VPN

Så installerar du en VPN i din router (+ tips på VPN-tjänster)

Installera vpn i router

Här går vi rakt på sak. Du vill installera en VPN i din router, och här berättar vi hur det går till. Vi ger dig även förslag på bra VPN-tjänster för din router.

Så installerar du en VPN i din router

 1. Ta reda på din router är bra nog för en VPN.
 2. Logga in i routern.
 3. Gå till VPN-inställningarna.
 4. Ställ in din router som klient (inte server).
 5. Uppge rätt inställningar.
 6. Aktivera rätt VPN-server.
 7. Felsök vid behov.

Nedan berättar vi om de steg vi precis nämnt i större detalj.

OBS: Om du behöver en VPN till din router kommer vi ge dig passande alternativ lite längre ner i artikeln.

1. Ta reda på om din router fungerar med en VPN

Det är inte alla routrar som fungerar tillsammans med en VPN, som i sin tur kräver en kraftfull router. Som tumregel fungerar alla routrar som kostar över 1 500 kr bra tillsammans med en VPN, och ju bättre routern är desto snabbare hastighet får ditt VPN-skyddade wifi-nätverk.

Tänk på detta!

Om du har en router som inte fungerar tillsammans med en VPN rekommenderar vi att du köper en bättre router. Alternativt kan du ”flasha” (byta operativsystem) på den router du redan har till exempelvis Tomato eller DD-WRT.

Men om din router inte har VPN-inställningar från första början är den i regel för svag för att kunna använda en VPN. Så om din router inte fungerar tillsammans med en VPN rekommenderar vi alltså att du köper en ny router.

2. Logga in i din router

Nu ska du skriva in IP-adressen för din router i adressfältet för din webbläsare. Adresserna 10.0.0.1 eller 192.168.0.1 är vanligast och fungerar för många routermodeller.

Men om du inte hittar inloggningsadressen för din router, gör då en webbsökning på ”routertillverkare + modell + login” (t.ex. ”Asus RT-AC86U login”) så hittar du rätt inloggningsadress.

Efter det ska du logga in i din routers inställningsgränssnitt med rätt användarnamn och lösenord. Dessa inställningar har du själv bestämt i samband med att du installerade din router för första gången.

Ratt ip for att logga in pa roputer

3. Ta dig till VPN-inställningarna

Din router måste ha VPN-inställningar för att du ska kunna installera en VPN i den. Värt att veta är också att din VPN måste stödja det säkerhetsprotokoll du vill använda dig av.

Nästan alla routrar fungerar tillsammans med PPTP (snabbt men dålig kryptering), många routrar fungerar tillsammans med OpenVPN (ganska snabbt och mycket säkert) och ett lite färre routrar fungerar tillsammans med WireGuard (mycket snabbt och mycket säkert – alltså bäst).

Alla VPN-tjänster vi berättar om i denna artikeln har stöd för både OpenVPN och WireGuard. Det räcker, för PPTP är ett dåligt säkerhetsprotokoll som i princip alla bra VPN-tjänster skrotat.

Router fungerar med OpenVPN

4. Säg till att din router ska vara en klient

Du ska alltså säga till att din router ska vara en VPN-klient, och inte en egen VPN-server. Du använder ju trots allt VPN-företagets servrar, vilket också är smidigast och bäst.

Se till att din router ar en VPN klient

5. Uppge rätt inställningar

Vad som är rätt inställningar beror på vilken router du har. Men som tumregel behöver du ladda upp en konfigurationsfil för varje VPN-server, och så även uppge rätt användarnamn och lösenord för varje VPN-server du lägger till.

Rätt uppgifter för detta moment får du av din VPN-leverantör.

Krav for att installera vpn

6. Aktivera rätt VPN-server

Avslutningsvis ska du aktivera rätt VPN-server, alltså en VPN-server i det land du vill låtsas vara i. Om du exempelvis vill fildela eller titta på svensk tv utomlands är det en bra idé att aktivera en svensk server.

Men om du vill låsa upp BBC iPlayer och/eller amerikanska Netflix är det en brittisk respektive amerikansk server du ska välja.

