Guider

Så hittar du det bästa skalet till mobilen

Mobilskal cover bild

En ny iPhone kostar i regel mellan 12 och 16 000 kronor, och de priser som gäller för telefoner i Samsung Galaxy-serien ligger på likvärdiga nivåer. Men vad händer om man tappar sin dyra mobiltelefon i stengolvet eller på asfalten?

I bästa fall behöver de bara byta ut skärmen samtidigt som du får stå ut med några repor, och i värsta fall går din mobiltelefon sönder. Om telefonen går sönder och inte längre kan användas är det samma sak som att kasta 10 000 kronor eller mer rätt ner i avgrunden.

Men det finns ett bättre sätt. Köp ett mobilskal i stället. Ett mobilskal skyddar din telefon från stötar och fall, och de bästa mobilskalen som säljs år 2021 är dessutom snygga. De mobilskal som du hittar i e-butiker idag är inte heller onödigt bulkiga och otympliga, vilket var fallet för bara några år sedan.

I den här artikeln pratar vi mer om hur du hittar det bästa skalet till din mobiltelefon. Mer specifikt de aspekter som ditt mobilskal ska uppfylla för att det ska vara ett bra köp.

8 kriterier för att välja det bästa mobilskalet

  1. Fundera över hur mycket skalet får kosta.
  2. Kartlägg vad andra tycker om det mobilskal du vill köpa.
  3. Fundera över vilka funktioner som måste inkluderas.
  4. Fundera över hur kraftfullt skydd du behöver.
  5. Fundera över om skalet måste vara vattentätt.
  6. Fundera över om du måste få plats med ditt bankkort.
  7. Fundera över om skalet ska innehålla ett extra batteri.
  8. Fundera över om skalet måste inkludera en reptålig framsida.

Nedan pratar vi mer om de kriterier som precis nämnts i större detalj.

1. Hur mycket vill du betala för ditt mobilskal?

Ett skal till iPhone 12 kostar i regel mellan 100 och 500 kronor hos The Mobile Store. Medianpriset ligger på omkring 250 kronor för ett rejält mobilskal. Det innebär att kostnaden för ditt mobilskal ligger på cirka 2,5 % om inköpspriset för din mobil legat på 10 000 kr.

Uträkning: (250/10000=0,0025).

Närmare bestämt är ett mobilskal en förhållandevis billig investering, men det är samtidigt du som bestämmer hur mycket det får kosta. Tumregeln säger i detta fall: Om du betalar 200 kronor eller mer får du ett rejält mobilskal med många av de funktioner som majoriteten av köparna vill ha.

2. Vad tycker andra om mobilskalet?

Även om ett mobilskal har samtliga av de funktioner som du är ute efter och dessutom är robust, finns det fortfarande en risk för att du blir besviken med ditt köp. Bara för att produktbilderna ser vackra ut kan det bli problem när man tex. ska ladda sin mobil trådlöst med mobilskalet på.

Om du läser på gällande vad andra tycker om exakt samma produkt minimerar du risken för att bli missnöjd med ditt köp, förtydligar Digital Trends.

3. Alla funktioner du tycker är viktiga ska inkluderas

Ta fram ett papper eller öppna antecknings-appen på din mobiltelefon och skriv ner vilka funktioner som skalet måste erbjuda. I vissa fall kan det vara en smidigt kickstand som lockar, så att du kan titta på film på din mobiltelefon utan att behöva luta den mot en kant.

När du kartlagt vilka kriterier skalet ska uppfylla, jämför hela listan mot produktspecifikationerna för de mobilskal du är intresserad av.

Mobiler pa rad

4. Är det viktigt att mobilskalet erbjuder ett kraftfullt skydd?

Olika spekulanter är ute efter olika saker när det kommer till mobilskal. Vissa vill att mobilskalet ska klara av ett fall på över 10 meter, medan andra bara vill ha ett snyggt skal där man kan förvara sitt bank- eller kreditkort. Notera att de mobilskal som skyddar din telefon på det mest effektiva sättet oftast är större och mer otympliga än de mer kompakta plånboksskalen.

Det är alltid en ge och ta-situation som uppstår, så om det är ett extremt kraftfullt mobilskal som gäller får du skaffa byxor med stora fickor alternativt förvara mobilen i jackfickan i stället.

Lästips: Det är även en bra idé att skydda sin mobiltelefon med en bra VPN. Här kan du läsa mer om vad en VPN är.

5. Måste mobilskalet vara vattentätt?

Även om nästan samtliga nya mobiltelefoner är vattentäta är det svårt att få en telefon lagad kostnadsfritt som ett garantiärende om den badat en stund. Många väljer därför att skaffa ett skal som är ger ett skydd på 100 % mot vattenskador.

Mobilskal som är vattentäta är i regel stora och bastanta, med kraftiga kanter som även tål fall och stötar på ett utmärkt sätt. Så om du väl skaffat ett vattentätt skal kan du i regel räkna med att skalet även är betydligt mer stöttåligt i jämförelse med slim case-skal.

6. Vill du kunna använda skalet som plånbok?

Skaltillverkarna vet om att många av de personer som vill köpa ett mobilskal också vill kunna använda mobilskalet som en plånbok. Du kan till och med förvara bank- och kreditkort i de skal som byggts för att ge ett extremt bra skydd mot stötar och tappskador.

Tunna skal med inkluderad plånbok är lätta att öppna, men de inte särskilt effektiva när det kommer till att skydda din telefon mot stötar och fall. Tjocka och robusta mobilskal med inbyggd plånbok har i regel ett fack som du måste öppna för att komma åt korten. Det är inte lika smidigt, men samtidigt ett måste för att vattenskyddet ska kunna bibehållas.

7. Ska mobilskalet innehålla en powerbank?

Om du skaffar ett mobilskal med ett inbyggt batteri så förlänger du den batteritid som gäller för din mobiltelefon. I många fall tredubblas batteritiden om du skaffar ett skal med inkluderat batteri. Men det finns en nackdel med mobilskal med inbyggda batterier: De är tyngre och lite mer otympliga än andra mobilskal.

Närmare bestämt får du fundera över vad som är viktigast. Är det en extremt lång batteritid som premieras, då ska du skaffa ett mobilskal med inbyggd powerbank. Men om det är ett tunt och kompakt skal du är ute efter, då blir du förmodligen inte nöjd om du köper ett mobilskal med en inbyggd powerpack.

Om du är ute efter ett kraftfullt mobilskal med inbyggt batteri är det fördelaktigt om batteriet har en styrka på 4200 mAh eller mer. Då kan mobilskalet i regel ladda din telefon fyra gånger eller mer.

Batteri laddknappar

8. Ska mobilskalet vara reptåligt?

Många väljer att köpa ett mobilskal med en reptålig framsida för att telefonens skärm ska kunna skyddas på ett bra sätt. Men om du köper ett mobilskal utan en reptålig framsida kan du i stället välja att köpa ett separat skärmskydd, så en reptålig framsida på skalet är sällan ett måste.

Ett separat skärmskydd av bra kvalitet kostar i regel omkring 50 kronor, så med ett sådant skydd spelar ingen stor roll huruvida mobilskalets framsida är repbeständigt eller inte.

Men många vill ha ett komplett repskydd direkt från start då de ogillar att behöva montera ett skärmskydd i efterhand, och det har vi full förståelse för.

Lämna en kommentar