Guider Spel

Fem enkla steg för hur du bygger en säker och stabil speldator

Speldator pa ett bord

Det första du behöver tänka på är om du vill köpa en färdigbyggd speldator, eller om du ska ge dig på att bygga en egen. Här kommer vi ta upp fem enkla steg för dig som tänker bygga ihop din egen högpresterande speldator som klarar de mest krävande spelen.

1 – Tänk på vilka spel du huvudsakligen spelar

Spelar du ofta krävande spel med mycket grafik och online behöver du annan utrustning än om du huvudsakligen spelar casinospel. Det är ofta lätt att spräcka en satt budget, så det är därför bra att räkna högt på kostnaden. Speciellt om du spelar spel som Returnal eller Halo Infinite. På spelbloggen.se kan du bland annat läsa att det inte spelar någon roll om du väljer en speldator du bygger själv eller inte.

Men att bygga en speldator är annars ett mycket bra sätt att vara säker att du får precis den speldator du är ute efter. En redan färdigmonterad dator eller gaming-laptop ger ofta lika bra prestanda, eftersom viktigaste delarna alltid är de samma. Däremot kostar de mer, så du kan få mer dator för pengarna om du bygger din egen.

2 – Hitta rätt komponenter

Du behöver också tänka på många viktiga komponenter, eftersom datorn behöver bland annat:

  • Moderkort
  • Processor (CPU)
  • Processorkylare (Gärna vattenkylning för bättre prestanda)
  • Primärminne (RAM)
  • Grafikkort (Det är den kanske viktigaste delen i en speldator)
  • Hårddisk
  • Chassi
  • Nätaggregat (Behöver vara kraftfullt)

Det här är delar alla datorer behöver för att kunna fungera, men i en speldator är det viktigt att delarna håller hög kvalitet och levererar god prestanda.

3 – Processor och moderkort

Ett moderkort med en kraftig och bra processor är därför två viktiga komponenter för att kunna driva och hålla ordning på hela systemet.

För en modern speldator behöver du dessutom ha ett moderkort som kan ha flera grafikkort. Processorn är det som styr allt annat i datorn som minneshantering, hårddisk och övriga stödprogram.

Läs mer: Allt om dataspelsutställningen Play Beyond Play

Spelrum med dator

4 – Strömförsörjning

En komponent många dessvärre snålar in på är nätaggregatet. Det är en mycket viktig komponent, eftersom alla delar i speldatorn måste kunna få tillräckligt med ström för att fungera.

Ett nätaggregat måste kunna leverera tillräckligt många watt till alla komponenter. Här är det bättre att köpa för mycket än för lite. Då kan du i tillägg öka på prestandan ytterligare vid ett senare tillfälle.

5 – Skärmen

Det är på skärmen eller skärmarna som allt händer. Därför är det viktigt att ha en skärm som håller hög kvalitet, med inställningar för både upplösning, uppdateringsfrekvens och ljusstyrka.

Skärmens storlek, uppdateringsfrekvens samt upplösning är därför de viktigaste aspekterna, snarare än märket. Många väljer kända märken för att de funnits på marknaden länge och har lång erfarenhet.

En bra och flimmerfri skräm bör ha en uppdateringsfrekvens på minst 120 Hz. Uppdateringsfrekvensen är hur fort skärmen kan tända och släcka sina pixlar. Sitter du och spelar länge, eller som professionell inom e-sport kan du behöva en skärm med så pass hög frekvens som 360 Hz.

Läs mer: Recension av Dell G5 15 – en prispressad speldator med klös

Lämna en kommentar