VPN

Så fungerar L2TP (Layer Two Tunneling Protocol)

Sa fungerar L2pt
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Layer Two Tunneling Protocol, som förkortas L2TP är ett säkerhetsprotokoll som både VPN-tjänster och internetoperatörer använder sig av.

Men hur fungerar egentligen L2PT, och är det ett modernt säkerhetsprotokoll som du borde använda?

Dessa frågor och fler får du svar på precis nu.

Vad är L2PT?

L2TP är resultatet av en hopslagning av två andra protokoll: Microsoft Point-to-point-protokollet och Cisco Layer 2 Forwarding-protokollet. L2TP-protokollet har tagit det bästa från de andra två protokollen medan de låtit de dåliga sakerna vara kvar. Så L2PT är alltså ett riktigt bra protokoll.

Hur fungerar L2PT?

L2PT är ett skyddsprotokoll som tillsammans med IPSec kapslar in din internetuppkoppling i ett skyddande lager när du använder en VPN-tjänst. Kombinerat ser L2PT och IPSec alltså till att det bara är din enhet och VPN-servern som får kommunicera med varandra, vilket gör att du blir anonym på nätet.

VPN hur fungerar VPN guiden 1

Läs mer: Vad är en VPN-tjänst egentligen?

L2PT måste kopplas ihop med ett annat protokoll

L2TP-protokollet fungerar bara tillsammans med ett annat VPN-protokoll såsom IPSec. När de två protokollen får arbeta ihop får du ett riktigt säkert protokoll med fullt stöd för den bästa krypteringen, det vill säga AES 256-bitars kryptering.

En dålig sak som händer när L2TP arbetar tillsammans med IPSec är samtidigt att batteriförbrukningen ökar något. Detta då denna kombination av protokoll är ganska resurskrävande, i synnerhet jämfört med andra mer lättviktiga VPN-protokoll såsom WireGuard.

Så snabbt är L2PT

När L2TP får jobba utan ett annat protokoll som ”tynger ner” det är L2PT hur snabbt som helst. Då får du utan problem ut en hastighet på 1 000 Mbps på en 1 000 Mbps-anslutning.

Men när man parar ihop L2TP med ett annat protokoll, i detta fall IPSec får du fortfarande en mycket snabb internethastighet.

Vanligtvis märker du inte av någon hastighetsminskning över huvud taget så länge du väljer någon av de bästa VPN-tjänsterna som erbjuder stöd för L2TP/IPSec.

Openvpn ar branschstandard inom vpn

Fördelar och nackdelar med L2PT/IPSec

5 fördelar

  1. Din VPN-uppkoppling är mycket säkert krypterad med L2TP/IPSec.
  2. L2PT/IPSec fungerar på alla vanliga enheter såsom iOS, Windows, MacOS och Android.
  3. Det är särskilt smidigt att använda L2TP/IPSec på Windows och MacOS då det är inbyggt där.
  4. Att konfigurera in L2TP/IPSec-parning är superlätt. Men du behöver samtidigt inte göra det om du skaffar en VPN-tjänst med bra VPN-appar.
  5. L2TP/IPSec är i regel snabbare än VPN-protokollet OpenVPN.

 5 Nackdelar

  1. Obekräftade rapporter från Snowden-läckan har sagt att L2TP/IPSec är knäckt av NSA. Det vill säga en amerikansk underrättelsetjänst som fungerar ungefär som svenska Säpo.
  2. L2TP/IPSec är mer långsamt än WireGuard på grund av den dubbla krypteringen.
  3. Det är relativt lätt att blockera L2TP/IPSec-uppkopplingar med rätt kunskaper. Men det är samtidigt inget problem för VPN-tjänster som vet hur de konfigurerar L2TP/IPSec på rätt sätt.
  4. Som självständigt protokoll ger L2TP dig inget bra skydd mot internetövervakning. Men inte heller det är något problem då IPSec finns som säkrar upp L2TP på ett effektivt sätt.
  5. L2TP/IPSec drar mycket batteri på din enhet om det är felkonfigurerat. Men igen, bra VPN-tjänster vet hur man konfigurerar L2TP/IPSec på rätt sätt.

Lämna en kommentar