Guider Mobil

Vad är 5G – allt om hur femte generationens internet fungerar!

5G loggor mot en kvallsbakgrund

5G-tekniken har varit på framfart under ett flertal år, men vad innebär begreppet 5G egentligen? Utöver detta, är det värt att skaffa ett 5G-abonnemang till mobilen och vad kostar det?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är 5G?

5G är femte generationens mobilnätverk. Det som skiljer 5G från 4G är främst att hastigheten är upp till 100 gånger högre för 5G. Utöver det är latensen (fördröjningen) som lägst cirka 1 ms med 5G. Det kan jämföras med 4G som har en latens på cirka 50 ms.

Hur snabbt är 5G?

5G har en teoretisk maxhastighet på 20 Gbps. Men det är inte maxhastigheten som imponerar mest, utan det faktum att 5G-nätet klarar av att hantera extremt stora mängder data. Du slipper således begränsas när du tex. surfar på Öland och Gotland på sommaren.

Varför är 5G så snabbt?

5G är snabbt tack vare att tekniken använder väldigt höga frekvensband. Det medför att räckvidden blir lägre, samtidigt som maxhastigheten blir högre. Värt att notera är att svenska operatörer idag bygger sina 5G-nät på lägre frekvenser, för att ge bättre täckning.

De offrar alltså hastighet mot att få en bättre räckvidd. Men i tätorter likt Stockholm eller turistorter likt Visby kommer 5G-nät med högre frekvensband att användas i framtiden. Då ökar datakapaciteten i nätet, så även hastigheten medan räckvidden som bekant minskar.

Läs mer: Var kan man köpa en begagnad mobiltelefon?

Bild med 5G logga

Vem uppfann 5G?

Det är inte någon enskild person eller något enskilt företag som uppfunnit 5G. Stora teknikjättar såsom Qualcomm, Huawei och Eriksson har tillsammans varit bidragande till att 5G numera finns tillgängligt i Sverige. 5G regleras i sin tur av paraplyorganisationen 3GPP.

Vägen fram till 5G

  • Första generationens mobilnät (1G) introducerades 1980.
  • Andra generationens mobilnät (2G) introducerades 1991.
  • Tredje generationens mobilnät (3G) introducerades 1998.
  • Fjärde generationens mobilnät (4G) introducerades 2009.
  • Femte generationens mobilnät (5G) introducerades 2020.

5G teknikguiden

Läs mer: Priser för mobilabonnemang – Sverige vs Finland!

Vad är en mobilgeneration?

En mobilgeneration varar i cirka 10 år och består av flera olika system och tekniker. Det som nästan alltid förbättras från generation till generation är hastigheten och datakapaciteten. När en ny mobilgeneration införs är det vanligt att de gamla generationerna är kvar som reserver.

Det ser du till exempel om du letar efter det bästa mobilabonnemanget för 5G. Via länken får du reda på att det faktiskt är få svenska operatörer som infört 5G på allvar, och många erbjuder ”bara” 4G och 3G till sina kunder.

Kan 5G ersätta fiberbredband?

5G kan inte helt ersätta dagens fiberbredband. Teoretiskt sett kan du få en lika snabb och stabil uppkoppling som med fiber, men det är inte säkert att det blir så. Detta då många personer samsas om 5G-nätet, vilket kan leda till överbelastning i nätet.

Ett överbelastat 5G-nät medför främst lägre hastigheter och högre latens. Din fiberanslutning har aldrig samma problematik, då du har bandbredd som är öronmärkt till bara dig.

Läs mer: Så hittar du det bästa skalet till mobilen

Är 5G farligt?

Nej, 5G är inte farligt. Det finns inga bevis för att 5G-nätet skulle vara dåligt för hälsan, men trots det hävdar en högljudd minoritet att strålning från 5G-master skulle vara farlig. Enligt dagens forskning är 5G lika ofarligt för hälsan som vanliga mobilsamtal.

Lämna en kommentar