN är bästa VPN för WireGuard

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

OVPN har infört ett utmärkt stöd för WireGuard och är därför förstavalet för detta VPN-protokoll.

Lästips: Läs gärna mer i vårt test av OVPN, eller ta en titt i den artikel där vi listat de bästa VPN-tjänsterna.

Är WireGuard säkert?

Ja, WireGuard är ett av världens mest säkra VPN-protokoll. Koden granskas hela tiden av frivilligarbetare, krypteringstekniken är säker och ingen hackare eller säkerhetsforskare har någon gång lyckats överlista WireGuard-protokollet.

Tack vare den mindre mängd kod som WireGuard använder jämfört med likvärdiga VPN-protokoll är WireGuard bland annat enkelt att installera, använda och i regel mindre känsligt för buggar än andra VPN-protokoll.

Är WireGuard det bästa VPN-protokollet?

Ja, WireGuard och OpenVPN är de bästa VPN-protokollen just nu. Fast värt att veta är att många VPN-företag använder WireGuard som standardalternativ och således tycker att WireGuard är bäst. Men allt som allt utmärker OpenVPN och WireGuard sig mest.

WireGuard vs. OpenVPN

 • WireGuard är snabbare än OpenVPN.
 • WireGuard har en mer kompakt kod än OpenVPN.
 • Både WireGuard och OpenVPN är 100% säkra.
 • Både WireGuard och OpenVPN drivs och underhålls av frivilligarbetare.
 • Både WireGuard och OpenVPN är gratis att använda sig av.
 • WireGuard drar mindre batteri än OpenVPN vid t.ex. användning på mobil.
 • OpenVPN är ett äldre protokoll än WireGuard och har hunnit säkerhetstestas under längre tid.

Läs mer: Så fungerar OpenVPN.

Svar på vanligt ställda frågor

Är WireGuard en VPN-tjänst?

Nej, WireGuard är inte en VPN-tjänst. WireGuard är ett VPN-protokoll som gör VPN-tjänster säkrare. Så även om WireGuard är ett säkerhetsprotokoll som ”pratar med” VPN-servrar behöver du fortfarande betala för en VPN-tjänst för att WireGuard ska fungera.

Läs mer: Vad är en VPN-tjänst?

Är WireGuard en bra VPN-klient?

WireGuard är en säker men samtidigt krånglig VPN-klient som kräver manuella installationsfiler för att fungera. Det bästa är om du använder WireGuard-protokollet tillsammans med en VPN-klient som ett VPN-företag utvecklat.

VPN-företagens appar med stöd för WireGuard är enklare att använda och lika säkra som WireGuards egen VPN-klient.

Är det gratis att använda WireGuard?

Ja, det är gratis att använda WireGuard men du behöver fortfarande en betal-VPN för att WireGuard ska fungera. Detta då WireGuard i sig inte är någon VPN-tjänst.

Vilka portar använder WireGuard?

WireGuard kan använda sig av alla portar som är högre än de portar som moderna operativsystem använder sig av, såsom Windows och MacOS. Standardporten för WireGuard är 51820/UDP.

Är WireGuard ett ”flertrådat” protokoll?

Ja, WireGuard är ett flertrådat VPN-protokoll som tack vare det fungerar tillsammans med processorer med många CPU-kärnor. Det bästa med att WireGuard är flertrådat är att protokollet tack vare det erbjuder mycket snabba hastigheter vid VPN-användning.

Är WireGuard säkert vid fildelning?

Ja, WireGuard är 100% säkert vid fildelning. Tänk bara på att använda en kill switch som bryter din internetuppkoppling per automatik om exempelvis VPN-appen skulle krascha.

Lämna en kommentar