VPN

8 allvarliga risker med att ha en gratis VPN

Risker med gratis VPN

I denna artikel går vi rakt på sak. Vi berättar alltså om de 8 allvarligaste riskerna med att använda en VPN-tjänst som är gratis, och till slut berättar vi om bra betalda VPN-tjänster som erbjuder gratis provperioder.

8 risker (och nackdelar) med att ha en gratis VPN

  1. Du får ett dåligt skydd mot övervakning.
  2. Du får en låg hastighet.
  3. Du blir utan viktiga säkerhetsfunktioner.
  4. Du får inte tillgång till bra kundsupport.
  5. Du får tillgång till ett för litet servernätverk.
  6. Det är vanligt med databegränsningar.
  7. Det är vanligt att din internethistorik säljs till högstbjudande.
  8. Du drabbas i regel av virus och/eller spionprogram.

Gratis vs betald vpn utvalda viktiga aspekter att tanka pa

Nedan berättar vi om de risker vi precis tagit upp i större detalj.

1. Du får ett dåligt skydd mot övervakare

VPN-tjänster som är gratis är dåliga på att använda starka skyddsprotokoll som gör att du blir anonym på internet. De bästa VPN-tjänsterna ger dig tillgång till starka skyddsprotokoll såsom WireGuard och OpenVPN, medan gratisalternativen bara har svaga protokoll som inte skyddar dig på ett effektivt sätt.

WireGuard ar ett bra sakerhetsprotokoll

Säkerhetsprotokollets jobb är att se till att myndigheter, företag och hackare inte ska kunna övervaka dig och/eller ställa till med skada på din enhet. Så om de protokollen är för dåliga, som de är i gratis-VPN-tjänsternas fall innebär det att du inte är skyddad mot övervakning på nätet.

VPN hur fungerar VPN guiden 1

2. Din hastighet sänks rejält med en gratis VPN

De VPN-tjänster som är gratis har ingen anledning att erbjuda en bra VPN för de är mest ute efter att sälja din användardata till högstbjudande. Av den anledningen lägger de ingen energi på att erbjuda snabba hastigheter så att du exempelvis kan fildela och/eller låsa upp svensk tv i utlandet.

Du kan inte lasa upp streaming med en gratis VPN

En vanlig hastighetsminskning för en betald VPN ligger på mellan 0 och 5 % medan i princip alla gratis-VPN-tjänster oftast ger dig en hastighetsminskning på 80 % eller mer.

Som du kan läsa i vårt test av OVPN och test av Cyberghost är de extremt snabba till skillnad från gratis-VPN-tjänsterna.

3. Du får inte ta del av viktiga funktioner

Vanliga funktioner som en bra VPN ska ha är förmågan att hålla dig säker och anonym på nätet. Detta lyckas de med genom att byta ut din riktiga IP-adress, alltså din personliga identifierare på internet. Det är även vanligt att betalda VPN-tjänster inkluderar en kostnadsfri annonsblockerare.

VPN-tjänster som är gratis erbjuder inga extrafunktioner och de håller dig inte ens säker och anonym på nätet, vilket är två av VPN-tjänsternas grunduppgifter.

4. Dålig kundsupport

När du skaffar en betald VPN får du kundsupport via chatt hos medarbetare som i regel svarar inom några minuter. Men om du i stället skaffar en gratis-VPN-tjänst får du på din höjd några guider från en svar på vanliga frågor-sektion som sällan ger några bra svar från första början.

Med en betald VPN far du i regel kundsupport via chatt

5. Ett litet servernätverk

Bra betal-VPN-tjänster erbjuder servrar i alla viktiga länder såsom Sverige, Norge, Finland, USA och Storbritannien. Detta till skillnad från gratis VPN-tjänster som i regel bara erbjuder dig någon enstaka server som är hur överbelastad och långsam som helst.

6. Databegränsningar är vanliga

Hos VPN-tjänster som inte kostar pengar är databegränsningar vanliga. Det vill säga en begränsning som säger att du bara får surfa för exempelvis 1 GB per månad innan du måste börja betala pengar för att använda VPN-tjänsten.

Betal-VPN-tjänster har aldrig några databegränsningar så där får du surfa säkert och anonymt hur mycket och hur ofta du vill.

Gratis vpner har ofta databegransningar

7. Din internethistorik säljs

VPN-tjänster som är gratis får inte in några pengar via månads- och årsavgifter, så för att tjäna pengar måste de vara oärliga. En stor inkomstkälla för gratis-VPN:erna är att kartlägga din internethistorik för att efter det sälja den till högstbjudande som i regel är skumma reklambolag.

Betalda VPN-tjänster sparar aldrig några loggar som gör att du kan spåras på internet. Så om du satsar på en betald VPN är du alltså såväl säker som anonym på internet.

8. Virus och spionprogram är vanliga

Gratis-VPN-tjänster bryr sig inte om de uppmärksammas och får skämmas för att de lägger in virus och spionprogram i sina VPN-appar. För om de tas med byxorna nere skapar de bara en ny gratis-VPN och lurar nya användare med en ny gratis-VPN som innehåller virus och spionprogram.

Betalda VPN-tjänster innehåller aldrig virus eller spionprogram. De tjänar pengar på att ha ett bra rykte för att således få in fler kunder, så att de får in mer pengar för att således kunna förbättra sina VPN-tjänster.

Betalda VPN:er har alltså en viktig anledning till att vara ärliga då de har sitt rykte att tänka på. Detta medan gratis VPN-tjänster i princip bara finns för att lura folk som inte kan så mycket om datorer och nätverksteknik.

Skaffa en betald VPN med en riskfri provperiod

Många VPN-tjänster som är att lita på erbjuder gratis provperioder på mellan cirka 10 och 45 dagar. Det är en mycket bättre idé att teckna dig för en VPN som du kan använda riskfritt i ett visst antal dagar än att använda en osäker gratis-VPN.

3 betalda VPN-tjänster som erbjuder gratis provperioder

1. OVPN

  • Servrar
  • Länder
Fungerar med
  • Multi-login
  • Livechatt
  • Gratis provperiod på 10 dagar.
  • Svensk support och svenska VPN-appar.

2. Cyberghost

  • Servrar
  • Länder
Fungerar med
  • Multi-login
  • Livechatt
  • Gratis provperiod på 45 dagar.
  • VPN-apparna finns på svenska.

3. Private Internet Access

  • Servrar
  • Länder
Fungerar med
  • Multi-login
  • Livechatt
  • Gratis provperiod på 30 dagar.
  • Snabb och kunnig support.

Lämna en kommentar