Guider

Vad är en energideklaration egentligen?

Vad ar en energideklaration

Sedan 2006 måste du ha en energideklaration när du säljer din bostad.

Men vad är egentligen en energideklaration, vad kostar en energideklaration och varför är energideklarationer viktiga?

I denna artikel får du svar på dessa frågor och fler.

Vad är en energideklaration?

En energideklaration är ett dokument som berättar hur mycket energi din byggnad förbrukar. Energideklarationen tas fram av en energiexpert, och bland det bästa med att skaffa en energideklaration är att du får förbättringsförslag som gör att din byggnad får en lägre elförbrukning.

Energideklarationer är även bra för dig som ska köpa hus. Då får du nämligen reda på den exakta energiförbrukningen för bostaden, och kan således enkelt jämföra den med energideklarationer för andra bostäder på bostadsmarknaden.

Varför är energideklarationer viktiga?

Energideklarationer tas inte fram för skojs skull. De är nämligen viktiga redskap som bland annat ska se till att du som byggnadsägare får möjlighet att spara pengar. Detta samtidigt som hela Sverige får en bättre miljö om tillräckligt många gör verklighet av förbättringsförslagen.

Då måste du ha en energideklaration

  • Alla nybyggda bostäder måste ha en energideklaration.
  • Alla byggnader som ska säljas måste ha en energideklaration.
  • Alla byggnader som ska hyras ut måste ha en energideklaration.

Energideklaration kravs nar du saljer eller hyr ut din fastighet

Värt att veta är att köparen av fastigheten, eller den som hyr fastigheten har rätt att kräva att säljaren/uthyraren står för kostnaden för framtagandet av en energideklaration.

Du ska även veta att det är en bra idé att utföra en energideklaration även om du inte måste ha en aktiv energideklaration enligt lag. Främst för att du får objektiva råd om hur du sparar energi som i sin tur medför att du kan spara såväl pengar som på miljön.

En annan viktig sak att veta är att en energideklaration är giltig i 10 år.

Läs mer: Vad är och hur fungerar kärnkraft?

Vad kostar en energideklaration?

En energideklaration kostar vanligtvis mellan cirka 2 000 och 5 000 kr. Faktorer som påverkar priset inkluderar främst hur hård konkurrens det är mellan energiexperterna i området och storleken på den stad du bor i. Energideklarationer i större städer kostar i regel mer pengar än på landsbygden.

En annan sak som påverkar priset är om du låter ett annat företag konkurrensutsätta energiexperterna eller inte.

Via förmedlare såsom OVK-center kan du spara pengar på din energideklaration genom att låta dem pruta i ditt ställe. När du anlitar sådana tjänsteförmedlare är det alltså energiexperterna som tävlar om att få dig som kund, vilket medför att priset för din energideklaration minskar.

Värt att veta är även att kostnaden för din energideklaration är avdragsgill i din deklaration vid exempelvis försäljning eller uthyrning.

Läs mer: Du kan spara energi med hjälp av solceller.

Din byggnad får en energiklassning

När du låter en energiexpert energibesikta din fastighet får byggnaden en energiklassning. Skalan går mellan A och G, där A är bäst och G är sämst. Du ska tänka på att ett energisnålt hus är särskilt eftertraktat på bostadsmarknaden, i synnerhet i tider då elpriset är högt.

Energibetyg for en bostad

Lämna en kommentar