Guider SEO

Vad är en URL? (+ Så skriver du en URL på rätt sätt)

Ratt url min

Här berättar vi allt du behöver veta om begreppet URL såsom vad det är, varför URL:er finns och hur du gör bra URL:er.

Vad är en URL?

URL är en textsträng som gör att du kommer till rätt plats på internet. URL:en säger alltså var du ska till din webbläsare så du kommer till den webbsida du vill besöka.

Om URL:er inte fanns skulle det vara krångligt att surfa på nätet. Då skulle du behöva komma ihåg en unik nummerserie, det vill säga ett unikt IP-nummer, för de webbsidor du vill besöka.

Så tack vare URL:er kan du surfa in på https://teknikguiden.se i stället för att behöva krångla med att slå in ett nummer i webbläsaren såsom 215.25.619.154.

Är det viktigt att ha rätt URL:er?

Ja, inom både SEO och digital marknadsföring är det mycket viktigt att utforma URL:er på rätt sätt. Om du inte vet eller har tid att lära dig hur man skapar URL:er på rätt sätt är det bäst att ha en webbyrå man litar på som löser det.

Viktiga anledningar till att du borde skapa URL:er på rätt sätt är för att:

  • Google förstår vad din webbsida handlar om på ett bättre sätt.
  • Fler klickar på din webbsidelänk från exempelvis Instagram eller Facebook.
  • Besökare förstår vad varje webbsida handlar om på ett bättre sätt.
  • Fler delar och länkar till ditt innehåll om du har en bra utformad URL.

5 tips för att skriva URL:er på rätt sätt

1. Ta med viktiga nyckelord i dina URL:er

Tänk på att ha med de nyckelord som beskriver vad artikeln handlar om på bästa sätt.

Kort URL

2. Dela dina URL:er med bindestreck

Om din URL innehåller flera ord ska du dela av den med bindestreck. Detta då din URL blir mer lättläst då för både Google och besökare.

Anvand bindestreck vid behov

3. Dina URL:er ska vara korta

En kort URL är lättare att förstå för både människor och sökmotorer. Om du har en för lång URL ser den sannolikt ”spammig” ut vilket innebär att få kommer klicka på den.

Hall dina URLer korta

4. Dina URL:er ska ha små bokstäver

De URL:er du skapar ska ha små bokstäver av två anledningar. Det finns webbservrar som ser stora och små tecken som olika tecken, vilket leder till att besökarna inte kommer till rätt ställe på din webbsida.

Sen är det också få besökare som vill trycka på URL:er med stora bokstäver då de ser konstiga ut.

Undvik stora bokstaver

5. Ha inte med datum i dina URL:er

Det finns två stora anledningar till att du ska undvika datum i dina URL:er. Den första är att besökarna generellt tror att textinnehållet är gammalt även om du precis uppdaterade artikeln.

Tänk dig om du uppdaterar en artikel om hockeyklubbor varje år som har en URL som säger sida://hockeyklubbor-test-2021. Många besökare skulle dra öronen åt sig och fråga sig om artikeln verkligen är att lita på om 2021 står angivet i adressfältet år efter år.

Den andra anledningen är att URL:er som har datum i sig blir längre än vad de borde vara. Och att långa URL:er är dåligt har du redan lärt dig tidigare i artikeln.

Undvik att ha med datum

Läs mer: Vad är konverteringsoptimering?

Lämna en kommentar