VPN

Vad är OpenVPN egentligen?

Vad ar OpenVPN

Om du är intresserad av VPN-teknik undrar du säkert vad OpenVPN är och hur OpenVPN fungerar. Men det behöver du inte undra över länge till. Tydliga svar på de frågorna och fler får du precis nu.

Vad är OpenVPN?

OpenVPN är ett säkerhetsprotokoll som främst används inom VPN-branschen. Protokollet är extremt säkert och garanterar att din internetförbindelse förblir anonym. Det enda dåliga med OpenVPN är att det är lite väl långsamt då det kräver mycket kraft från din enhet för att fungera.

Värt att veta är även att ingen har ”knäckt” OpenVPN-protokollet, och sannolikt kommer ingen att göra det heller. En annan bra sak att veta om OpenVPN är att det även är en programvara för VPN, men OpenVPN är främst känt som ett VPN-protokoll.

OVPN är bästa VPN för OpenVPN

  • Servrar
  • Länder
Fungerar med
  • Multi-login
  • Livechatt

Som du kan läsa om i vårt test av OVPN erbjuder de riktigt bra stöd för OpenVPN. De sparar inte heller några känsliga loggar och är superduktiga på att låsa upp svensk streaming utomlands.

Lästips: Om du vill jämföra OVPN med andra VPN-tjänster rekommenderar vi att du läser vår artikel om de bästa VPN-tjänsterna.

Hur använder du OpenVPN?

Du kan ladda ner OpenVPN-klienten på OpenVPN:s webbsida. Men du ska samtidigt veta att deras VPN-klient är krånglig och kräver att du installerar en massa konfigureringsfiler för att den ska fungera.

Det bästa är att skaffa ett VPN-abonnemang hos ett VPN-företag som byggt in stöd för OpenVPN i deras VPN-appar.

Att använda OpenVPN:s egen klient är fullt möjligt då i princip alla VPN-företag ger stöd för det. Men det bästa är som sagt att använda VPN-företagens egna appar som i regel även ger stöd för andra populära VPN-protokoll såsom WireGuard.

4 fördelar med OpenVPN

1. OpenVPN fungerar på alla plattformar

OpenVPN-protokollet fungerar på alla populära plattformar inklusive iOS, Android, MacOS, Windows och Linux.

2. OpenVPN är extremt säkert

OpenVPN:s krypteringsalgoritm är så pass säker att inte ens världens bästa säkerhetsforskare lyckats tjuvlyssna på en OpenVPN-uppkoppling.

3. Koden kontrolleras av oberoende granskare

Den källkod som OpenVPN använder sig av granskas kontinuerligt av oberoende personer tack vare att hela projektet drivs och underhålls av frivilligarbetande.

OpenVPN granskas av frivilligarbetare

4. OpenVPN är gratis att använda sig av

Både VPN-protokollet OpenVPN och mjukvaran OpenVPN är helt gratis att använda sig av. Fast värt att veta är att du måste betala för en VPN-tjänst för att OpenVPN-klienten ska fungera.

OpenVPN är alltså inte samma sak som en VPN-tjänst. Det är ett protokoll som gör VPN-tjänster säkrare och en mjukvara du kan använda tillsammans med en VPN-tjänst.

Läs mer: Så fungerar en VPN.

Lämna en kommentar