VPN

7 anledningar till varför du ska använda en VPN

Darfor ska du anvanda en VPN
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det har blivit populärt att använda en VPN. Men trots det är det många som inte vet varför man borde använda en VPN.

Som en konsekvens av det ger vi dig här 7 anledningar till varför du ska använda en VPN. Längst ner i denna artikel ger vi dig även rekommendationer på tre VPN-tjänster som är bäst i test.

7 anledningar att använda en VPN

 1. Du surfar säkrare.
 2. Du kan låsa upp streaming.
 3. Du blir anonym på nätet.
 4. Du laddar ner vad du vill anonymt.
 5. Du undviker censur.
 6. Du slipper hastighetsbegränsningar.
 7. Du sparar pengar när du handlar online.

Nedan berättar vi om de anledningar vi precis nämnt i större detalj.

1. Du surfar säkrare med en VPN

Någon gång har du säkert kopplat upp dig mot ett publikt wifi-nätverk, det vill säga något av de nätverk du hittar på exempelvis flygplatser och restauranger. De nätverken är inte säkra för där kan såväl hackare som nätverksägaren se vad du gör på nätet.

Att nätverksägaren tar reda på vad du gör på nätet är ganska ovanligt, men hotet med hackare som försöker stjäla dina uppgifter finns alltid. På publika wifi-nätverk är det vanligt att hackare försöker lägga beslag på dina lösenord eller kortinformation, och i värsta fall försöka de ta över hela din enhet.

Så hjälper en VPN dig

När du använder en VPN-tjänst får du en ny IP-adress som i sin tur fungerar som en personlig identifierare för din internetuppkoppling. Tack vare att din enhet fått en ny IP-adress gör det att ingen kan se vad du gör på nätet, samtidigt som hackare inte längre kan göra skada på din enhet.

Hackare ar ett vanligt sakerhetshot pa publika wifinat

2. Du kan låsa upp streaming med en VPN

I princip alla streamingtjänster måste göra sitt innehåll otillgängligt i vissa regioner. Det måste de göra då de köper in material från stora produktionsbolag som delat upp världen i olika zoner, och detta för att kunna sälja samma material flera gånger för att tjäna mer pengar.

Av den anledningen måste till exempel SVT Play låsa in stora delar av sitt material till Sverige. Detta samtidigt som amerikanska Netflix måste låsa in stora delar av sitt bibliotek till just USA. Fenomenet där man låser in material i olika regioner kallas för regionsdiskriminering.

Du kan lasa upp netflix i USA med en VPN

Läs mer: Så låser du upp amerikanska Netflix med en VPN.

Så hjälper en VPN dig

Med en VPN-tjänst kan du få en IP-adress i vilket land som helst, såsom Sverige och USA. Så om du vill låsa upp SVT Play i utlandet kopplar du upp dig mot en svensk server, och för att låsa upp amerikanska Netflix kopplar du upp dig mot en server i USA.

Värt att veta är samtidigt att det bara är de bästa VPN-tjänsterna som klarar av att låsa upp streaming. Detta då alla streamingplattformar har skydd som försöker slänga ut personer som försöker ”lura systemet” med en VPN-tjänst.

3. Du blir anonym på nätet med en VPN

När du surfar på internet i Sverige blir du övervakad per automatik, och detta av myndigheter såsom Polisen, Tullverket och Skatteverket.

De har rätt att övervaka dig på grund av LEK, det vill säga lagen om elektronisk kommunikation. Det spelar ingen roll om de har någon brottsmisstanke mot dig. De myndigheterna får nämligen övervaka dig i vilket fall.

Men just övervakning på nätet är inget unikt för Sverige. Edward Snowden-läckan visade att amerikanska myndigheter också övervakar sin befolkning i en stor utsträckning.

Så hjälper en VPN dig

Då du får en anonym IP-adress av din VPN-tjänst kan ingen se vad du gör på internet. Men du ska tänka på att det krävs en loggfri VPN-tjänst för att du ska bli helt anonym (alla VPN:er vi tipsar om är helt loggfria).

