VPN

Så fungerar VPN-protokollet IKEv2

Sa fungerar VPN protokollet IKEv2
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Alla VPN-tjänster måste ha ett VPN-protokoll för att fungera. IKEv2 är ett av dessa protokoll, och i denna artikel berättar vi allt om hur det fungerar.

Vad är IKEv2?

IKEv2 (eller Internet Key Exchange version 2) är ett säkerhetsprotokoll som togs fram av Microsoft och Cisco. Protokollet är känt för att vara säkert, snabbt, stabilt och prestandasnålt. Det är i synnerhet mobiler som använder detta VPN-protokoll, främst iPhones.

Hur fungerar Ikev2?

IKEv2 kapslar in din internetuppkoppling i en skyddande tunnel som går mellan din enhet och VPN-servern. Tack vare att IKEv2 och VPN-servern har en krypteringsnyckel som bara de två förstår blir du anonym på internet, och kan bland annat låtsas vara i ett annat land.

VPN hur fungerar VPN guiden 1

Läs mer: Så fungerar en VPN.

5 fördelar med IKEv2

1. Det är ett snabbt protokoll

VPN-protokoll med bra kryptering har i regel lite lägre hastigheter. Men så är det inte med IKEv2 som är marginellt snabbare än VPN-protokollet OpenVPN som i princip är branschstandard inom VPN.

Tack vare att IKEv2 är så pass lättviktigt och snabbt fungerar det utmärkt för bland annat fildelning, streaming och nerladdning av torrenter.

2. Det är ett säkert protokoll

IKEv2 är kompatibelt med AES 256-bitars kryptering, vilket innebär att det är så säkert som det bara kan vara. Inga hackare, myndigheter eller cyberbrottslingar har knäckt IKEv2, och så lär det förbli även i framtiden.

3. Det fungerar på många typer av enheter

IKEv2 fungerar på alla vanliga enheter såsom Windows, MacOS, Android och iOS. Men det är som sagt främst på iOS som IKEv2 används, och detta tack vare att detta protokoll har en särskilt god kompabilitet med det operativsystemet.

4. Det ger en låg latens

IKEv2 ger dig en låg latens, alltså fördröjning när du exempelvis surfar på internet eller spelar online. Den låga latensen får IKEv2 främst tack vare att det använder UDP-porten 500.

5. Det ger en låg batteriförbrukning

Jämfört med ”tyngre” protokoll såsom OpenVPN är IKEv2 mycket batterisnålt. Det innebär att din VPN-app inte kräver särskilt mycket ström från din enhet, såsom din surfplatta eller din mobiltelefon.

2 nackdelar med IKEv2

1. Det kan blockeras

Då IKEv2 använder UDP-porten 500 är det lätt för till exempel nätverksadministratörer att blockera VPN-tjänster som använder sig av IKEv2.

2. Det har en stängd källkod

På grund av att IKEv2 har en stängd källkod kan inga nätverksentusiaster eller andra kunniga experter granska koden bakom protokollet. Microsoft och Cisco, det vill säga de som äger IKEv2 vill inte offentliggöra källkoden för detta protokoll vilket många ogillar.

Lämna en kommentar