Aktivera ratt VPN server

7. Om något inte fungerar som det ska

Om något inte skulle fungera rekommenderar vi att du vänder dig till VPN-företagets supportavdelning och visar upp felsökningsloggarna för din router.

På routrar från Asus väljer du Systemlogg, sedan Allmän Logg och därefter Spara för att ladda ner felsökningsloggarna.

För andra routrar går det till på ungefär samma sätt, men då vi skapade denna guide med hjälp av en Asus-router kan vi inte berätta exakt hur det går till på andra routermodeller.

Så hittar du bästa VPN för din router

Alla VPN-tjänster vi berättar om i denna artikel fungerar utmärkt på routrar, och de uppfyller även de krav vi berättar om nedan.

Basta VPN router

1. OVPN

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Support på svenska.
 • Routerguider på svenska.
 • Snabba hastigheter och bästa VPN för streaming.

Läs gärna vårt test av OVPN om du vill veta mer om hur de presterar.

2. Cyberghost

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Bra routerguider på engelska.
 • Snabb kundsupport på engelska.
 • Mycket VPN för pengarna.

Läs gärna vårt test av Cyberghost om du vill veta mer om hur de presterar.

3. Private Internet Access

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt
 • Snabbt servernätverk.
 • Bra routerguider på engelska.
 • Bra pris på de långa abonnemangen.

Läs gärna vårt test av Private Internet Access om du vill veta mer om hur de presterar.

Lästips: Om du vill ha ännu fler VPN-tjänster att välja på, läs gärna vår artikel om de bästa VPN-tjänsterna.

Så fungerar en VPN för din router

En VPN för din router ger alla enheter som ansluter sig mot din router (alltså ditt wifi) får ett skyddande ”mellanlager”. Det lagret ser bland annat till att alla anslutna enheter kan låsa upp tv-plattformar från andra länder, och att alla enheter på ditt wifi blir anonyma på internet.

VPN hur fungerar VPN guiden 1

Läs mer: Vad är en VPN? 

Fördelar och nackdelar med en VPN i din router

Fördelar

 1. Du skyddar alla hemmets enheter på samma gång.
 2. Du surfar säkrare.
 3. Du blir anonym på internet och kan fildela anonymt.
 4. Du slipper installera VPN-appar i varje enhet såsom din dator, telefon och/eller surfplatta. Det innebär att de enheter du skyddar med din VPN-router får en bättre batteritid då inga VPN-appar krävs. Du slipper även krångla med VPN-app-uppdateringar.

Nackdelar

 1. Installationen är ofta svår att lyckas med för nybörjare.
 2. Du måste ha en kraftfull router för att få en bra hastighet i ditt wifi-nätverk.
 3. Du får ofta en högre latens (alltså fördröjning) i ditt nätverk.

Svar på vanligt ställda frågor

Ska jag skaffa en gratis VPN för min router?

Nej, du ska inte installera en gratis VPN i din router. De VPN-tjänster som inte tar betalt tjänar inte några pengar med hjälp av månadsavgifter och tvingas därför tjäna pengar på oärliga sätt. Det är vanligt att gratis-VPN-tjänster samlar in och säljer din internethistorik.

Så om du har gäster som vill koppla upp sig mot ditt Wifi-nätverk borde du säga att du använder en gratis-VPN så de själva får bestämma om de vill koppla upp sig mot ditt nätverk eller inte.

Nedan ser du en bild som beskriver de viktigaste skillnaderna mellan en gratis VPN för din router och en betald VPN för din router.

Gratis vs betald vpn utvalda viktiga aspekter att tanka pa

Kan jag fildela säkert med en VPN i min router?

Ja, om du har en VPN i din router som alla hemmets enheter är uppkopplade mot kan du fildela säkert. Men om du inte har någon VPN över huvud taget kan du inte fildela säkert.

Detta då det finns upphovsrättstroll som skickar kravbrev till alla som laddar ner torrenter, även till personer som du som inte laddar ner något olagligt. Det finns även hackare som kan ställa till problem om du använder din riktiga IP-adress i din torrentklient.

När du skyddar dig med en VPN döljer du ditt riktiga IP-nummer, vilket medför att du håller borta såväl hackare som upphovsrättstroll.

VPN vid fildelning

Lämna en kommentar