Guider

Så kan du hitta en bra gaming-laptop

20945449

Traditionella desktop-datorer är för många förstahandsvalet när det kommer till gaming. Men för alla som har krav på att speldatorn måste vara portabel är en gaming-laptop en god idé. I den här artikeln pratar vi mer om alla faktorer som du ska ha i åtanke för att kunna köpa en bra gaming laptop.

5 tips för att hitta rätt laptop för gaming

  1. Din laptop måste ha ett bra grafikkort. Nästan alla moderna spel kräver ett grafikkort som har god prestanda. Och då det både är svårt och dyrt att byta ut ett grafikkort i en laptop är den en bra idé att skaffa en laptop med ett kraftfullt grafikkort redan från start.
  2. Du kan i regel uppgradera RAM-minnet själv. Om du hittat en perfekt speldator med för lite RAM-minne är det inget större hinder, då man nästan alltid kan uppgradera RAM-minnet i efterhand.
  3. Notera vilken skärmupplösning som gäller. Om den gaming-laptop du är intresserad av har en högupplöst skärm, kanske en 4K-skärm. Då är det viktigt att datorn har komponenter med hög prestanda, som klarar av att driva spel i 4K-upplösning.
  4. Din spel-laptop måste ha ett bra tangentbord. Så att du kan spela utan att tangentbordet låter eller glappar.
  5. Notera vilken batteritid som gäller. Det är mer regel än undantag att batteritiden är kort, så ta reda på vad som gäller.

Notera även att det är en bra idé att jämföra laptops för spel, vilket du bland annat kan göra i esportlandets test av gaming laptops.

1. Grafikkortet

Även om många moderna spel är processorintensiva är grafikkortet den viktigaste komponenten i såväl gaming-laptops som vanliga desktop-gamingdatorer. Nedan ger vi dig konkreta tips på grafikkort, beroende på vilken prisklass din gamingdator har.

  • Gaminglaptop budget: En laptop för gaming med ett Nvidia GTX 1660 Ti-grafikkort kostar i regel cirka 8 000 kronor. Du kan spela moderna spel med låga grafikinställningar med detta kort. Det går bra att spela Fortnite med dessa gamingdatorer, men mer avancerade spel kräver i regel en starkare gaming-laptop.
  • Gaminglaptop prestanda: En laptop för gaming med ett Nvidia GeForce RTX 2060-kort kostar i regel omkring 12 000 kronor. Med en gamingdator med detta grafikkort kan du spela moderna spel med medelhöga grafikinställningar. Du kan även spela VR-spel om du så önskar.
  • Gaminglaptop extrem prestanda: En gaminglaptop med ett RTX 2080 Ti-kort kostar i regel omkring 30 000 kronor. Dessa gaming-laptops är lika prastandastarka som moderna desktop gaming-riggar. Men som alltid när det kommer till gaming laptops betalar du en stor premie för att datorn ska vara bärbar.

2. RAM-minnet

Majoriteten av de gaming-laptops som säljs idag är bestyckade med 8 GB RAM-minne. Det är i många fall fullt tillräckligt, men du ska alltid ta reda på huruvida du kan uppgradera RAM-minnet till 16 GB eller mer i efterhand. Om bara något år kommer 16 GB utgöra ett minimikrav för de mest prestandakrävande spelen, så ett moderkort med många platser för RAM-minne är alltid eftersträvansvärt.

Tips: En VPN-tjänst kräver inte en kraftfull gaming-laptop för att fungera.

Gaming laptop

3. Skärmupplösningen

Att ha en bra skärm för gaming är viktigt, oavsett om du är ute efter att köpa en stationär eller en bärbar gamingdator. När du köper en gaming-laptop är det vanligt att skärmstorleken ligger på mellan 15 och 17 tum, och upplösningen ligger oftast på 1080p.

Om det är en 4K-skärm som gäller, då är det viktigt att den kompletteras med kraftfull hårdvara. Att köpa en gaming laptop som inte har kraft nog att driva 4K-skärmen när man spelar är som att kasta pengar i sjön.

Det är även en god idé att kontrollera huruvida stöd för Nvidia G-Sync och AMD FreeSync inkluderas. En gaming laptop med någon av de bilduppdateringsteknikerna ger dig en mer behaglig spelupplevelse. Det är även en bra idé att undvika touchskärmar, då de ofta bidrar till att skärmen är onödigt glansig.

4. Tangentbordet

Ett tangentbord med ett slagavstånd på minst 1,5 millimeter är idealt för bärbara speldatorer, för då är det lätt att undvika att träffa chassit med sina fingrar när man spelar. Det är även fördelaktigt om det finns makro-tangenter, och utöver det är bakgrundsbelysning av RGB-typ behjälpligt när man spelar i mörker.

Läs mer: Har du problem med din gaming-laptop? Lär dig då att återställa Windows.

5. Batteritiden

De mest prastandastarka bärbara gamingdatorerna har en batteritid på cirka en timme. Detta då den ökade strömförbrukning som ett modernt grafikkort medför inte kan kompenseras med ett större batteri. Om du är ute efter en bärbar dator som du kan använda en hel arbetsdag utan att behöva ladda den, då är en gaming-laptop ingenting för dig.

Som Toms Hardware förtydligar är en batteritid på cirka 2 timmar vid full belastning en bra prestation, oavsett vilken bärbar gamingdator du köper.

Lämna en kommentar