Internet

Vad kostar mobilt bredband egentligen?

Personer som surfar pa natet

Det är populärt att skaffa mobilt bredband. Med en bärbar dator, surfplatta eller mobil kan du nämligen surfa i princip var du vill med ett mobilt bredband.

Men vad kostar det att skaffa mobilt bredband egentligen, och vilka faktorer avgör priset?

Dessa frågor och fler pratar vi om i den här artikeln.

Vad kostar mobilt bredband?

Mobilt bredband kostar i regel mellan 200 och 500 kronor per månad. Genomsnittspriset på ett mobilt bredband med 100 GB surf ligger på cirka 300 kr/mån. Faktorer som avgör priset inkluderar bland annat val av operatör, val av surfpott och val av bindningstid.

3 saker som påverkar priset

  1. Val av operatör.
  2. Den surfpott du beställer.
  3. Bindningstiden.

Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

Läs mer: Priser för mobilabonnemang – Sverige vs Finland!

1. Valet av operatör

Det finns cirka 10 operatörer som erbjuder mobila bredband på den svenska marknaden. Chilimobil, Hallon och Tre är några av de mest prispressade operatörerna. Läs gärna mer om vad mobilt bredband kostar, operatör för operatör, i Bredbandbilligts jämförelseartikel om det.

2. Surfpotten

Surfpotten på ett mobilt bredbands-abonnemang ligger i regel på från 50 GB till fri surf. Du betalar lägst för ett abonnemang med en låg surfpott, men det kan samtidigt bli billigast i längden att välja ett mobilt bredband med fri surf. Att köpa till mer data är nämligen dyrt, och det kan du bli tvungen att göra om du köper ett mobilt bredband med för lite surf.

3. Bindningstiden

Det är vanligt med en bindningstid på en månad för mobila bredband, men ibland kan du spara pengar på att teckna dig för en längre period än så. Hos operatören Chilimobil får du exempelvis 2 månader gratis om du väljer att förskottsbetala ditt fri surf-abonnemang ett år i förtid.

Läs mer: Vad kostar ett mobilabonnemang egentligen?

4 personer som surfar pa internet

Svar på vanliga frågor om mobila bredband

📱 Hur snabbt surfar jag med mobilt bredband?

Med mobilt bredband i 4G-nätet surfar du i regel i mellan 40 och 60 Mbps. I 3G-nätet är det ofta en hastighet på cirka 25 Mbps som gäller, medan 5G-nätet ofta erbjuder en hastighet på cirka 300 Mbps.

Värt att notera är att surf i 5G-nätet har en teoretisk maxhastighet på cirka 20 000 Mbps, så förbättringspotentialen är stor.

📱 Kan jag spela online-spel med mobilt bredband?

Ja, du kan spela online-spel med mobilt bredband med 4G- eller 5G-uppkoppling. Att spela i 3G-nätet är i princip omöjligt då latensen (fördröjningen) är allt för påtaglig. Värt att lägga märke till är att det krävs ett 5G-abonnemang för att kunna spela med en särskilt låg latens.

Nedan sammanfattar vi vad latensen ligger på, nät för nät:

  • 3G har en latens på omkring 130 ms.
  • 4G har en latens på cirka 50 ms.
  • 5G har en latens på cirka 1 ms.

Läs mer: Vad är 5G – allt om hur femte generationens internet fungerar!

📱 Får jag alltid fri surf när jag betalar för det?

Ja, du får surfa hur mycket du vill men vissa operatörer väljer att lägga till “mjuka spärrar” efter att du surfat upp en förutbestämd mängd data. Dessa mjuka spärrar består i regel av att du måste fylla på ditt bredband med fri surf genom att skicka ett sms-meddelande till operatören.

Att fylla på sitt mobila bredband med fri surf kostar ingenting, men det är samtidigt något av ett irritationsobjekt.

Lämna en kommentar