Det finns fördelar och nackdelar med allt, så även VPN-tjänster.
I denna artikel ger vi dig 5 fördelar och 5 nackdelar med VPN-tjänster så att du vet vad du ger dig in på om du skaffar en VPN.
5 fördelar med VPN
- Du kan låsa upp regionslåst innehåll.
- Du kan ladda ner vilka filer du vill utan risk.
- Operatörerna kan inte begränsa din internethastighet.
- VPN-tjänster är billiga.
- Du surfar mer anonymt och mer säkert än förut.
Nedan berättar vi om de fördelar vi precis nämnt i större detalj.
1. Du kan låsa upp regionslåsta tjänster
Med en VPN-tjänst kan du låsa upp svensk tv i utlandet, men du kan även låsa upp plattformar såsom amerikanska Netflix och norska NRK. Du kan även låsa upp webbsidor såsom Facebook, Twitter och Tik-Tok i länder med starka censurlagar såsom Turkiet, Iran och Irak.
2. Du kan ladda ner filer (och torrenter) anonymt
Då VPN-tjänster döljer din riktiga IP-adress kan ingen se vad du laddar ner. Det medför att upphovsrättslobbyn inte kan komma och hota dig med böter då de ändå inte kan hitta ditt riktiga IP-nummer, alltså din personliga identifierare på nätet.
Värt att veta är samtidigt att det är olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddade saker även om man använder en VPN. Så en VPN ska alltså inte betraktas en fribiljett för att göra olagliga saker på nätet.
3. Operatörerna kan inte begränsa din internetuppkoppling
Om du undrar varför Netflix och andra streamingtjänster buffrar och hackar beror det ofta på att din internetoperatör stryper de tjänsternas uppkopplingshastighet.
Det gör de för att de helt enkelt inte har kraft nog att ge dig som kund den internethastighet du betalar för, främst då streamingtjänster kräver mycket datatrafik.
Men med en VPN vet inte din internetoperatör vem du är, och de kan därför inte begränsa sin uppkopplingshastighet på detaljnivå (alltså app-nivå, t.ex. bara Netflix eller Youtube).
Läs mer: Vad är en VPN egentligen?
4. VPN-tjänster kostar inte så mycket pengar
Med tanke på vad du får ta del av är VPN-tjänster relativt billiga. För mellan cirka 25 och 100 kr/mån får du tillgång till en anonymiseringstjänst som fungerar riktigt bra, så du får verkligen mycket för pengarna.
Värt att veta är även att du i regel kan skydda omkring 5 enheter på ett och samma VPN-abonnemang. Alla VPN-tjänster vi berättar om i artikeln fungerar på iOS (Apple-telefoner), Android (Samsung-telefoner m.fl.), Windows och MacOS.
5. Du surfar säkrare och mer anonymt
Om du skaffar en VPN-tjänst surfar du bland annat säkrare på publika wifi-nät. Främst då den som äger wifi-nätet inte längre kan se vad du gör på nätet, men även då du hackare inte längre kan hacka din telefon via wifi-nätet.
Med en VPN blir du även anonym på nätet om VPN-företaget inte sparar några loggar (alla VPN:er i artikeln är loggfria). Fast värt att veta är samtidigt att ingen kan utlova 100 % anonymitet på nätet, inte ens de bästa VPN-tjänsterna.
Tips på 3 VPN-tjänster med (i princip) bara fördelar
1. OVPN (bäst för streaming – svensk support)
Läs gärna vårt test av OVPN om du vill veta mer om hur de presterar.
2. Cyberghost (riktigt bra pris och snabba hastigheter)
Läs gärna vårt test av Cyberghost om du vill veta mer om hur de presterar.
3. Private Internet Access (bra allt i allo-VPN)
Läs gärna vårt test av Private Internet Access om du vill veta mer om hur de presterar.
5 nackdelar med VPN
- Din uppkopplingshastighet kan försämras.
- En VPN är ingen komplett säkerhetslösning.
- Gratis-VPN-tjänsterna är dåliga och osäkra.
- Vissa VPN-tjänster klarar inte av att låsa upp streaming.
- Det är svårt att hitta en bra VPN-tjänst.
Nedan berättar vi om de nackdelar vi precis nämnt i större detalj.
1. Din uppkopplingshastighet kan bli lägre
Då VPN-tjänster krypterar din internetuppkoppling kan det hända att din uppkoppling blir något långsammare. Men om VPN-tjänsten har stöd för det snabba och moderna WireGuard-protokollet är hastighetsförsämringen nästan alltid lika med noll, och som mest någon procent.
2. Din VPN skyddar dig inte från allt
Även om VPN-tjänster gör att du blir mer anonym på nätet och att du surfar säkrare på publika wifi-nät finns det saker som en VPN inte skyddar dig mot. När du har en VPN skyddas du nämligen inte från nätfiskeförsök, virus och spionprogram.
Så även om du får ett bra skydd med en VPN finns det risk för att du drabbas av tråkigheter om du klickar på fel länkar på internet eller i ett bedrägligt e-postmeddelande.
3. VPN-tjänster som är gratis är osäkra
Det finns många gratis VPN-tjänster som låter hur bra som helst på ytan, trots att de egentligen är såväl osäkra och effektfattiga.
Men varför är gratis-VPN:er dåliga då?
Jo, VPN-tjänster som är gratis får inte in några pengar med hjälp av månadsavgifter. Det innebär att de måste vara oärliga för att kunna tjäna pengar, och det är de också.
Den vanligaste inkomstkällan för gratis-VPN-tjänster består av att sälja din internethistorik till högstbjudande, i regel skumma reklambolag. Så om du inte vill skaffa en betal-VPN är det bättre att du inte skaffar någon VPN över huvud taget.
Nedan ser du hur gratis och betalda VPN-tjänster skiljer sig på ett sammanfattat sätt.
4. Många VPN-tjänster klarar inte av att låsa upp streaming
Streamingtjänster köper in majoriteten av sitt material från stora produktionsbolag. Produktionsbolagen har i sin tur delat in världen i ett flertal zoner så att de ska kunna tjäna mer pengar genom att sälja samma material (t.ex. en film) flera gånger om.
Streamingportaler såsom Netflix, Viaplay och Tele2 Play måste därför låsa in sitt material för att produktionsbolagens affärsmodeller inte ska spricka.
För om alla kan titta på allt material överallt kan ju produktionsbolagen till slut inte sälja sitt material om och om igen.
Streamingtjänsterna använder sig av så kallad DPI-teknik (deep packet inspection-teknik) för att kunna särskilja vilka som ”lurar systemet” med en VPN, och vilka som verkligen ska ha tillgång till streamingplattformen.
De som använder dåliga VPN-tjänster identifieras och slängs ut av streamingportalernas DPI-system. Detta medan de som använder bra VPN-tjänster blir insläppta tack vare att streamingportalens DPI-system inte kan upptäcka att du använder en VPN.
5. Det är krångligt att välja en bra VPN
Det är faktiskt riktigt svårt att jämföra och välja rätt VPN-tjänst. Främst då du måste prova VPN-tjänsten innan du vet om den är bra eller inte, men även då alla VPN-tjänster lovar exakt samma saker.
Vi har recenserat över 60 VPN-tjänster, och de VPN-tjänster som är bäst i test enligt oss uppfyller alla kriterier vi nämner på bilden nedan.
Lämna en kommentar