Fordon Guider

Hur fungerar en luftballong?

nature landscape hot air balloons festival sky

Luftballongen är en mycket gammal luftfarkost som har använts och utvecklats i hundratals år. Det första experimentet med att ta fram en modellballong, som gjordes av jesuitfadern Bartolomeu de Gusmao, dokumenterades kring 1709 i Lissabon.

Den första ballongflygningen med bemanning ägde rum 1783 och sedan dess har ballongerna använts både inom krig och som transportmedel. Idag sker ballongflygningar främst som en spännande turistattraktion. Men hur fungerar egentligen en luftballong?

Hur en luftballong lyfter och svävar i luften

En luftballong fungerar tack vare den fysiska lagen att varm luft har en lättare vikt än kall luft. I en varmluftsballong värms ballongens luft upp till en lämplig temperatur, vilken bland annat avgörs av vilken temperatur luften utanför ballongen har och vilken lyftkraft som behövs.

Genom att stötvis elda med den så kallade brännaren regleras luften i ballongen, vilket gör att piloten kan få den att antingen stiga eller sjunka. Varm luft får ballongen att stiga, medan svalare luft får den att sjunka. Om ungefär 2000m3 luft värms upp till en temperatur av ca 100 grader, ger det en lyftkraft på 600 kg.

När ballongens höjd regleras går det också att styra den med hjälp av vindens olika riktningar.

Styrning

En luftballong har inget direkt styrdon, utan färdas med och styrs av vinden. Vinden kan dock te sig olika och ha olika riktningar beroende på höjd. Det är genom att sänka och höja ballongen, genom att reglera värmen på luften inuti ballongen, som gör att den trots allt går att styra någorlunda.

Corioliseffekten

Är vindarna svaga kan det finnas stor variation i dess riktning men är vindarna starkare kan piloten utnyttja Corioliseffekten, som ökar med höjden. Corioliseffekten orsakar en sidoacceleration på föremål, så som luftballonger, som rör sig över jordens yta. På norra halvklotet ges accelerationen rak åt höger och på det södra åt vänster.

Med hjälp av vindes olika riktningar, och genom att reglera ballongens höjd efter dessa, tar sig ballongen sakta med säkert till den utsedda landningsplatsen. För att komma ner till marknivå används en ventil som finns längst upp på ballongen, där den varma luften släpps ut.

Lämna en kommentar