VPN

Vad är en IP-läcka (+ varför händer det?)

Vad ar ip lacka och varfor hander det
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

En IP-läcka, som även kallas för DNS-läcka är något som är dåligt och gör dig mindre säker på nätet när du använder en VPN-tjänst.

Men varför inträffar en IP-läcka och vilket verktyg gör att du inte drabbas av en IP-läcka?

Svar på de ovanstående frågorna och fler får du precis nu.

Vad är en IP-läcka?

En IP-läcka är något kan inträffa när du använder en VPN-tjänst för att bli anonym på nätet. Själva IP-läckan inträffar i regel när du byter DNS-server vilket medför att ditt riktiga IP-nummer, alltså din personliga identifierare på internet läcker ut på nätet.

När din VPN-tjänst inte längre kan hålla din riktiga IP-adress dold har alltså en IP-läcka inträffat.

Läs mer: Så fungerar en VPN-tjänst.

Varför inträffar en IP-läcka?

Förenklat inträffar en IP-läcka för att din VPN-tjänst är för dålig. Din VPN har alltså inte de säkerhetsfunktioner och de tekniska förutsättningar som krävs för att skydda dig mot IP-läckor på ett effektivt sätt. Alla VPN-tjänster som drabbas av IP-läckor är osäkra.

Kill Switch-verktyget är en räddning

Det bästa verktyget du har för att slippa IP-läckor är en så kallad kill switch. Det verktyget bryter din internetuppkoppling per automatik om exempelvis ett serverbyte misslyckas eller om din VPN-app kraschar. Kill switch-verktyget ser alltså till att du förblir anonym på internet.

Du kan med andra ord säga att med rätt VPN-tjänst. Alltså en bra VPN-tjänst med kill switch, behöver du aldrig oroa dig över att bli drabbad av en IP-läcka.

Så kontrollerar du om din VPN läcker

Steg 1. Gå in på IPLeak.net. Du ska inte vara uppkopplad mot någon VPN denna gång.

Steg 2. Ta reda på vilket IP-nummer du har och skriv ner det på datorn eller på en lapp. Eller lägg det bara på minnet om du har ett bra sådant.

IP nummer utan vpn 1

Steg 3. Starta upp din VPN-tjänst och koppla upp dig mot en VPN-server. Om du inte har någon VPN-tjänst rekommenderar vi att du läser vår artikel om de bästa VPN-tjänsterna just nu.

OVPN bast server i Sverige

Steg 4. Gå in på IPLeak.net igen och ta reda på vilket IP-nummer du har med din VPN påslagen. Om du har samma IP-nummer som tidigare, alltså som vid steg 2 betyder det att din VPN-tjänst inte fungerar. Då har du alltså varit med om en IP-läcka.

Men om du har fått ett nytt IP-nummer av din VPN-tjänst klarar ditt VPN-företag av att skydda dig mot IP-läckor.

VPN tjanstens ip adress

Lämna en kommentar