Samhälle och miljö

Kan förnybar energi få Sahara att blomstra igen?

Solpaneler
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

De flesta är rörande överens om att omställningen till förnybar energi är en viktig komponent som kan användas för att mildra klimatförändringarna. Miljöforskaren Yan Li och hans kompanjoner har publicerat en rapport som beskriver hur förnybar energi påverkar närmiljön.

Om en större mängd solpaneler och vindturbiner placeras i den torra och varma Saharaöknen höjs medeltemperaturen samt regnmängderna i samma område. Den positiva effekten av detta skulle dock bestå av att stora delar av Sahara skulle kunna bli gröna av växtlighet för första gången på över 4500 år.

Samma forskarteam menar att om den södra delen av Sahara bestyckas med sol- och vindfarmar kan närområdets ekonomi förbättras samtidigt som ett stort elöverskott produceras som i sin tur kan säljas till länder i Europa och Mellanöstern. I teorin kan sol- och vindfarmar, stora som hela Storbritannien, byggas i området som sin tur klarar av att producera upp till fyra gånger mer energi än vad som konsumeras årligen, världen över.

Förnybar energi höjer medeltemperaturen i närområdet

Även om fördelarna är många med förnybar energi kan samma tekniska lösning påverka den lokala temperaturen på oväntade sätt. Vindturbiner drar ner varmluft till marken och skapar ett än varmare klimat, i synnerhet under natten. Samma tekniska lösning rapporteras även höja luftfuktigheten i närområdet vilket i förlängningen bidrar till ökade regnmängder.

Läs mer: Främlingar gillar dig mer än vad du tror.

Solpanelerna absorberar i sin tur en stor del av solens en radioaktiva strålar vilket innebär att en mindre mängd av solens totala energi reflekteras tillbaka ut i rymden. Som en konsekvens av detta blir närområdet både varmare och regnigare. Mer nederbörd innebär mer växtlighet och en cykel startar som i sin tur gör Sahara både varmare och grönare.
Några större sol- och vindfarmar kommer förmodligen inte byggas i Sahara inom en snar framtid på grund av ett antal faktorer, de två viktigaste listas nedan:

  1. De områden som ska transformeras är bebodda och landmassan har ett kulturellt värde för de få invånare som står ut med det redan nu varma klimatet. Att lägga marken i beslag för att producera billig el till Europa och Mellanöstern skulle vara moraliskt förkastligt.
  2. Att bygga förnybar energi är dyrt och skulle innebära en enorm investering som i sin tur i värsta fall riskerar bli en förlustaffär.

Studien beskrivs som ett mycket mycket lyckat försök att räkna på samtliga konsekvenser som omvandlingen till förnybar energi bär med sig.

Läs mer: Vad är hållbarhet? (+ företag som är bra på det)

Lämna en kommentar