4. Du laddar ner saker anonymt med en VPN

Det finns skumma upphovsrättstroll som skickar ut kravbrev till personer som exempelvis laddar ner torrenter eller använder videotjänster såsom Popcorn Time. Det spelar ingen roll om du laddar ner något upphovsrättsskyddat eller inte för trollen skickar ut kravbrev helt slumpmässigt.

Så hjälper en VPN dig

Med en VPN-tjänst som inte sparar loggar vet ingen vad du laddar ner. Inte ens din egen internetoperatör.

Med en vpn kan du ladda ner saker anonymt

5. Du undviker censur med en VPN

I länder såsom Iran, Irak, Syrien, Kina och Turkiet är det vanligt att staten censurerar internet. Som en följd av det är ofta sociala medie-sajter såsom Facebook, Twitter och Instagram blockerade.

Så hjälper en VPN dig

Med en VPN-tjänst kan du låsa upp alla sociala medie-tjänster så länge du kopplar upp dig mot en VPN-server i ett land utan censur, såsom Sverige. Du slipper även statlig övervakning och övervakning från eventuella censurmyndigheter om du använder en VPN.

Lasa upp facebook med en VPN

6. Din operatör kan inte strypa hastigheten

Det är vanligt att operatörer såsom Telia och Tele2 väljer att strypa uppkopplingshastigheten för tjänster som kräver mycket bandbredd såsom HBO Max, Netflix, Popcorn Time och IPTV.

Det är lagligt för operatörerna att göra detta, och den främsta anledningen till hastighetsbegränsningarna är för att jämna ut belastningen i deras nät.

Så hjälper en VPN dig

När du har en VPN-tjänst vet inte längre din internetoperatör vad du gör, och då kan din operatör inte längre strypa hastigheten för de tjänster du använder.

7. Du sparar pengar vid e-handel

Många saker du kan köpa digitalt såsom spel, abonnemang, flygbiljetter och hotellnätter prissätts regionalt. Det gör att många produkter är billigare i länder med låga löner såsom Bangladesh, Argentina och Thailand.

Så hjälper en VPN dig

Med hjälp av en VPN-tjänst kan du låtsas vara i ett annat land. Så länge din VPN-tjänst har en server i ett visst land kan du också handla produkter där, och således spara pengar på det.

Det ar populart att kopa billiga flygbiljetter med en VPN

3 VPN-tjänster vi rekommenderar

1. OVPN

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Bästa VPN för streaming.
 • VPN-appar, support och guider på svenska.
 • Sparar inga känsliga loggar.

Läs gärna vårt test av OVPN om du vill veta mer om hur de presterar.

2. Cyberghost

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Mest VPN för pengarna.
 • Alla VPN-appar finns på svenska.
 • Supporten har öppet dygnet runt.

Läs gärna vårt test av Cyberghost om du vill veta mer om hur de presterar.

3. Private Internet Access

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Mycket VPN för pengarna.
 • Snabba hastigheter i deras servernätverk.
 • VPN-apparna är enkla att förstå sig på.

Läs gärna vårt test av Private Internet Access om du vill veta mer om hur de presterar.

Svar på vanligt ställda frågor

Skyddar en VPN mig mot virus och spionprogram?

Nej, en VPN är inte till för att skydda din enhet mot virus och spionprogram. Det finns VPN-tjänster med annonsblockerare som hjälper dig hålla dig borta från webbsidor som är opålitliga och kan innehålla skadliga program. Men något renodlat skydd mot virus eller spionprogram får du inte.

Ska jag använda en gratis VPN för att skydda mig online?

Nej, det ska du inte. Det finns många risker med att använda VPN-tjänster som är gratis. Två av de största riskerna är att de sparar ner och säljer din internethistorik, och att de ofta innehåller virus och/eller spionprogram. Så använd en betald VPN. Det är vårt ärliga råd.

Med hjälp av bilden nedan ser du de viktigaste skillnaderna mellan VPN-tjänster som är gratis och betalda VPN-tjänster.

Gratis vs betald vpn utvalda viktiga aspekter att tanka pa

Lämna en kommentar