VPN

Vad är en IP-adress egentligen?

Vad ar en IP adress
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vad är en IP-adress, hur fungerar en IP-adress och vad avslöjar ditt IP-nummer om dig? Dessa frågor och fler svarar vi på precis nu.

Vad är en IP-adress?

Din IP-adress är din personliga identifierare på internet på samma sätt som ditt telefonnummer är din personliga identifierare för din telefon. Den enhet du surfar på internet med måste ha en IP-adress annars kan du inte använda internet. Din IP-adress gör även att du blir spårad på nätet.

OBS: IP-adress och IP-nummer är exakt samma sak.

Hur fungerar en IP-adress?

Din IP-adress kopplar samman sändare och mottagare på nätet. Om du ska surfa med din iPhone är din telefon en sändare. Detta medan den webbsida du besöker, eller mer exakt dess webbserver fungerar som mottagare. Så både din enhets och webbserverns IP-adress måste samarbeta för att internet ska fungera.

Exempel – du söker på Google

När du söker på Google skickas din IP-adress till Googles servrar. Sen när Google hittat rätt information skickar deras servrar tillbaka svaret till din enhets IP-nummer. Tack vare det samarbetet kan du få ett sökresultat från Google på bara någon millisekund.

Så hittar du din IP-adress

Om du vill veta vilken IP-adress du har är det en bra idé att besöka en tjänst såsom Whatsmyip.com. Där får du snabbt och enkelt reda på vad ditt IP-nummer är.

Detta avslöjar din IP-adress om dig

Var du befinner dig

Din IP-adress används för att visa var du befinner dig någonstans. Så om du exempelvis befinner dig i Thailand och har ett thailändskt IP-nummer kan du inte titta på SVT Play, för den tjänsten kräver ett svenskt IP-nummer. Och om du har ditt riktiga IP-nummer kan din operatör alltid se var du befinner dig.

Vilka webbsidor du surfar på

Ditt IP-nummer avslöjar även vilka webbsidor du besöker. Så om du inte byter ut din riktiga IP-adress kan din operatör ta fram en lång lista på vilka webbsidor du besökt, vilket är kränkande för din integritet.

Vad du laddar ner

När du har ditt riktiga IP-nummer ser din internetoperatör även vad du laddar ner. Det finns nämligen upphovsrättstroll som samlar in IP-adresser för att slutligen skicka kravbrev med krav på böter till vanliga svenskar som inte dolt sitt riktiga IP-nummer.

Så döljer du ditt riktiga IP-nummer

När du skaffar en VPN-tjänst byter VPN-företaget ut ditt riktiga IP-nummer till ett anonymt IP-nummer som inte kan spåras. Då blir du alltså anonym på internet. Som du ser på bilden nedan kan varken företag, hackare eller myndigheter spåra dig om du har en VPN.

VPN hur fungerar VPN guiden 1

Tips på en VPN som döljer ditt IP-nummer

OVPN är en svensk VPN-tjänst som döljer ditt IP-nummer på ett effektivt sätt. Det som är bäst med dem är att de inte sparar några känsliga loggar, vilket medför att ingen kan koppla den anonyma IP-adress du får av dem till dig som person.

Andra bra saker med OVPN inkluderar att de erbjuder VPN-appar på svenska, support på svenska och guider på svenska.

  • Servrar
  • Länder
Fungerar med
  • Multi-login
  • Livechatt

Läs gärna vår recension av OVPN. Om du vill jämföra OVPN med andra bra VPN-tjänster rekommenderar vi att du läser vår ”så hittar du bästa VPN”-artikel”.

Är det värt det att skaffa en gratis VPN?

Nej, det är inte värt det att skaffa en gratis VPN-tjänst. Det finns många risker med att skaffa en gratis VPN-tjänst, och den största av dessa är att de kartlägger din internethistorik och säljer den till högstbjudande. I regel skumma reklambolag.

Det är även vanligt att gratis-VPN-tjänster innehåller såväl spionprogram som virus. Den största anledningen till att VPN-tjänster som är gratis är oärliga är för att de inte får in några pengar via månadsavgifter. Så för att kunna tjäna  pengar måste de göra dumma saker istället för att skydda dig.

Vi tycker att du ska välja en betald VPN. Det är vårt ärliga råd. På bilden nedan får du en snabb sammanfattning om viktiga faktorer som skiljer betalda VPN-tjänster från VPN-tjänster som är gratis.

Gratis vs betald vpn utvalda viktiga aspekter att tanka pa

Lämna en kommentar